Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Άρθρο Σεπτεμβρίου Νο 1- Ηλίας Βενέζης

Άρθρο Σεπτεμβρίου Νο 1- Ηλίας Βενέζης

Κυριακή, 31 Αύγουστος 2008

 

Ηλίας Βενέζης


Ο Ηλίας Βενέζης γεννήθηκε στο Αϊβαλί (Κυδωνίες) της Μ. Ασίας το 1904. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ηλίας Μέλλος. Το Βενέζης ήταν το λογοτεχνικό του όνομα.
Ήταν γιος του Μιχαήλ Δ. Μέλλου και της Βασιλικής Γιαννακού Μπιμπέλα. Είχε έξι αδέρφια.

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμο ο πατέρας του και μια αδερφή του αποκλείστηκαν στη Μικρά Ασία και η υπόλοιπη οικογένεια κατέφυγε στη Μυτιλήνη, όπου ο συγγραφέας γράφτηκε στο Γυμνάσιο. Το 1919 μετά την αποβίβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία επέστρεψαν όλοι στο Αϊβαλί, εκτός από την αδελφή του Άρτεμη, που πέθανε από επιδημία ισπανικής γρίπης στη Μυτιλήνη.

Το 1922 ο Βενέζης, που μόλις είχε τελειώσει το γυμνάσιο στη γενέτειρά του, αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και υπηρέτησε στα τάγματα εργασίας στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας για δεκατέσσερις μήνες. Την περίοδο της αιχμαλωσίας του περιγράφει στο βιβλίο Το Νούμερο 31328. Το 1923 αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στη Λέσβο για να βρει την οικογένειά του. Εκεί εργάστηκε αρχικά στο Πλωμάρι ως υπάλληλος στη Διεύθυνση Κτημάτων εξ Ανταλλαγής του Υπουργείου Γεωργίας και στη συνέχεια ως υπάλληλος στην  Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνέχεια μετατέθηκε στη Τράπεζα της Ελλάδος στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως το 1957.

Το 1938 παντρεύτηκε την Σταυρίτσα Μολυβιάτη με καταγωγή επίσης από το Αϊβαλί, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Άννα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συνελήφθη από τα S.S. και κλείστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Απελευθερώθηκε 23 μέρες αργότερα μετά από εκκλήσεις του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και άλλων προσωπικοτήτων της εποχής. Πέθανε το 1973 μετά από πολύχρονη και επώδυνη ασθένεια.

Υπήρξε γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου (1950-1952) και διοικητικός διευθυντής και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του (1964-1967). Συνετέλεσε επίσης ιδρυτικό μέλος της Ομάδας των Δώδεκα (1950), συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1954-1966), πρόεδρος του κινηματογραφικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1963-1966) και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (1966-1970).

Ο Ηλίας Βενέζης εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το1957, θέση από την οποία ανέπτυξε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.

Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1921 με δημοσιεύσεις διηγημάτων του στο περιοδικό της Κωνσταντινούπολης «Ο Λόγος». Το 1927 βραβεύτηκε από το περιοδικό Νέα Εστία για το διήγημά του «Ο Θάνατος» και αργότερα δημοσίευσε σε συνέχειες την πρώτη μορφή του εμπνευσμένου από την εμπειρία του στα τάγματα της Ανατολής έργου του «Το νούμερο 31328», όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, που εκδόθηκε το 1931. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Γαλήνη», «Αιολική γη», «Έξοδος» και «Ωκεανός», που κινούνται όλα, όπως και το πρώτο του στα πλαίσια του ντοκουμέντου, με σαφείς επιδράσεις από την ανθρωπιστική ιδεολογία του συγγραφέα. Έγραψε επίσης διηγήματα, ιστορικές μελέτες, οδοιπορικά καθώς και  το θεατρικό έργο «Μπλοκ C»,το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1945 από το θίασο του Πέλου Κατσέλη. Πολλά έργα του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες.

Το 1949 και μετά από πρόσκληση του State Department περιόδευσε στις Η.Π.Α., όπου πραγματοποίησε διαλέξεις και συνεντεύξεις.
Τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και τον Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών το 1940 για το έργο του  Γαλήνη».


Πηγές:
1. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου,
www.ekebi.gr
2. www.aboutmytilene.gr
3. www.kyknos.com

Σύνταξη:
Κ. Κ. Μπαρμπάτση

 

 

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.