Απόλλων Σμύρνης

Πέμπτη, 20 Μάιος 2010

100px-ApollonLogo

ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης

Το μήνυμα της ειρήνης μέσα από το ποδόσφαιρο δίνουν Απόλλων Σμύρνης και Παλαιστίνη. Ο ιστορικός σύλλογος θα διαθέσει το γήπεδό του -όπως και μερικούς παλαιμάχους του- για τη διεξαγωγή ενός φιλικού ανάμεσα στις ομάδες επίλεκτων Free Palestine και Hasta la vistoria siempre (στις 26 Μαΐου, 19:00) προς τιμήν του ξεριζωμού των Παλαιστινίων και της Νάκμπα (=καταστροφής).

Ο πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης, Αριστείδης Καμάρας, κάλεσε στον κόσμο να δώσει βροντερό παρών στο «Γεώργιος Καμάρας» το απόγευμα της 26ης Μαΐου και να στηρίξει με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια που γίνεται. Έχοντας δίπλα του τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Σαμίρ Αμπού Γκαζαλέ, ο παλαίμαχος παίκτης του Παναθηναϊκού μίλησε για τη σημασία του συγκεκριμένου φιλικού, παραλληλίζοντας τα προβλήματα των Παλαιστινίων με ανάλογα γεγονότα που έχει υποστεί ο λαός, όπως ο ξεριζωμός στη Μικρά Ασία, αλλά και όσα γίνονται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Επίσης, τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα φιλικό επετείου, αλλά αντιθέτως για αγώνα στη μνήμη του ξεριζωμού των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους.

Στην αθλητική – πολιτιστική εκδήλωση της Τετάρτης (26ης Μαΐου) οι ομάδες Free Palestine και Hasta la Victoria Siempre θα δώσουν ένα φιλικό αγώνα, περνώντας το μήνυμα της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, της ειρήνης, της δικαιοσύνης. Από τη μία θα βρίσκεται η ομάδα Παλαιστινιακής παροικίας στην Ελλάδα (την οποία και θα βοηθήσουν οι Στέλιος Μανωλάς, Βασίλης Τσιάρτας, Σπύρος Μαραγκός και Ντανιέλ Μπατίστα) ενώ από την άλλη θα υπάρχουν επίλεκτοι Έλληνες καλλιτέχνες και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές. Ανάμεσά τους οι: Σάββας Κωφίδης, Νίκος Σαργκάνης, Ηλίας Πουρσανίδης, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Τάσος Κάκκος, Πασχάλης Τσαρούχας, Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Για την Hasta la Victoria Siempre (ονομασία βασισμένη στο μότο του Τσε Γκεβάρα) μίλησε και ο Γιάννης Παυλίδης, που αποκάλυψε ότι οι «παίκτες» του αγωνίζονται όπου υπάρχει σκοπός και πρέπει να περαστεί κάποιο μήνυμα. Δεν δίστασαν, μάλιστα, να ταξιδέψουν στη Γάζα εν καιρώ πολέμου για να μεταδώσουν το μήνυμα της ειρήνης και της φιλικής διαβίωσης.
Ενθουσιασμένος από αυτή την προσπάθεια, ο Αριστείδης Καμάρας, «έριξε στο τραπέζι» την ιδέα διοργάνωσης (στην Παλαιστίνη) ενός τουρνουά παλαιμάχων μεταξύ του Απόλλωνα, των Κυπρίων, των Παλαιστινίων και μιας άλλης προσφυγικής ομάδας. Πρόταση, την οποία δέχθηκε με ενθουσιασμό ο πρέσβης της Παλαιστίνης. Ο Σαμίρ Αμπού Γκαζαλέ έστειλε το μήνυμα της ειρήνης μεταξύ όλων των λαών και αναφέρθηκε στην καταστροφή (Νάκμπα) που έχει υποστεί η χώρα του.

Ασφαλώς και ο Αριστείδης Καμάρας δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην ομάδα του, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του Απόλλωνα Σμύρνης στην Γ΄Εθνική. Ο ισχυρός άνδρας της «ελαφράς ταξιαρχίας» εξύμνησε τον Σταμάτη Βελλή, ευχαριστώντας τον για την οικονομική βοήθεια που έχει προσφέρει στον σύλλογο μέσω χορηγίας, ενώ αποκάλυψε ότι κινούνται οι διαδικασίες προκειμένου ο Απόλλων να γίνει ΠΑΕ.

Ο παλαίμαχος αθλητής του «τριφυλλιού» δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος(γηπεδικό, παράλογοι φόροι), αλλά εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι όλα θα λυθούν, έστω μακροπρόθεσμα. Καταλήγοντας, παρουσίασε την πρόταση που έχει γίνει από τον Απόλλωνα ώστε να αξιοποιηθεί η γύρω περιοχή και να δημιουργηθούν γήπεδα και υπόγεια γκαράζ. Μάλιστα, πήρε τις διαβεβαιώσεις από τους κ.κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Τίνα Μπιρμπίλη, ότι θα εξεταστεί το ζήτημα, μόλις λυθεί το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Eπιμέλεια: Ελένη Περσία/ 20η Μαίου 2010. Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "sport day"

Σημαντικό τμήμα του αρχείου αποτελούν τα κειμήλια από την οικογένεια του ποιητή, Γιώργου Σεφέρη. Σε αυτά συγκαταλέγονται ξυλογραφία που απεικονίζει τη Σμύρνη το 1730 και αποτελεί προσφορά του Γιώργου Σεφέρη στην Ένωση Σμυρναίων, δερματόδετο αντίτυπο της Καινής Διαθήκης, που χρονολογείται το 1902 και περιλαμβάνει την ιδιόχειρη αφιέρωση «Τη αγαπητή Κυρία Στελ. Σεφεριάδου προς ανάμνησιν και δι’ ατομικήν οικογενειακήν και εθνικήν ευδαιμονίαν τας ιεράς Βίβλους.

Ο «Σμύρνης Χρυσόστομος» (το κειμήλιο δώρισε στην Ένωση Σμυρναίων η σύντροφος του Γιώργου Σεφέρη, Μαρώ), καθώς και το τσιμπούκι του Γιώργου Σεφέρη και ο αναπτήρας με το μονόγραμμά του.

Επίσης, ένα παλιό ασημένιο θυμιατήρι μικρασιατικής τέχνης της οικογένειας Σεφεριάδου, προσφορά της Ιωάννας Τσάτσου στη μνήμη των αδελφών της Γιώργου και Άγγελου Σεφεριάδη, σμυρναίικο ασημένιο εκκλησιαστικό ραντιστήρι και δύο ασημένιοι κονδυλοφόροι της οικογένειας Σεφεριάδου, προσφορά της Μαρώς Σεφέρη.

Η Ένωση Σμυρναίων ιδρύθηκε το 1936 από 35 Μικρασιάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους κατείχαν διακεκριμένη θέση στην κοινωνία της Σμύρνης πριν από το 1922. Σκοπός της ίδρυσής της ήταν η ιστορική έρευνα του Μικρασιατικού Ελληνισμού και η διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης και παράδοσης.

Στις δραστηριότητές της συγκαταλέγονται η έκδοση επιστημονικού περιοδικού με τίτλο «Μικρασιατικά Χρονικά» (από το 1938) και διμηνιαίας εφημερίδας με τίτλο «Μικρασιατική Ηχώ».

Διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο, που στεγάζεται στα δύο κτίρια της Ένωσης, στις οδούς Καρύτση και Σκουφά. Το αρχείο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χειρόγραφα και επίσημα έγγραφα, με πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και τα σημαντικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.

«Το Ελληνικόν Ορφανοτροφείον Σμύρνης συντηρούμενον υπό της Αδελφότητας αυτού αποτελούμενης εξ Ελλήνων Μικρασιατών […] επί τη ευκαιρίαν της ενάρξεως των εργασιών του Συνεδρίου της ειρήνης θεωρεί επιβεβλημένον να διαβιβάση δι υμών προς τον λαόν των Ηνωμένων Πολιτειών τον άπειρον αυτού θαυμασμόν δια τον ηρωικόν ευγενή και πλήρη αυτοθυσίας αγώνα τον οποίον διεξήγαγεν…», αναφέρει το Ελληνικό Ορφανοτροφείο Σμύρνης σε ψήφισμά του στις 13 Ιανουαρίου 1919 που απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των ΗΠΑ.

«Η Ελληνική Κοινότης της μαρτυρικής πόλεως Αϊδινίου, λαβούσα υπ’ όψιν την αμερόληπτον, άψογον, άοκνον και άγρυπνον διοίκησιν υμών ως και το πολλαπλώς επιδειχθέν ενδιαφέρον σας δι’ αυτήν κατά τη διετή ενταύθα διαμονήν σας, ως διοικητής Μεραρχίας και αδυνατούσα άλλως να εκδηλώση της προς υμάς ευγνωμοσύνην της, ως και επί τη αναχωρήσει υμών θλίψιν της, παρακαλεί υμάς όπως δεχθήτε την παρούσαν ευχαριστήριον…», σημειώνει σε ευχαριστήρια επιστολή της προς τον αναχωρούντα για τη Σμύρνη Μοίραρχο Αϊδινίου, Ιωάννη Σπύρου, η Δημογεροντία της Ελληνικής Κοινότητας Αϊδινίου στις 19 Σεπτεμβρίου 1921, δύο χρόνια μετά τη μαρτυρική σφαγή των κατοίκων της πόλης.

Στο αρχείο της Ένωσης συγκαταλέγονται, επίσης, ζωγραφικοί πίνακες με προσωπογραφίες, μεταξύ των οποίων του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου (έργο Αγλαΐας Παπά), της διευθύντριας του Ομήρειου Παρθεναγωγείου, Ελένης Λουίζου (έργο Νίνας Ανταλίδου Σακέττα) και του Σμυρναίου μεγαλέμπορου υαλικών, Βασίλειου Χατζημιχαήλου - Βασίλαρου. Για τον τελευταίο ο Φώτης Κόντογλου έγραφε: «Η εικών του Βασιλείου Χ’’ Μιχαήλου - Βασίλαρου, εκτός από την αξίαν που έχει ως ιστορικόν ντοκουμέντον, και από καλλιτεχνικής πλευράς δεν είναι έργον τυχαίον. Πρόκειται διά προσωπογραφίαν εκτελεσθείσαν πιθανώτατα εν Ιταλία παρ’ Ιταλού καλλιτέχνου με αξιολόγους ικανότητας προσωπογράφου».

Επίσης, στο αρχείο περιλαμβάνονται φωτογραφίες αρχιερέων, επιφανών οικογενειών, επιστημόνων και λογοτεχνών, όπως του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Μοσχονησίων Αμβρόσιου Πλειανθίδη, του μαρτυρήσαντα δημογέροντα Σμύρνης, Νικόλαου Τσουρουκτσόγλου, του Γιώργου Σεφέρη και του πατέρα του, ακαδημαϊκού, Στέλιου Σεφεριάδη.

