Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Διοικητικός Απολογισμός έτους 2010

Διοικητικός Απολογισμός έτους 2010

Σάββατο, 19 Μάρτιος 2011

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ
ΤΗΣ 12-19ης Απριλίου 2011
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΎ ΕΡΓΟΥ
ΕΤΟΥΣ 2010
Παρουσίαση από κ. Ευάγγελο Τσίρκα,

Πρόεδρο Ενώσεως Σμυρναίων

GS: 2010

Γενικά
Η παρούσα Γενική Συνέλευση των μελών της Ενώσεως Σμυρναίων συγκαλείται κατόπιν των άρθρων 12 και 17 του Καταστικού της Ενώσεως με σκοπό, το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό μας για το παρελθόν έτος 2010, την έγκριση του προυπολογισμού του έτους 2011, την απαλλαγή από τις ευθύνες του ΔΣ για τις περατωθείσες πράξεις του.
Το παρόν ΔΣ εξελέγει την 28η Μαρτίου 2010 και συγκροτήθηκε σε Σώμα την 4η Απριλίου 2010, με την σύνθεση την οποία γνωρίζετε. Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις μας, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον ομιλούντα και εγκρίθηκαν από το ΔΣ, άξονας δραστηριοτήτων για το παρελθόν και το τρέχον έτος τέθηκε:
“ To αγκάλιασμα των μελών μας και το ξαναζωντάνεμα των σχέσεων μεταξύ μας, η συνέχιση της συγγραφικής δραστηριότητός μας, η βελτίωση της ηλεκτρονικής μας παρουσίας για γρήγορη ενημέρωση και επικοινωνία, η εμβάθυνση στην ιστορία της Ελληνικής Πατρίδας μας, την ωραίας και μαρτυρικής Σμύρνης, η αναζήτηση νέων ανθρώπων για πλαισίωση της Ενώσεως, η παρουσιάση και προβολή των σκοπών, επιδιώξεων και του έργου μας στο ευρύτερο κοινό, το πλησίασμα των νέων στις πολιτιστικές και επιστημονικές συγκεντρώσεις μας, η βράβευση και η έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής προς διαπρεπείς Σμυρναιικές προσωπικότητες, η αναγνώριση από το Κράτος της σημασίας του Συλλόγου μας ως οργάνου διατηρήσεως ζωντανής της ιστορίας και της εθνικής μας μνήμης. “.
Το Συμβούλιο εκτιμώ οτι ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του αυτές και προώθησε ή ολοκλήρωσε το σύνολο των παραπάνω τεθέντων Αντικειμενικών μας Σκοπών, κατά την στρατιωτική ορολογία, όπως αναλυτικότερα θα αναφερθεί στη συνέχεια.
Σχέσεις μελών μας
Καταβλήθηκε προσπάθεια για πλησίασμα των μελών μας, με την διργάνωση πολλαπλών εκδηλώσεων στην βιβλιοθήκη μας, σε εκκλησίες με την αφορμή εορτασμών Αγίων, όπως ο Αγιος Πολύκαρπος ( Ζωοδόχος Πηγή) και ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης ( Αγία Παρασκευή), κοπή της βασιλόπιτάς μας στο ξενοδοχείο Athens Plaza, επισκέψεις στο Γραφεία μας για πιό φιλκή συζήτηση με πολλά από τα μέλη μας. Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε την οργάνωση εκδρομής στη Κωνσταντινούπολη, στους νήμες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και ήδη συγκεντρώνουμε δηλώσεις και περιμένουμε και άλλες και προχωρούμε στον καταρτισμό προγράμματος ( περιλαμβάνεται και επίσκεψη της Ενώσεώς μας στον Οικουμενικό Πατριάρχη) και επίλυση λεπτομερειών με το επιλεγέν τουριστικό γραφείο του κυρίου Φλώρου, μέλους της Ενώσεως Σμυρναίων, το οποίο μας έδωσε την καλύτερη προσφορά.
Τα μέλη μας με τη σημερινή ημερομηνία ανέρχονται στα 374, εκ των οποίων τα 43 είναι νέα μέλη ( σε συμμετοχή, αλλά και ηλικία) που μας επιτρέπει να ελπίζουμε στο καλύτερο για το μέλλον της Ενώσεως.
Ηλικιακά η κατάσταση των μελών μας είναι όπως πιο κάτω:
Α. Ανω των 80 ετών: 21 μέλη ή 5,6%
Β. Μεταξύ 60 και 79 ετών: 259 μέλη, ή 69,2%
Γ. Μεταξύ 40 και 59 ετών: 84 μέλη ή 22,5%
Δ. Νεώτερες ηλικίες: 10 ή 2,7%

