Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Απόφοιτοι " Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης" και Οικουμενικός Πατριάρχης

Απόφοιτοι " Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης" και Οικουμενικός Πατριάρχης

Παρασκευή, 10 Απρίλιος 2009
7-04-09_310157_1
Ο Σύλλογος Φοιτησάντων στην «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης» είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ξεφυλλίζει με συγκίνηση το λεύκωμα της Ευαγγελικής Σχολής που του επέδωσε ο μελετητής της ιστορικής σχολής κ. Τάκης Τσακίρης. Αριστερά, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Γιώργος Κουτελάκης.
Tης Eλενης Mπιστικα από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Με τις πολιτικές σελίδες και τα πρωτοσέλιδα να φωτίζουν τις εξελίξεις, ας πάμε λίγο πίσω, σε μια συνάντηση που είχε στις 10 Μαρτίου 2009, στο Φανάρι, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φοιτησάντων στην «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης», αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αλέξανδρο Χρηστίδη, τους αδελφούς Τάκη και Νίκο Τσακίρη, γιους του κτήτορα της Ευαγγελικής Σχολής στη Νέα Σμύρνη αείμνηστου Γεωργίου Π. Τσακίρη, μαζί με μέλη του διοικητικού συμβουλίου και με τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης κ. Γιώργο Κουτελάκη. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να επιδώσουν, όπως κι έγινε, στον Πατριάρχη Λευκώματα με καταγεγραμμένη την Ιστορία της Σχολής (πριν από την έκδοσή τους), που υπήρξε το κορυφαίο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα της Σμύρνης.

Αλλά και να αναγγείλλει ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Γ. Κουτελάκης την απόφαση του Δήμου Νέας Σμύρνης να τον ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη Νέας Σύρνης, προσκαλώντας τον να έρθει στη Νέα Σμύρνη, να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της σημερινής Ευαγγελικής Σχολής, να ευλογήσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της, να λειτουργήσει στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής. Η δε ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη να γίνει σε πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου στην «Εστία» Νέας Σμύρνης.

Πολλά τα θέματα στην Ατζέντα Τιμής που τους έφερε στην Πόλη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη και εκφράστηκε θετικά στην προοπτική επίσκεψής του στον Δήμο όπου, στην είσοδό του, στην ομώνυμη οδό, δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης. Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ξεφύλλισε τους τόμους της Ιστορίας της «Ευαγγελικής Σχολής» που η εκπαιδευτική της υψηλή στάθμη έχει αφήσει εποχή, αλλά και υπερήφανες αναμνήσεις σε όσους εφοίτησαν σε αυτήν, ανάμεσά τους και ο Αριστοτέλης Ωνάσης και διαπρεπείς νέοι της Σμύρνης που έφυγαν, με τα πλοία της προσφυγιάς, παίρνοντας μαζί τους, ως θησαυρό και απόδειξη του «ποιοι ήταν», το Απολυτήριό τους ή το Ενδεικτικό τους.

Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης ιδρύθηκε στα 1733 και για δύο αιώνες ήταν το σημαντικότερο κέντρο εκπαίδευσης της ελληνικής νεολαίας, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Γένος. Στο τελευταίο έτος προ της Μικρασιατικής Καταστροφής είχε 1.700 μαθητές. Στο μαθητολόγιό της, που έγινε και αυτό στάχτη, ήταν γραμμένα ονόματα χιλιάδων παιδιών της Ιωνίας που τίμησαν την ιεραρχία, τα Γράμματα, τις Επιστήμες, τις Ενοπλες Δυνάμεις, τις Τέχνες... Και, 12 χρόνια μετά την Καταστροφή, το 1934 έγινε το θαύμα. Ενας νεαρός πρόσφυγας που βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική, ο Γεώργιος Τσακίρης από τον Κουκλουτζά της Σμύρνης, ξανάστησε το όραμα των μαθητών της, προσφύγων πλέον. Με δικά του έξοδα κτίσθηκαν το 1935 το κτίριο όπου στεγάστηκε και λειτούργησε επί 39 χρόνια, ώς το 1974, το εκπαιδευτήριο. Η πολιτεία έκτισε το 1975 ένα νέο κτίριο, όπου στεγάζεται η ιστορική Ευαγγελική Σχολή και συνεχίζει την εκπαιδευτική της ιστορία, προσφέροντας υψηλού επιπέδου Ελληνοχριστιανική παιδεία. «Αρχή Σοφίας - Φόβος Κυρίου», όπως είναι το έμβλημα της Ευαγγελικής Σχολής.


Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.