Σε φωτογραφίες αποτυπώνονται χώροι σχετικοί με την καθημερινότητα στη Σμύρνη, όπως η κεντρική αίθουσα του Ομήρειου Παρθεναγωγείου, ο μουσικός όμιλος Βουρλών, αλλά και ιστορικά στιγμιότυπα, όπως η απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη στις 2 Μαΐου του 1919 και η φλεγόμενη Σμύρνη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, οι χάρτες, τα σχεδιαγράμματα και οι φωτογραφίες, που αποτυπώνουν όψεις της Σμύρνης. Μεταξύ αυτών λιθογραφία με σχεδιάγραμμα της Σμύρνης, του 1913, χρωμολιθογραφία με άποψη της Σμύρνης (1900-1910) και σχεδίασμα που αποτυπώνει τη Σμύρνη κατά το 1678.

Στα κειμήλια του αρχείου συγκαταλέγονται θυμιατήρια, μετάλλια, σφραγίδες, σερβίτσια, καθώς και ένα μεταλλικό δοχείο που περιέχει χώμα από τη Σμύρνη και πέτρα από το Ιερό Βήμα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης.

Στις συλλογές της Ένωσης ανήκουν, επίσης, φωνοταινίες με λαϊκά τραγούδια της Σμύρνης, καθώς και μουσικές εκδόσεις και παρτιτούρες.

Πλούσια είναι και η βιβλιοθήκη της Ένωσης Σμυρναίων, με περισσότερες από δύο χιλιάδες εκδόσεις σχετικές με την ιστορία της Μικράς Ασίας, καθώς και τόμοι εκδόσεων της Σμύρνης που αποτελούνται από βιβλία λογοτεχνικά, μεταφράσεις, μυθιστορήματα και περιοδικά.

Τη δημιουργία Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής και τη στέγασή του στα προσφυγικά κτίσματα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στους Αμπελόκηπους, διεκδικεί η Ένωση Σμυρναίων, προκειμένου το αρχειακό υλικό της να συστεγαστεί με τις σχετικές συλλογές άλλων μουσείων και να είναι προσιτό σε ερευνητές και ευρύ κοινό.

Το χρονικό της διεκδίκησης δημιουργίας Μουσείου για τον Ελληνισμό της Ανατολής ξεπερνά το μισό αιώνα. Το 1974 συστήθηκε η Διασωματειακή Προσφυγική Συνεργασία, που εργάσθηκε συστηματικά για το ζήτημα αυτό.

Η Ένωση Σμυρναίων έχει προτείνει τη στέγαση του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στους Αμπελόκηπους, συνοικία που στέγασε το μεγαλύτερο αριθμό Μικρασιατών προσφύγων στο δήμο Αθηναίων.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Φαίδων Παπαθεοδώρου, σύμφωνα με την πρόταση, το Μουσείο, που θα λειτουργήσει ως φορέας της ανάπτυξης της δια βίου μάθησης για την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνισμού της Ανατολής, θα διαρθρωθεί ως εξής: στα πρώτα τέσσερα μπλοκ πολυκατοικιών θα στεγαστούν οι μόνιμες εκθέσεις, η βιβλιοθήκη, χώροι σεμιναρίων, τα εργαστήρια και η διοίκηση. Τα υπόλοιπα τέσσερα μπλοκ θα διατηρήσουν το χαρακτήρα γειτονιάς κατοικίας.

Το Μουσείο προτείνεται, επίσης, να αναπτύσσεται και σε τρεις ακόμα χώρους, τον παλιό κινηματογράφο «Αρζεντίνα», στη γωνία Αλεξάνδρας και οδού Παναθηναϊκού, το παλιό βιοτεχνικό κτίριο, στην οδό Τσόχα, που σήμερα στεγάζει νυχτερινό κέντρο και το παλιό περίπτερο- αναψυκτήριο δίπλα στις προσφυγικές πολυκατοικίες, που θα μπορούσε να αποτελέσει την υποδοχή του Μουσείου.

Το αίτημα βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα, με τελευταία εξέλιξη την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή Λάρισας, Μάξιμου Χαρακόπουλου, πριν από ένα χρόνο για την αξιοποίηση των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας υπέρ της στέγασης Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αθήνα 4η Ιαν.2012/ Μαρία Κουζινοπούλου

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.