Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Δύο Φιλέλληνες που αξίζει να τιμούμε.

Δύο Φιλέλληνες που αξίζει να τιμούμε.

Τετάρτη, 15 Οκτώβριος 2008

Δύο Φιλέλληνες που αξίζει να τιμούμε.

Χένρυ Μοργκεντάου

Γεννήθηκε στην Γερμανία και μετανάστευσε στην Αμερική το 1866. Σπούδασε νομικά, εργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος και εν συνεχεία ασχολήθηκε με κτηματομεσιτικές εργασίες.

Από το 1913 έως το 1916 διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη – όπου μετά την έκρηξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου – εκπροσώπησε και τα συμφέροντα των χωρών που ανήκαν στην Αντάντ. Από τη θέση αυτή προσπάθησε να σώσει τα θύματα της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών από το οθωμανικό κράτος. Το 1923 διορίστηκε από την Κοινωνία των Εθνών πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων και μερίμνησε για τη βελτίωση των όρων ζωής των προσφύγων του 1922.

Ο Χ. Μοργκεντάου είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Σημαντικότερα έργα του είναι Η ιστορία του πρέσβη Μοργκεντάου, Τα μυστικά του Βοσπόρου, Η αποστολή μου στην Αθήνα

Φελίξ Σαρτιώ

Ο Φελίξ Σαρτιώ (1876-1944), Γάλλος μηχανικός και αρχαιολόγος, ο πρώτος που οργάνωσε αρχαιολογικές ανασκαφές στις Φώκιες της Μ. Ασίας το 1912, είναι άγνωστος όχι μόνο στο ευρύ ελληνικό κοινό αλλά και στον κύκλο, φοβάμαι, των ασχολουμένων με τις ιστορικές μελέτες συμπατριωτών μας. Και όμως πρόκειται για ένα από τους πιο θερμούς φίλους της Ιωνίας, το επιστημονικό και ανθρωπιστικό έργο του οποίου είχε τη συμπαράσταση του μεγαλομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης. Όταν το 1914 ξέσπασαν οι διωγμοί στις Φώκες, προοίμιο της τελικής εξόντωσης των Μικρασιατών Ελλήνων (1922), οι διωκόμενοι Φωκιανοί βρήκαν ένθερμο προστάτη και υπερασπιστή τους τον Γάλλο αρχαιολόγο. Κάτω από τη σημαία ης Γαλλικής Δημοκρατίας, που ύψωσε στο σπίτι του στις Φώκιες, βρήκαν καταφύγιο και σωτηρία πολλοί καταδιωγμένοι Φωκιανοί. Μετά την παλιννόστηση των Φωκιανών προσφύγων στην πατρίδα τους (1919-1920), ο Φ. Σαρτιώ επέστρεψε στις Φώκιες και παράλληλα με τη συνέχιση του επιστημονικού του έργου άρχισε να συγκεντρώνει τεκμήρια και μαρτυρίες για το διωγμό που υπέστησαν οι Φωκιανοί.

Το υλικό αυτό – φωτογραφίες και γραπτά κείμενα – εντόπισε στο Παρίσι, μέσα σε μια δερμάτινη βαλίτσα ο ερευνητής Χάρης Γιακουμής και ένα μέρος από αυτό (120 φωτογραφίες) συνοδευόμενο από ελληνογαλλικά κείμενα της εποχής, βιβλία και άλλα ντοκουμέντα παρουσιάζεται σε έκθεση, που επιμελήθηκε ο Τάκης Αναγνωστόπουλος, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ριζαρείου Ιδρύματος (Μονοδένδρι Ιωαννίνων, τηλεφ. 26530-71573).

Με την ευκαιρία της έκθεσης το Ριζάρειο ΄Ιδρυμα, που προεδρεύεται από τον σμυρναϊκής καταγωγής ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαο Χούλη, σε συμπαραγωγή με τις εκδόσεις Kallimages του Παρισιού και την Κοινότητα της Παλαιάς Φώκαιας Αττικής εξέδωσε και κυκλοφόρησε ένα πολυτελέστατο τόμο 320 σελίδων, 24Χ49 εκ. με 200 φωτογραφίες και κείμενα του Φελίξ Σαρτιώ, καθώς και σύγχρονα κείμενα του Χάρη Γιακουμή, του Γάλλου αρχαιολόγου Antoine Hermaty και του κοινοτάρχη της Παλαιάς Φώκαιας Αττικής Μανώλη Τσαλικίδη.

Ε.Τ./ 16 Οκτωβρίου 2008

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.