Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Δελτίο Τύπου για τις Πολυκατοικίες Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Δελτίο Τύπου για τις Πολυκατοικίες Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Τρίτη, 31 Μάρτιος 2009
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Βελεστίνου 15, Τ.Κ. 11523 Τηλ/Φαξ: 210-64.57.730
31-3-2009
Α.Π.

ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
ΣΤΗ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θέλει να βοηθήσει για την αποκατάσταση των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και θέλει να μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο το οικόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη που έχει δενδροφυτευτεί από τους κατοίκους.
Η πρόταση, όμως, που κατέθεσε σήμερα (30-3-2009) ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κακλαμάνη, για στέγαση στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας των διοικητικών υπηρεσιών και των άλλων δραστηριοτήτων του ΤΕΕ, είναι τουλάχιστον άστοχη. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία ως πράξη διότι, μετά την ιστορική κήρυξή τους από το ΥΠΠΟ ως διατηρητέων, ανοίγει τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο για το μέλλον των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας και ταυτόχρονα τον διάλογο για το πρόβλημα της στέγασης του ΤΕΕ.
Επιμένουμε ότι στον χώρο των προσφυγικών πολυκατοικιών πρέπει να στεγαστούν κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και όχι γραφεία διοίκησης του ΤΕΕ που θα καταλάβουν σχεδόν όλες τις ελεύθερες πολυκατοικίες με επιπλέον μάλιστα προσθήκη αμφιθεάτρου. Πρόκειται για χρήση που δεν συνάδει με την ανάπλαση της περιοχής, η οποία συνθλίβεται σήμερα από την αυθαίρετη εγκατάσταση υπουργείων και άλλων κεντρικών λειτουργιών εθνικού επιπέδου σε αντίθεση με το θεσμοθετημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
Εμείς αντιπροτείνουμε να στεγαστεί το ΤΕΕ στα κεντρικά κτίρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, που υπολειτουργούν, και συγκεκριμένα στο κτίριο Γκίνη στη Στουρνάρη, που είναι πρόσφορο για χρήση γραφείων και για τις άλλες δραστηριότητες του ΤΕΕ, δεδομένου ότι έχει αμφιθέατρο, κατάλληλες υποδομές κλπ. Η στέγαση του ΤΕΕ σε ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ έχει και συμβολικό χαρακτήρα: Αναδεικνύει τις ιστορικές και άρρηκτες σχέσεις του ΤΕΕ με το πρώτο πολυτεχνικό ανώτατο ίδρυμα της χώρας.
Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, ως ένας από τους φορείς που αγωνίστηκε για τη σωτηρία και συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανάδειξη των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας, με συγκεκριμένη πρόταση εδώ και τέσσαρα χρόνια, με γνώση και ευαισθησία για το θέμα, έχει προτείνει την απόδοση των πολυκατοικιών σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα προτείνει:
- Στέγαση του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής.
- Δημιουργία ξενώνα για τους ασθενείς που έρχονται από την επαρχία για βραχεία νοσηλεία στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας.
- Δημιουργία στέγης για τις κακοποιημένες γυναίκες και, βέβαια,
- Παραμονή των παλιών κατοίκων που συνεχίζουν να κατοικούν σε αυτές.
Οι προσφυγικές πολυκατοικίες εντάσσονται στη θεσμοθετημένη από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας περιοχή ανάπλασης των Κουντουριώτικων, που ξεκινά από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού και φθάνει μέχρι την οδό Κεδρινού. Γι’ αυτό, επιμένουμε στη σύνταξη συνολικής μελέτης ανάπλασης για την περιοχή των Κουντουριώτικων σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αναπλάσεις του Ν. 2508/97, που είναι υποχρέωση της Πολιτείας, και στην τήρηση των συμμετοχικών διαδικασιών που προβλέπονται από το νόμο. Δυστυχώς όμως, ο αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς «κωφεύει» στις επανειλημμένες αιτήσεις μας για έκδοση της απόφασης των προδιαγραφών για τις μελέτες ανάπλασης που προβλέπει ο νόμος. Αντί γι’ αυτό βλέπουμε εναγώνιες προσπάθειες να δημιουργήσουν τετελεσμένα, το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος, για τον χαρακτήρα της περιοχής. Σε αυτή τη λογική, χωρίς τήρηση της νομοθεσίας για τις αναπλάσεις, εντάσσεται τόσο το σκέλος της λεγόμενης «Διπλής Ανάπλασης» που αφορά στον χώρο του παλιού γηπέδου, που προβλέπει τη δημιουργία ενός τεράστιου πολυώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης σε μια κορεσμένη λεωφόρο, όσο και η υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας, έργα που, κατά τη γνώμη μας, θα υποβαθμίσουν την περιοχή. Τα κονδύλια που θα δοθούν για την υπογειοποίηση, επαρκούν για την πραγματική ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής. Μόνο η μελέτη της υπογειοποίησης προϋπολογίζεται της τάξης του 1,2 εκ. ευρώ.
Ζητούμε από το ΤΕΕ να απαιτήσει από τον υπουργό κ. Σουφλιά να προχωρήσει στις δυο αναγκαίες ενέργειες για να προχωρήσει άμεσα και σύμφωνα με τη νομοθεσία η ανάπλαση των Κουντουριώτικων:
- Να εκδώσει απόφαση για τις προδιαγραφές των μελετών ανάπλασης που εδώ και 12 χρόνια, από την ψήφιση του Ν. 2508/07 που τις προβλέπει, δεν έχει εκδοθεί. Σε αυτές πρέπει να προβλέπονται και οι συμμετοχικές διαδικασίες.
- Να εκδώσει απόφαση οριοθέτησης της περιοχής ανάπλασης, σύμφωνα με τον Ν.2508/07, που να περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή και όχι μέρος της.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας