Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Αγιος Βασίλειος, Βασιλειάδα

Αγιος Βασίλειος, Βασιλειάδα

Τετάρτη, 13 Οκτώβριος 2010

Αγιος Βασίλειος- Βασιλειάδα

Basileiada.

Η αναμνηστική φωτο με τους δύο τιμηθέντες, τον στρατηγό Ευάγγελο Τσίρκα, πρόεδρο της Ενώσεως Σμυρναίων (άκρη δεξιά) και τη δημοσιογράφο της «Κ» Ελένη Μπίστικα, πλαισιωμένους από τον κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον έφορο έργου «Βασιλειάδας» κ. Γιώργο Απτόσογλου, τον γ. γ. καθηγητή κ. Γιάννη Λεοντιάδη, την κ. δημοτική σύμβουλο και την κ. Φωφώ Ευ. Τσίρκα.

Tης Eλενης Mπιστικα

Για πιθανές αναταράξεις προειδοποιούσε ο κυβερνήτης του ολοκαίνουργιου Airbus της Olympic Air, αλλά δεν έγιναν στον «αέρα»! Και η γκρίζα υγρή συννεφιά, και αυτή «ξάνοιξε» με τα χαμόγελα της θερμής υποδοχής που μας επεφύλαξαν τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Βασίλειος - Βασιλειάδα» – του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Ν. Χαΐτογλου, η δε πρόσκληση είχε την υπογραφή του. Ο γενικός γραμματέας καθηγητής βυζαντινολόγος κ. Γιάννης Λεοντιάδης και ο έφορος Εργων και Εκδηλώσεων κ. Γιώργος Απτόσογλου, ακούραστος διοργανωτής, ήταν στην ομάδα υποδοχής και μαζί με τον αντιπρόεδρο κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, μας πλαισίωσαν στο μεστό από συγκίνηση, λόγω της κοινής μικρασιατικής καταγωγής, διήμερο στη Θεσσαλονίκη. Οσο για τις... αναταράξεις, συνέβησαν στην τιμητική εκδήλωση που έγινε, ψηλά, στο Πανόραμα, στο ξενοδοχείο «Νεφέλη», όπου παρέστησαν περί τα 200 άτομα, προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, πολιτικοί, δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες, έμποροι, επιστήμονες. Και αυτό, γιατί κράτησαν ψηλά το κέφι στην ολόφωτη αίθουσα τα τραγούδια και οι χοροί του εξαιρετικού συγκροτήματος του «Νέου Κορδελιού», με τον χοροδιδάσκαλο Παναγιώτη Ελευθερίου και τον χοράρχη Ευάγγελο Νανάκο, τους χορευτές και τις ωραίες χορεύτριες όλοι και όλες με παραδοσιακές στολές! Τιμώμενα πρόσωπα: ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Ευάγγελος Τσίρκας, πρόεδρος της «Ενώσεως Σμυρναίων» (Αθήνα, έτος ιδρύσεως 1936) και η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» κ. Ελένη Μπίστικα για το βιβλίο, από άρθρα της στο «Σημειωματάριο», με τίτλο «Η Μάχη για τη σωτηρία των Προσφυγικών». Μάχη με την ευτυχή κατάληξη, να κηρυχθούν διατηρητέες, με ιστορική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, στις 27/11/2007, και οι οκτώ Πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η αναγνώριση που περιμέναμε από την Αθήνα ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για ένα έργο που αφορά τη συλλογική μνήμη και τη διατήρηση μιας προσφυγικής γειτονιάς – αυτής που η ελληνική πολιτεία δημιούργησε για να στεγάσει τα αδέλφια που έμεναν σε παραπήγματα και παράγκες. Χάρις στο φιλανθρωπικό σωματείο, τη «Βασιλειάδα», που τιμά παρελθόν, παρόν και μέλλον, με τον ίδιο ζήλο.

Το «Αρχοντικό», είναι ο πρότυπος Οίκος Ευγηρίας που λειτουργεί με ιδανικές προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας ευτυχισμένα γεράματα και άνετη ζωή σε 67 άτομα, ενώ δίνει υποτροφίες σε σπουδαστές και πρόκειται, κοντά στην Πρωτοχρονιά, γιορτή του Αγίου Βασιλείου, να βαφτίσει ένα κοριτσάκι και να το φροντίσει στις σχολικές και μετέπειτα σπουδές του! Αυτά, για να μη λένε πως εμείς οι Μικρασιάτες ενδιαφερόμαστε μόνο για το παρελθόν! Πληγή το παρελθόν, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά η ζωή προχωράει, και οι νέες γενιές καλό είναι να θυμούνται... Ο πρόεδρος της Ενωσεως Σμυρναίων κ. Τσίρκας, που διετέλεσε διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, και αυτός και η σύζυγός του κ. Φωφώ Τσίρκα έχουν μόνο φίλους στη Θεσσαλονίκη. Παρέλαβε ο στρατηγός την τιμητική πλακέτα της Ενωσης Σμυρναίων από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σαββαΐδη. Η κ. Ελένη Μπίστικα τη δέχθηκε από τον δημιουργό της εκδήλωσης κ. Γ. Απτόσογλου και έδωσε, εκ μέρους της Ενώσεως Σμυρναίων, ως «αντίδωρον» το Τετραευαγγέλιον της Παναγίας Σουμελά, στην ομοιογραφία από τη «Μίλητο» για τη «Βασιλειάδα» και την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. «Η Θεσσαλονίκη ας είναι, για μας, τον κ. Τσίρκα κι εμένα που και οι δύο γονείς μας ήταν Σμυρνιοί, η αγκαλιά που μας καλοδέχεται, όπως άλλωστε και η Χίος, η Μυτιλήνη, ο Πειραιάς...» Ηλιόλουστη η Κυριακή της επιστροφής συμπλήρωσε τις ξεχωριστές εντυπώσεις με την επίσκεψη, τελευταία ημέρα της έκθεσης «Οψεις Αρμενικής Τέχνης από τη Συλλογή Καλφαγιάν» ύστερα από τέσσερις μήνες διάρκεια, με 6.500 επισκέπτες-προσκυνητές. Γιατί η αρμενική τέχνη έχει βαθιές ρίζες Ιστορίας και Οθροδοξίας. Μαζί, στην ξενάγηση από τους Ρουπέν και Αρσέν Καλφαγιάν και τον επιμελητή της έκθεσης, αρχαιολόγο κ. Σταμάτη Χονδρογιάννη, ο πατέρας κ. Καραμπέτ Καλφαγιάν, φωτισμένος πατριώτης, διπλωμάτης και συγγραφέας στο πλευρό της συζύγου του κ. Αναΐτ Καλφαγιάν. Επόμενος σταθμός της συλλογής; Επικρατέστερη η Λευκωσία. Περισσότερα για τη Θεσσαλονίκη και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα «Ελμπιστευτικά», στο «Κ» της Κυριακάτικης «Καθημερινής» μαζί με τη μουσική από τις «Πασχαλιές» του Μάνου Χατζιδάκι...Hμερομηνία : 12/10/10
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.