Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Βασιλόπιτα 2010- Ομιλία Προέδρου Ε. Τσίρκα

Βασιλόπιτα 2010- Ομιλία Προέδρου Ε. Τσίρκα

Τρίτη, 26 Ιανουάριος 2010

Basilopita 2010-Oμιλία Προέδρου Ενώσεως Σμυρναίων κ. Ευαγγέλου Τσίρκα
κατά την εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας (25-1-2010)


Σεβαστοί και Αγαπητοίμ ας Τιμώμενοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Μέλη και φίλοι της Ενώσεως Σμυρναίων,
Κυρίες και Κύριοι.

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνάθροισή μας και εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά.

Πριν από λίγο ένας νέος χρόνος ανέτειλε, δίδοντας ελπίδες και προσδοκίες για το καλύτερο, αλλά και προβληματισμούς από τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τον απελθόντα χρόνο, μερικές φορές πολύ άσχημα, όπως τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και η μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Εκπροσωπώντας το Δ.Σ. της Ενώσεως εύχομαι σε όλους σας ατομικά την εκπλήρωση όσων έχετε στις προσδοκίες σας, στην Πατρίδα μας καλύτερες μέρες και στην ΄Ενωση Σμυρναίων μεγαλύτερα επιτεύγματα.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο χρόνος που πέρασε ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος όσον αφορά την Ένωσή μας. Πολλά έγιναν, για τα οποία δεν θέλω σήμερα να αναφερθώ για να μην καταχρώμαι του χρόνου σας, αλλά και γιατί ο σκοπός της σημερινής συγκεντρώσεως είναι όχι ο απολογισμός έργου, αυτόν θα τον κάνουμε κατά την Γενική μας Συνέλευση στις 20 Μαρτίου 2010, και στην οποία σας καλώ όλους να είσθε παρόντες και παρούσες, αλλά να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να ακούσουμε πολύ καλή μουσική από ένα συγκρότημα ταλαντούχων μουσικών, τους ΔΗΘΕΝ και να χαρούμε το χορευτικό συγκρότημα των Περαμίων Κυζικηνών, να χορέψουμε, αν κάποιοι χορευτάδες το κρίνουν σκόπιμο. Διασκεδάστε επομένως.

Κρίνω ωστόσο σκόπιμο, μιά και σας βρίσκω σήμερα συγκεντρωμένους σε αυτή την πολυπληθή σύναξή μας, να σας καταστήσω κοινωνούς μερικών από τις δραστηριότητές μας του εγγύς μέλλοντός μας.

- Στις 1 Φεβρουαρίου παρουσιάζουμε το βιβλίο του δρ. Παναγιώτη Φούγια «Κωνσταντίνος Ν. Καλλίνικος, Μέγας Οικονόμος και Πρωτοπρεσβύτερος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας» και το νέο (23ο) τόμο της επιστημονικής σειράς «Μικρασιατικά Χρονικά).
- Στις 22 Φεβρουαρίου, γιορτάζοντας τη μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου, επισκόπου και πολιούχου Σμύρνης, θα παραστούμε στον πανηγυρικό εορτασμό που θα ψαλεί στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα της οδού Λευκωσίας (κοντά στην πλατεία Αμερικής).
- Στις 26 Φεβρουαρίου οργανώνουμε διάλεξη με ομιλητή τον ιστορικό Χάρη Γιακουμή, ειδικά αφικνούμενο από το Παρίσι για το σκοπό αυτί, που θα μας μιλήσει με θέμα:
"Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ και η εκδίωξη των Ελλήνων από τη Φώκαια της Μ. Ασίας"
- Στις 20 Μαρτίου θα συνέλθουμε σε Γενική Συνέλευση για απολογισμό έργου και εκλογή νέων διοικητικών οργάνων.
- Στο διάστημα μέχρι τη Γενική Συνέλευση, και εφόσον είναι έτοιμο, θα παρουσιάσουμε το πόνημα με την αρθρογραφία της διακεκριμένης δημοσιογράφου μας κυρίας Ελένης Μπίστικα για τη διάσωση των προσφυγικών πολυκατοικιών των Αμπελοκήπων και τα κείμενα άλλων εκλεκτών συνεργατών μας για την ανάγκη δημιουργίας στο χώρο αυτό του ενιαίου Μουσείου του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και της Ανατολής.

Αυτά τα λίγα ενημερωτικά.

Κυρίες και Κύριοι,

Όσα προελέχθησαν είναι σημαντικά ή και ασήμαντα κατά την κρίση του καθενός σας. Εκείνο όμως που αποτελεί ξέχωρο για εμάς γεγονός είναι η βράβευση και επιβράβευση δέκα διαπρεπών μελών της Ενώσεως, τα περισσότερα από τα οποία γεννήθηκαν στην Σμύρνη, λίγο πριν την καταστροφή της, τα οποία είναι η ζωντανή ιστορία, το καμάρι μας και η επιστροφή μας στις ελληνικές, αξέχαστες πατρίδες, όπως τις ζήσαμε και κατά την τελευταία μας επίσκεψη στα άγια χώματα των προγόνων μας, με την εκδρομή που πραγματοποιήσαμε στην Σμύρνη τον περασμένο Ιούνιο .
Η Ένωση Σμυρναίων ένιωσε επιτακτική την υποχρέωση να σας τους παρουσιάσει και να τους τιμήσει με ένα αναμνηστικό δώρο, σύμβολο της αιώνιας σκέψεώς που στρέφεται προς την Μικρά Ασία και μας γυρίζει στο νου σ’ αυτά που υπήρξαν και τα χάσαμε ή τα παραχωρήσαμε ( δεν ξέρω αν πρόσκαιρα, όπως ελπίζω) στους Τούρκους.
Αναφέρομαι στις κυρίες Αρσένη Αντιγόνη Ισιγόνη Αναστασία, Μαίλη Άννα και στους κυρίους Αρώνη Γεώργιο, Κωνσταντινίδη Αθανάσιο, Παλαιολόγο Δημήτριο Πιλάβιο Ανδρέα, Σκορδίλη Ελευθέριο, Σκουλάκη Βασίλειο και Σταμνά Γεώργιο.
Θέλω να αναφερθώ επίσης και σε μία ειδική παρουσία που θα τιμήσουμε στη σημερινή μας εκδήλωση, της κυρίας Νάνσυ Χόρτον, κόρης του φιλέλληνα αμερικανού προξένου στη Σμύρνη Γεωργίου Χόρτον. Την ευχαριστούμε πολύ που είναι μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε και πάλι για την παρουσία σας και σας ευχόμεθα Χρόνια Πολλά.

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.