Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Δίκη των Έξη, 86 χρόνια μετά

Δίκη των Έξη, 86 χρόνια μετά

Τρίτη, 02 Δεκέμβριος 2008


ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞ, 86 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ζητούν αποκατάσταση των υπαιτίων της Καταστροφής

Ενορχηστρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση των υπαιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, που προβλέπει μέχρι και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Οκτωβρίου. Σε πρώτη φάση δικάστηκε στο 7ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αίτηση του κ. Μιχ. Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του εκτελεσθέντος πρώην πρωθυπουργού, που ζητούσε την αναψηλάφηση της «Δίκης των Εξ» και ήδη αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΗΣ «ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΞΙ»

Προκαλούν τον Εφιάλτη του Διχασμού

Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΒΙΚΕΤΟΥ

 

Με ανοικτές ακόμα τις πληγές από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, που στοίχισε τη ζωή σε 800.000 άτομα και οδήγησε στον βίαιο ξεριζωμό από τις πανάρχαιες προγονικές του εστίες 1.500.000 πρόσφυγες, κάποιοι επιχειρούν την αποκατάσταση των υπαιτίων της μεγάλης εθνικής τραγωδίας.
Η πρώτη απόπειρα έγιναν το 2003 με πρωτοβουλία του τότε βουλευτή Αχαίας κ. Ν. Νικολόπουλου ο οποίος προσπάθησε να αποκαταστήσει τον πρώην πρωθυπουργό Δημ. Γούναρη, που κηρύχθηκε παμψηφεί ένοχος εσχάτης προδοσίας από το ΄Εκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο, καταδικάστηκε στην ποινή του θανάτου και οδηγήθηκε στο απόσπασμα μαζί με τους πέντε συγκρατουμένους του, τους πρώην πρωθυπουργούς Πετρ. Πρωτοπαπαδάκη και Νικ. Στράτο, τους πρώην υπουργούς Γεωργ. Μπαλτατζή και Νικ. Θεοτόκη, και τον αρχιστράτηγο Γεωργ. Χατζηανέστη.
Η δεύτερη απόπειρα έγινε το 2007 από τον επίτιμο αντιεισαγγελλέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Ζορμπά. Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Απεραθίτικος Σύλλογος της Αθήνας για να τιμήσει τη μνήμη του Π. Πρωτοπαπαδάκη, ο κ. Ζορμπάς ζήτησε την αναψηλάφηση της «Δίκης των ΄Εξι» επικαλούμενος νομικούς λόγους. Πριν κλείσει χρόνος από εκείνη την ομιλία, ο κ. Μίκης Πρωτοπαπαδάκης κατέθεσε αίτηση στον ΄Αρειο Πάγο ζητώντας την αποκατάσταση του ονόματος του παππού του, Π. Πρωτοπαπαδάκη, και την ακύρωση της απόφασης του στρατοδικείου.

Η συζήτηση στον Α. Π.
Η αίτηση συζητήθηκε στο 7ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου την 1η Οκτωβρίου 2008, στη σύνθεση του οποίου μετείχαν ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μάμαλης, ως πρόεδρος, οι αρεοπαγίτες κ.κ. Κωνσταντόπουλος, Ζαίρης, Ρούμπης και Φράγκος, ως μέλη. Την εισαγγελική έδρα κατείχε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Καρούτσος. Την αίτηση του κ. Μ. Πρωτοπαπαδάκη υποστήριξε ο δικηγόρος κ. Ν. Βασιλάτος, γιος του άλλοτε βουλευτή της ΄Ενωσης Κέντρου Γερ. Βασιλάτου, ο οποίος είχε παραστεί στη «Δίκη των ΄Εξι» ως βοηθός συνηγόρου του κατηγορουμένου Ν. Στράτου. Υποστηρίζοντας το αίτημα του πελάτη του για την αναψηλάφηση της δίκης, κ. Βασιλάτος επικαλέσθηκε τις δηλώσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Θεόδωρου Πάγκαλου, που βρίσκονται καταχωρημένες στα επίσημα πρακτικά της Βουλής. Σύμφωνα με αυτές και δύο πολιτικοί είχαν υποστηρίξει στη Βουλή, λίγα χρόνια μετά την καταδίκη των «΄Εξι», ότι οι καταδικασθέντες δεν ήταν προδότες της χώρας, αλλά κατηγορήθηκαν υπό το βάρος των τραγικών εξελίξεων. Και απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής οι δηλώσεις αυτές μαζί μ’ ένα τηλεγράφημα του Βενιζέλου από τη Λωζάνη με το οποίο συνιστούσε να μη γίνει η εκτέλεση, που όμως έφτασε στην Αθήνα 14 ώρες μετά τον τυφεκισμό των «΄Εξι», είναι και το μόνο ισχυρό χαρτί που έχει στα χέρια της η πλευρά Πρωτοπαπαδάκη, καθώς άλλα νέα στοιχεία τα οποία μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση δεν υπάρχουν.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί ως το τέλος του έτους, δεν αποκλείεται όμως να βραδύνει ακόμα περισσότερο, αν η υπόθεση λόγω της σημασίας της εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Μ. Πρωτοπαπαδάκης, εφόσον η υπόθεση χαθεί στον ΄Αρειο Πάγο, είναι διατεθειμένος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η στάση των Μικρασιατών
86 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή οι τελευταίοι Μικρασιάτες και οι απόγονοί τους που έζησαν τη σκληρή και απάνθρωπη προσφυγιά, δεν είναι διατεθειμένοι να απαλλοτριώσουν την ιστορική μνήμη ούτε πρόκειται να αποδεχθούν τα όποια σχέδια για την αποκατάσταση των «΄Εξι». Το μόνο που θα κατορθώσουν οι διάφοροι παράγοντες της Δεξιάς ή της Αριστεράς θα είναι ν’ ανοίξουν διάπλατα την κερκόπορτα στον Εφιάλτη του Διχασμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα είναι κανείς πολύ αφελής για να πιστέψει πως μετά την αναψηλάφηση της «Δίκης των ΄Εξι» δεν θα υποβληθούν ανάλογα αιτήματα με «ανθρωπιστικό» περιεχόμενο από απογόνους συμπατριωτών μας που καταδικάστηκαν στην ποινή του θανάτου (ή της ισόβιας κάθειρξης) και πέθαναν με το στίγμα του προδότη.


Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.