Αρχική arrow Διοικητικό Συμβούλιο arrow Βιογραφικά arrow Σολομωνίδη-Μπαλάνου Έλλη

Σολομωνίδη-Μπαλάνου Έλλη

Δευτέρα, 22 Μάρτιος 2010


Σολομωνίδη- Μπαλάνου Έλλη

Σύμβουλος


Γεννήθηκε στο Ψυχικό. Η μητέρα της ήταν από την Κωνσταντινούπολη και ο πατέρας της από την Σμύρνη. Ο παππούς της Σωκράτης Σολομωνίδης στην Σμύρνη ήταν ο εκδότης των εφημερίδων "Αμάλθεια" και "Θάρρος", ενώ ο θείος της Χρήστος Σολομωνίδης θεωρείται ο κατ’ εξοχήν σμυρναιογράφος καθώς στα βιβλία του διασώθηκαν πάμπολλες πτυχές της ζωής της Σμύρνης πριν από το 1922.
Τελείωσε το Αρσάκειο και παρακολούθησε μαθήματα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δοξιάδη (σκηνογραφία και ενδυματολογία) με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου και Τάσσο.
Υπήρξε η πρώτη σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο θεατρικό τμήμα της νεοϊδρυθείσης Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ). Eδώ και 50 χρόνια αποτυπώνει με τα σκίτσα της τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις στήλες της θεατρικής, μουσικής και χορευτικής κριτικής (παλαιότερα στις "Εικόνες" και τη "Μεσημβρινή" και από το 1974 μέχρι σήμερα στην "Καθημερινή"). Συνεργάστηκε συχνά με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και το Ελεύθερο Θέατρο ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και μουσικός επιμελητής.
΄Εχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία. Επιλογή σκίτσων της πρωτοκυκλοφόρησε το 1988 σε μεγάλο λεύκωμα με τίτλο "30 Χρόνια σκίτσα, Θέατρο - Μουσική - Χορός" (έκδοση Λούσης Μπρατζιώτη), ενώ σκίτσα της επόμενης εικοσαετίας σταχυολογήθηκαν σε τόμο με τίτλο “Σχέδια Έλλης Σολομωνίδη Μπαλάνου, 1987-2007” (έκδοση Λούσης Μπρατζιώτη, 2008).
Είναι μέλος πολλών πολιτιστικών και κοινωνικών οργανώσεων. Το 2007 τιμήθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων για την προσφορά της στον Χορό μέσω της τέχνης της και από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών που την ανακήρυξε επίτιμο μέλος της.
Είναι μητέρα του Αριστείδη και της Σοφίας.

Τυχαία εικόνα

desp_6.jpg
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.