Ε. Οικονομικά ενήμερα: 225 ή ποσοστό 60,19%

Συγγραφική δραστηριότητα.
Συνεχίστηκε η έκδοση της εφημερίδας μας Μικρασιατική Ηχώ, με καλά αποτελέσματα, ενώ βρίσκεται υπό έκδοση ο ΚΙY τόμος των Μικρασιατικών Χρονικών. Aναζητείται χορηγός ή χορηγοί για την έκδοση βιβλίων τα οποία αναμένουν σε σειρά για έκδοση.
Συντάχθηκε και παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα μας και την εφημερίδα μας πολύ μεγάλος αριθμός άρθρων μελών μας με αντικείμενο τον μικρασιατικό ελληνισμό και διατήρηση εθνικής μνήμης των πατρίδων των προγόνων μας.
Ηλεκτρονική μας σελίδα.
Έγινε πλήρης αναβάθμιση της ηλεκτρονικής μας σελίδας, η οποία έχει ικανοποιητικούς επισκέπτες ( 600 επισκέπτες ημερησίως) και από όπου προβάλλονται οι δραστηριότητές μας άμεσα και σε ευρύ φάσμα αποδεκτών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Οικονομικά.
Τα οικονομικά της Ενώσεως δεν είναι καλά και δεν διαφαίνεται προοπτική βελτιώσεώς τους, λόγω μη ανευρέσεως χορηγών και μη καταβολή από τα μέλη μας της στοιχειώδους συνδρομή τους. Αναλυτική αναφορά θα σας κάνει ο Ταμίας μας κύριος Νίκος Ισηγόνης στη συνέχεια.
Εκδηλώσεις.
Πολλές οι εκδηλώσεις (15).

Αναφέρω μερικές από αυτές, όπως αναγράφονται στο Πίνακα που παρατίθεται. Να επισημάνω το λαμπρό εορτασμό του Νέου Έτους με τη κοπή της βασιλόπιτάς μας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και την μουσική μας βραδιά στον Παρνασσό η οποία είχε εξαιρετική επιτυχία.
1. Α΄ Γεν. Συνέλευση
Β΄ Γεν. Συνέλευση 12η Μαρ.2011 ( Α)
ή 19 Μαρ.2011 (Β) 1100-1300 Βιβλιοθήκη

2. Βραδιά Σμυρνέικης μουσικής 28η Φεβρ. 2011 1900 Παρνασσός
3. Εορτασμός Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης 27η Φεβρ.2011 0830 Εκκλησία Ζωοδότου Πηγής στην Αθήνα
4. Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Τσακόγλου «Ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη (1913-1918)». 14η Φεβρ.2011 1900 Βιβλοθήκη
5. Κοπή Βασιλόπιτας 12η Φεβρ.2011 1800-2200 Ξενοδοχείο Athens Plaza
6. Διάλεξη της καθηγήτριας Κατερίνας Κορρέ για το κόσμημα στη Μ. Ασία. 24 Ιαν.2010 1900 Βιβλοθήκη
7. Παρουσίαση βιβλίου Εμμ. Εμμανουηλίδη: «Τα τελευταία έτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» 14 Δεκ. 2010 1830 Αίθουσα Κωνσταντινουπολιτών
8. Διάλεξη Σαράντου Καργάκου «Από την τραγωδία στην ελπίδα». ( 29/11, 19.00) 29η Νοε. 2010 1900 Βιβλιοθήκη
9. Διάλεξη Θ. Κυριακίδη" Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, όπως καταγράφηκε στο ατομικό και συλλογικό υποσεινήδητο των προσφύγων" 8η Νοε. 2010 1900 Βιβλοθήκ
10. Παρουσίαση βιβλίου Τάκη Σαλκιτζόγλου " η Μικρά Ασία στην Επανάσταση του 1821" 18η Οκτ.2010 1900 Βιβλιοθήκη
11. Διεθνές συνέδριο " Τρεις γενοκτονίες, μία στρατηγική" 17,18,19 Σεπ. 2010 Ως εδικό πρόγραμμα Παλαιά Βουλή
12. Μνήμη Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 12 Σεπ.2010 0900 Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στο Δήμο Αγίας Παρασκευής
13. Παρουσίαση βιβλίου κυρίας Βούλας Μάστορη " Το παραμύθι των ψυχων". 7η Ιουν.2010 1900 Βιβλιοθήκη
14. Παρουσίαση βιβλίου Τάκη Σαλκιτζόγλου ' η Μικρά Ασία στην Επανάσταση του 1821" 26η Μαίου 2010 1900 Ι.Μ. Ελληνισμού
15. Διάλεξη του Κυρίου Αλέξανδρου Καστρινάκη:"Αστικά χριστιανικά κέντρα της Ανατολίας και νεοτουρκική - κεμαλική τακτική. Οι περιπτώσεις των πόλεων Άγκυρα, Βαν, Μεφριζούντα και Σμύρνη"" 26η Απρ. 2010 1900 Βιβλιοθήκη

