Αρχική arrow Φωτογραφίες-Τυπος-Video arrow Άρθρα Εφημερίδων arrow Καθημερινή, 7/2/10, Τα εμπιστευτικά

Καθημερινή, 7/2/10, Τα εμπιστευτικά

Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2010

Οταν η αγάπη και η νοσταλγία της πατρίδας Ιωνίας σέρνουν το χορό.
Πρόσωπα και στιγμές από τη γιορτή της Ενώσεως Σμυρναίων 2010

Της Ελένης Μπίστικα από την έκδοση Κ της Καθημερινής της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου 2010

<Πατρίδα μου ζεις, όσο σε θυμόμαστε> αλλά και όσο μαζευόμαστε, πολλοί μαζί, σαν μια μεγάλη οικογένεια και τα λέμε, συγκίνηση και γέλιο να συνυπάρχουν και τι Μικρασιάτες θα' μαστε αν δεν το ρίχναμε και στο τραγούδι και στο χορό!

Ολα αυτά έγιναν στην ετήσια γιορτή της Κοπής της Βασιλειόπιτας της Ενώσεως Σμυρναίων, με όλη τη μεγάλη αίθουσα του «Παρκ» της λεωφόρου Αλεξάνδρας (κοντά στα Προσφυγικά, να μην ξεχνάμε και τις ρίζες μας!) κρατημένη από τα μέλη και τους συγγενείς και φίλους της Ενώσεως, που είναι το παλαιότερο μικρασιατικό σωματείο (έτος ιδρύσεως 1936). Βέβαια, έχει διευρύνει τον αρχικό της σκοπό, δεν περιλαμβάνει μόνο Σμυρνιούς, αλλά όλους όσοι έχουν μικρασιατική ρίζα καθώς και Ελληνες πρόσφυγες από την Ανά-
τολική Θράκη. Εχουν περάσει 88 χρόνια αφότου ξεριζώθηκε από τον τόπο του, από τα σπίτια και το έχει του ο Ελληνισμός της Ιωνίας, και από την πρώτη γενιά προσφύγων που μπήκαν στα καράβια και άλλαξαν ριζικό, ξεκινώντας από την αρχή στην πατρίδα Ελλάδα, ο αδυσώπητος χρόνος μικραίνει την ηρωική αυτή τάξη - τους παππούδες - γιαγιάδες, πατέρες - μητέρες των σημερινών Μικρασιατών δεύτερης, τρίτης, τέταρτης κα πέμπτης γενιάς!

Οι λαμπαδηφόροι της Ιωνικής Φλόγας

Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης στις 25 Ιανουαρίου 2010 ήταν να επιδοθεί τιμητική πλακέτα στα μέλη της Ενώσεως Σμυρναίων που γεννήθηκαν πριν από το 1922 και στις μέρες της Καταστροφής.
Είναι αυτοί που ήρθαν, μωρά της αγκαλιάς ή μικρά παιδιά με τους γονείς τους, γνώρισαν τον εκπατρισμό και τη δύσκολη αρχή της εγκατάστασης, μεγάλωσαν, σπούδασαν, έκαναν τη δική τους οικογένεια, κοίταξαν τους γονείς τους και τώρα απολαμβάνουν τη συντροφιά των δικών τους παιδιών και εγγονών, λαμπαδηφόροι του ιωνικού πνεύματος και θαυματουργό «μπόλι» στο Δέντρο της Ελλάδος! Και ήταν, όλοι και όλες, αξιοθαύμαστοι και με ωραίο λόγο και δυνατή μνήμη και είχαν κάθε δίκιο να 'ναι περήφανοι γι΄ αυτά τα πρωτοπόρα χρόνια, όταν από πρόσφυγες έγιναν, χάρις στην εργατικότητα και την παιδεία τους, φιλοπρόοδη άρχουσα τάξη, με προσφορά στα Γράμματα, στις Τέχνες, τις επιστήμες, στη μουσική, στο τραγούδι - οι μητέρες του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιώργου Νταλάρα ήταν από τα Βουρλά και τη Σμύρνη αντίστοιχα, με το δικό τους τραγούδι μεγάλωσαν.

Κατ' εξαίρεσιν, μετά θάνατον τιμήθηκε ο Γεώργιος Χόρτον - George Horton, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη τον καιρό της Μικρασιατικής Καταστροφής, που διέσωσε, φυγάδευσε χιλιάδες Σμυρνιούς και ευαισθητοποίησε μέσω των πρακτορείων ειδήσεων με τραγικές φωτογραφίες και περιγραφές όλο τον κόσμο! Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η ποιήτρια κόρη του κ. Nancy Horton, η μητέρα της οποίας, το γένος Σακοπούλου, και η γιαγιά της (Ουρανία Ηλιάδη) ήταν σμυρναίικης καταγωγής. Η Nancy έμεινε πάντα κοντά στη μικρασιατική οικογένεια, διαφυλάσσοντας το έργο του πατέρα της. Επίσης τιμήθηκαν οι κ. Αντιγόνη Αρσένη, Στάσα Ισηγόνη, το γένος Αρτινοπούλου, Αννα Μάίλλη, το γένος Βεϊνόγλου, και οι κ. Γιώργος Αρώνης, Θάνος Κωνσταντινίδης, Δημήτριος Παλαιολόγος, Ανδρέας Πιλάβιος, Λευτέρης Σκορδίλης -που γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου πάνω στο πλοίο της προσφυγιάς, όταν η ετοιμόγεννη μητέρα του επιβιβάστηκε για να σωθεί, από τον Τσεσμέ-, ο Βασίλης Σκουλάκης και ο Γεώργιος Σταμνάς.

Μετά το συγκινητικό χειροκρότημα, σειρά είχε η μουσική και το τραγούδι από το μουσικό συγκρότημα «ΔΗΘΕΝ», με παραδοσιακά όργανα, και οι χοροί από την ομάδα του Συλλόγου Περαμίων Κιζικηνών -ντυμένοι οι άνδρες με τις βράκες της Περάμου- που έδωσαν κέφι και χαρά με τη ζωντάνια τους! «Τι σε μέλλει εσένανε από πού 'μαι εγώ», «θα σπάσω κούπες, για τα λόγια που 'πες» και δώσ' του στροφές και τσαλιμάκια οι νιες και λεβεντιά οι νέοι! Αστραψε και το χρυσό φλουρί από τα Αετουδάκια - μικρή άγκυρα που κρατάει το έθιμο, κοντά στην πατρίδα της Ιωνίας, με τυχερούς τον γενικό πρόξενο της Κωνσταντινουπόλεως κ. Βασίλη Μπορνόβα και τις κ. Ελένη Ρεμπέσκου, Ελένη Κωνσταντινίδη, Εύα Πετρίδη, που το βρήκαν και το φόρεσαν επί τόπου! Και του χρόνου, να  θυμόμαστε και να γλεντάμε, όπως θα 'θελε η  πατρίδα μας, της χαράς  και της προκοπής!

Ελένη Μπίστικα,  Μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων

 

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.