Αρχική arrow Φωτογραφίες-Τυπος-Video arrow Άρθρα Εφημερίδων arrow Μήνυμα της Ενώσεως Σμυρναίων για τις Πολυκατοικίες

Μήνυμα της Ενώσεως Σμυρναίων για τις Πολυκατοικίες

Τετάρτη, 03 Δεκέμβριος 2008
3-12-08_294505_1


Το Χρηματιστήριο, έτος ίδρυσης 1890, στην εποχή της οικονομικής ακμής της Σμύρνης. (Από το εξαίρετο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2009 – «Σμύρνη, αρχόντισσα της Ιωνίας» που εξέδωσε ο σύλλογος «Μικρασιατική Εστία Ν. Πέλλας» στα Γιαννιτσά. Αλλά θα επανέλθουμε στο Ημερολόγιο...

Ευχαριστήριο μήνυμα της Ενώσεως Σμυρναίων για την ιστορική γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ και τον χαρακτηρισμό ως Μνημείο και των οκτώ Προσφυγικών Πολυκατοικιών


Tης Eλενης Mπιστικα/ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 3ης Δεκεμβρίου 2008

Με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2007 –που θα πρέπει και αυτή να διατηρηθεί στη μνήμη μας– η Ενωσις Σμυρναίων, το αρχαιότερο Μικρασιατικό σωματείο, απέστειλε ευχαριστήριο μήνυμα με δελτίο Τύπου που έφθασε στο δημοσιογραφικό γραφείο. «Είναι μια ιστορική απόφαση, η οποία δικαιώνει τους αγώνες πολλών ετών και φορέων, μεταξύ των οποίων και η Ενωσις Σμυρναίων αλλά και πολιτών και δημοσιογράφων, όπως η δική μας Ελένη Μπίστικα, μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως, η οποία έκανε σημαία της πένας της τον αγώνα για τη διάσωση αυτών των ιστορικών κτιρίων, των γεμάτων αναμνήσεις προσφυγιάς, πόνου αλλά και ελπίδας για το καλύτερο», επισημαίνει το κείμενο.
Και συνεχίζει, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στη σωτήρια τροπή μιας υπόθεσης που άρχισε το 1967 και τραβούσε εις μάκρος ώσπου – αλλά ας δώσουμε τον λόγο στην Ενωση Σμυρναίων, έτος ιδρύσεως 1936: «Στοιχειώδης υποχρέωσή μας είναι να ευχαριστήσουμε γι’ αυτή την απόφαση όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους διαπρεπείς επιστήμονες του Συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του και γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Θεόδωρο Δραβίλλα, γιατί γνωμοδότησε υπέρ της διατηρήσεως και των άλλων έξι πολυκατοικιών, με ψήφους 14 ΥΠΕΡ και μόνον 1 κατά, τονίζοντας ότι, με τις δύο πολυκατοικίες χαρακτηρισμένες ως διατηρητέες από πριν, το σύνολο των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών κηρύσσεται Μνημείο στην ολότητά του!».

«Οι ευχαριστίες μας αποτείνονται επίσης θερμές στον υπουργό του ΥΠΠΟ κύριο Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος από την αρχή της αναλήψεως των καθηκόντων του στο υπουργείο διαδήλωσε την ευμενή στάση του στο αίτημα αυτό των προσφύγων. Ελπίζουμε ότι η τελική του απόφαση θα λύσει οριστικά το θέμα με τη διατήρηση των κτισμάτων αυτών σαν συμβολή στην Εθνική Μνήμη. Απομένει τώρα η Πολιτεία να προβεί στην αναπαλαίωση και κατάλληλη αξιοποίησή τους για να καλύψουν επιτυχώς τον σκοπό του χαρακτηρισμού τους ως μνημείων. Η πρότασή μας –καταλήγει το κείμενο– είναι να αξιοποιηθεί μέρος από τα κτίρια αυτά ως Μουσεία του Προσφυγικού Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, με την κατάλληλη διευθέτηση των χώρων και τοποθέτηση των ιστορικών κειμηλίων, τα οποία θα συμβάλουν να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη και ανάμνηση, ιδίως στις νέες γενιές, για την Κοιτίδα του Ελληνισμού, την Ιωνία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρασία στη γενική της διάσταση, αλλά και την Ανατολική Θράκη».

Η σημασία της συνέχειας

Δημοσιεύσαμε το μεστό αυτό κείμενο γιατί, πέρα από τις εύλογες ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν στη σωτήρια έκβαση, προχωρεί και παραπέρα, τονίζει τη σημασία της συνέχειας που απαιτεί την αναπαλαίωση και κατάλληλη αξιοποίησή τους, ώστε να μην έχουν την παραμικρή υπόσταση γνώμες και σχόλια του τύπου «αυτά τα ερείπια μόνο για γκρέμισμα είναι»...

Υστερα από μια ορθή, γενναία απόφαση, το δυσκολότερο είναι η συνέχεια και στο σημείο αυτό δεν χωρά αργοπορία. Οπως λέει ο λαός μας «κάθε θαύμα, τρεις ημέρες». Οι επισημάνσεις της Ενώσεως Σμυρναίων, όπως και οι ευχαριστίες διαδηλώνουν την ανάγκη αυτής της συνέχειας και της κατάλληλης χρήσης ενός πρότυπου από αρχιτεκτονική άποψη προσφυγικού οικισμού που πάλεψε και νίκησε τον χρόνο και τα συμφέροντα. Ακόμη και μετά τη σωτήρια αυτή γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, και ενώ η ΚΕΔ και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν αντιληφθεί τη βαρύτητα της γνωμοδότησης, ούτε ένα συνεργείο δεν εμφανίστηκε να κλείσει στις ακατοίκητες πολυκατοικίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, απ’ όπου μπαίνουν μέσα κάθε λογής άνθρωποι της νύχτας. Απαραίτητη η αστυνομική περίπολος τη νύχτα, στην ακόμη σκοτεινή περιοχή, και ας είναι γειτονικό το κτίριο της ΓΑΔΑ.

Με τη σειρά της η στήλη θέλει να ευχαριστήσει και την Ενωση Σμυρναίων και τα 11 μέλη του Δ.Σ. και τον πρόεδρό της, Αντιστράτηγο ε.α. κ. Ευάγγελο Τσίρκα για τη συμπαράσταση στον αγώνα και στην αίσια τροπή.

 

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.