Η προσπάθεια θα συνεχισθεί και στο τρέχον έτος, με κύριο άξονα την προβολή νέων επιστημόνων- ερευνητών με θέματα από τον χώρο της Μικρασίας, όπως έγινε μέχρι τούδε.
Μουσείο.
- Συντάχθηκε αναλυτική πρόταση για τον τρόπο οργάνωσης του μουσείου στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας.
- Στάλθηκαν επιστολές προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς τον δήμαρχο Αθηναίων με συνημμένη την πρότασή μας και ζητήσαμε να μας δεχθούν για να τους αναπτύξουμε το θέμα και (προεκλογικά) στους υποψήφιους δημάρχους. Κανείς δεν έχει απαντήσει παρά τις οχλήσεις μας.
- Στάλθηκαν ενημερωτικές επιστολές προς βουλευτές μικρασιατικής καταγωγής (Ο βουλευτής Χαρακόπουλος υπέβαλε ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού. Ο υφυπουργός Πολιτισμού παρέπεμψε στον Υπουργό Οικονομίας).
- Συγκεντρώθηκαν επιστολές υποστήριξης από Μικρασιατικούς Συλλόγους. Παρ’ όλο που είναι λίγες αποτελούν μια καλή αρχή.
- Συγκεντρώθηκαν και συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών υποστήριξης της πρότασης για το Μουσείο από πολίτες σε σελίδες που διακινούνται και μέσω της ιστοσελίδας μας. Έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 2000 υπογραφές από την Ελλάδα την Κύπρο και από τον Ελληνισμό του εξωτερικού με πολλά θετικά σχόλια συμπαράστασης.
-Συμμετείχαμε στην ηλεκτρονική διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για το θέμα της ανάπλασης στον χώρο του γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας που σχετίζεται με την πρότασή μας.
-Δόθηκε συνέντευξη στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος ειδικά για το θέμα του Μουσείου. Για το θέμα αναφέρθηκε και σε άλλες συνεντεύξεις.
Μέχρι στιγμής καταφέραμε να φέρουμε στην επικαιρότητα ένα σοβαρό αλλά ξεχασμένο αίτημα με συγκεκριμένη πρόταση.
Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη δημιουργία του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής, με όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, λόγω απροθυμίας της πολιτείας στο σύνολό της, αλλά και των μικρασιατικών συλλόγων να ασχοληθούν με το θέμα. Εμείς όμως συνεχίζουμε.

Σας καλώ και προσκαλώ να υιοθετήσουμε Ψήφισμα για πίεση προς την κατεύθυνση αυτή.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Ευχόμεθα Καλό Πάσχα και ο Αναστηθείς Κύριος να δίνει σε σας όλες του τις χαρές.

Ευάγγελος Τσίρκας/ 19 Μαρ.2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΤΗΣ ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

(Υπό αναδιαμόρφωση από το ΔΣ, κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως)


Εμείς, που συμμετέχουμε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Σμυρναίων, που συνήλθε στην Αθήνα το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011,
Αφού ενημερωθήκαμε από το Δ.Σ. για τις ενέργειες που έκανε για το Μουσείο:
Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί τόσους μήνες η Κυβέρνηση και ο Δήμος αδυνατούν να απαντήσουν στο αίτημά μας.
Αναρωτιόμαστε πώς δημόσια πρόσωπα, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν το παρελθόν, χαράζουν το μέλλον μας.
Ζητούμε όλοι οι συναρμόδιοι να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση του Μουσείου του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και Ανατολής στα Προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας, που κηρύχθηκαν διατηρητέα «…επειδή αποτελούν κτίρια με ιδιαίτερη κοινωνική και ιστορική σημασία, άρρηκτα συνδεδεμένα με την αποκατάσταση και ένταξη των Μικρασιατών προσφύγων στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. αποτελούν δημόσια περιουσία.
Προτείνουμε, η υλοποίηση του Μουσείου, να ενταχθεί σε ευρύ δυναμικό πρόγραμμα ανάπλασης προσφυγικών γειτονιών και συνοικισμών σε ολόκληρη τη χώρα, που θα υλοποιηθεί με κονδύλια της ανταλλάξιμης προσφυγικής περιουσίας.
Εμείς, που με τη γενοκτονία και την προσφυγιά γνωρίσαμε τον εξευτελισμό της ανθρώπινης ζωής και φτάσαμε στην έσχατη ένδεια, σταθήκαμε στα πόδια μας και δημιουργήσαμε στη νέα πατρίδα, δεν φοβόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η δημιουργία του Μουσείου και η ανάπλαση προσφυγικών γειτονιών και συνοικισμών σε ολόκληρη την Ελλάδα εντάσσονται σε εκείνες τις χαρακτηριστικές δυναμικές δράσεις που θα μας οδηγήσουν στο ξεπέρασμα των δυσκολιών για ένα αξιοβίωτο κοινό μέλλον.
Ενημερω΄νουμε τους προσφυγικούς συλλόγους και καλούμε τους αδελφούς Συλλόγους, κάθε συμπατριώτη και κάθε συμπολίτη να συστρατευθούμε για τη δημιουργία του Μουσείου.
Ζητούμε από το Δ.Σ. να δώσει άμεσα τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα σε αυτό το Ψήφισμα και στην πρότασή μας για τη δημιουργία του Μουσείου του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και Ανατολής στα Προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.