Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Η Σμύρνη των Ελλήνων. Χαιρετισμός του Προέδρου της Ενώσεως Σμυρναίων

Η Σμύρνη των Ελλήνων. Χαιρετισμός του Προέδρου της Ενώσεως Σμυρναίων

Τετάρτη, 04 Ιούλιος 2012

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Κατά την Φωτογραφική Έκθεση

" Η Σμύρνη των Ελλήνων"

5η Ιουλίου 2012
90 χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την αποφράδα ημέρα της καταστροφής της Μητέρας Πατρίδας μας, της Σμύρνης το 1922.

Τα στίφη του Μουσταφά Κεμάλ, κατά την προσφιλή συνήθειά τους, δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Το γιαταγάνι και η φωτιά αφάνισαν χιλιάδες ανθρώπους, ανέσκαψαν νεκροταφεία, τάφοι ανοίχτηκαν, εκκλησίες γκρεμίστηκαν, ιερωμένοι και λαικοί κατεσφάγησαν. Στο πέρασμά τους δεν κατάστεψαν και έκαψαν μόνο τα κτήρια και τις περιουσίες τους, αλλά κυρίως τις καρδιές των Ελλήνων της πόλης.

Μαυρισμένα κτήρια, ζωές χαμένες, φαμίλιες ξεριζωμένες από τα σπίτια τους, ιστορία και πολιτισμός 3.000 χρόνων παραδόθηκε στην βαρβαρότητα των Τούρκων. Και έμειναν οι μνήμες, για να θυμίζουν τα παλαιά μας μεγαλεία.

Η εγκατάσταση στις νέες Πατρίδες στον κορμό της παλαιάς Ελλάδας, ήταν δύσκολος. Προσφυγιά και δυστυχία. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να ξαναστήσουν το βιός τους και να προσαρμοστούν σε νέα ήθη και έθιμα, σε νέο τρόπο σκέψεως και ζωής. Το πέτυχαν όμως. Πρόκοψαν οι ίδιοι και έδωσαν το δικό τους μήνυμα ζωής στην κουρασμένη από τους συνεχείς πολέμους πάμπτωχη Ελλάδα.

Σε ανάμνηση της ωραίας Σμύρνης, του Παρισιού της Μικράς Ασίας, όπως την χαρακτήριζαν οι επισκέπτες της, της Πόλεως των Ελλήνων ( Γκιούρ Σμύρνη) κατά τους Τούρκους, για διατήρηση της ιστορικής, κοινωνικής και θρησκευτικής μνήμης μας και ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, οι οποίοι έμειναν εκεί νεκροί, αλλά και προς αυτούς οι οποίοι από νοικοκυραίοι, βρέθηκαν ξεριζωμένοι, έμειναν άστεγοι και επαίτες σε ένα νέο για αυτούς μέρος, αυτήν την Σμύρνη, την οποία συγκυρίες και σκοπιμότητες μας άρπαξαν από τα χέρια, η Ένωσις Σμυρναιων αποφάσισε, με την ευγενή συμπαράσταση του Εθνολογικού Μουσείου Ελλάδος και τη δυναμική στήριξη του Διευθυντού του κυρίου Γιάννη Μαζαράκη, τον οποίο βαθειά ευχαριστούμε, να οργανώσει την παρούσα Έκθεση φωτογραφικών πειστηρίων, με θέμα του σκηνές και εικόνες ζωής από αυτή.

Mε την έκθεση επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο αθηναϊκό και στο ευρύτερο κοινό όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα έως το 1922 και να καταδειχθούν οι υψηλότατες επιδόσεις των Eλλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες, γενικά, τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας. Tα ψήγματα αυτού του λαμπρού πολιτισμού προσφέρονται είτε για μια πρώτη γνωριμία με τη Mητρόπολη του Mικρασιατικού Eλληνισμού, είτε για εμπέδωση ήδη εγνωσμένων είτε για βαθύτερο στοχασμό πάνω στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Ευχόμαστε να προστεθούν και αυτές οι μνήμες στα αποθέματα μνησοσύνης μας για τις Ελληνικές Πατρίδες της Μικράς Ασίας.
Απολαύσθε την Έκθεση.

Ευάγγελος Τσίρκας
Πρόεδρος Δ.Σ./ Ενώσεως Σμυρναίων
Αντιστράτηγος ε.α.

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.