Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Αρθρο Ιουνίου Νο 5- Αντιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκεύπουλος

Αρθρο Ιουνίου Νο 5- Αντιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκεύπουλος

Τετάρτη, 25 Ιούνιος 2008

25η Ιουνίου 2008

Αντιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος

Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος ήταν αντιστράτηγος και γερουσιαστής. Γεννήθηκε το 1880 στην Κύθνο και καταγόταν από την Σμύρνη. Απεβίωσε στο Παρίσι το 1936.

Είχε πάρει μέρος στη κατάληψη της Άρτας και στα επεισόδια της Θεσσαλίας . Μετείχε στο εκστρατευτικό σώμα στη Κρήτη το 1897, στον Μακεδονικό αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμους και στο Παγκόσμιο πόλεμο, όπου διετέλεσε διοικητής του 2ου Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού της Στρατιάς κατά τη πολιορκία του Μπιζανίου το 1913. Το ίδιο έτος προάχθηκε Υποστράτηγος και ανέλαβε διοικητής της Χ Μεραρχίας. Έλαβε μέρος στο Βενιζελικό κίνημα (1916), όπου και ανέλαβε διοικητής Σώματος Στρατού Εθνικής Αμύνης (1916-1917). Το 1917 Αντιστράτηγος και διοικητής Α΄Σώματος Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη ηγήθηκε των ελληνικών μονάδων στο τέλος του Μακεδονικού μετώπου και στη συνέχεια μετείχε στη Μικρασιατική εκστρατεία, μετά τη κατάργηση της βραχυχρόνιας " Στρατιάς Κατοχής Μικράς Ασίας ", όπου και ηγήθηκε των πρώτων επιχειρήσεων ως επικεφαλής του Α΄ κλιμακίου του Γενικού Στρατηγείου της Σμύρνης.

Επί της στρατηγίας του καταλήφθηκε από τους Έλληνες η Ανατολική Θράκη και η περιοχή της Σμύρνης. Από το 1918 έως το 1920 διετέλεσε αρχιστράτηγος του στρατού και με την ήττα των Βενιζελικών παραιτήθηκε απο το στράτευμα.

Μετά την αποστρατεία του στην περίοδο 1930- 1932, διετέλεσε "Αριστίνδην γερουσιαστής" και πρόεδρος της Γερουσίας.

Υπήρξε ικανότατος ηγέτης και τύχαινε σεβασμού και των συμμαχικών δυνάμεων. Τιμήθηκε με πολλά ανώτατα παράσημα από τρεις Βασιλείς, από τον Ε. Βενιζέλο καθώς και συμμαχικών κρατών.

Ε.Τ./ 25 Ιουνίου 2008

Copyright (c)  2008, E.T.  Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled "GNU 

Free Documentation License".

 

 

 

 

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.