Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Έκθεση Πεπραγμένων Ετών 2011-2012

Έκθεση Πεπραγμένων Ετών 2011-2012

Σάββατο, 31 Μάρτιος 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ

της 24ης/31ης Μαρτίου 2012

΄Εκθεση Πεπραγμένων του Δ.Σ.

για την περίοδο 2011- 2012 (δ1)

Λογοδοσία του προέδρου της Ενώσεως Σμυρναίων

κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΙΡΚΑ

G.S.: 2012

Γενικά

Η παρούσα Γενική Συνέλευση των μελών της Ενώσεως Σμυρναίων συγκαλείται σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 17 του Καταστατικού της Ενώσεως με σκοπό το διοικητικό και τον οικονομικό απολογισμό μας για το παρελθόν έτος 2011, την έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2012, την απαλλαγή από τις ευθύνες του ΔΣ για τις περατωθείσες πράξεις του.

Το παρόν ΔΣ (Δ2) εξελέγη την 28η Μαρτίου 2010 συνέχισε το έργο του και κατά το δεύτερο έργο της θητείας του με την αρχική του σύνθεση και με μία μόνο αλλαγή. Τη θέση της συμβούλου κυρίας Μαρίας Φωτεινού που παραιτήθηκε κατέλαβε η πρώτη επιλαχούσα των τελευταίων εκλογών κ. ΄Αννα Κελεσίδου (Δ3, Δ4).

Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις μας, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον ομιλούντα και εγκρίθηκαν από το ΔΣ, άξονας δραστηριοτήτων για το παρελθόν και το τρέχον έτος τέθηκε (Δ5):

“To αγκάλιασμα των μελών μας και το ξαναζωντάνεμα των σχέσεων μεταξύ μας, η συνέχιση της συγγραφικής δραστηριότητός μας, η βελτίωση της ηλεκτρονικής μας παρουσίας για γρήγορη ενημέρωση και επικοινωνία,(Δ6) η εμβάθυνση στην ιστορία της Ελληνικής Πατρίδας μας, της ωραίας και μαρτυρικής Σμύρνης, η αναζήτηση νέων ανθρώπων για πλαισίωση της Ενώσεως, η παρουσίαση και προβολή των σκοπών, επιδιώξεων και του έργου μας στο ευρύτερο κοινό, η συμμετοχή των νέων στις πολιτιστικές και επιστημονικές συγκεντρώσεις μας, η βράβευση και η έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής προς διαπρεπείς Σμυρναιικές προσωπικότητες, η αναγνώριση από το κράτος της σημασίας του Συλλόγου μας ως οργάνου διατηρήσεως ζωντανής της ιστορίας και της εθνικής μας μνήμης".

Το Συμβούλιο, συνελθόν σε δώδεκα (12) συνεδριάσεις, εκτιμούμε οτι ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του αυτές και προώθησε ή ολοκλήρωσε το σύνολο των παραπάνω τεθέντων αντικειμενικών μας σκοπών, κατά την στρατιωτική ορολογία, όπως αναλυτικότερα θα αναφερθεί στη συνέχεια.

Σχέσεις μελών μας

G.S.: Meln


Καταβλήθηκε προσπάθεια για προσέγγιση των μελών μας, με τη διοργάνωση πολλαπλών εκδηλώσεων στη βιβλιοθήκη μας, σε εκκλησίες με την αφορμή εορτασμών Αγίων, όπως ο ΄Αγιος Πολύκαρπος (΄Αγιος Γεώργιος Καρύτση) και ο ΄Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης (Ευαγγελίστρια Υμηττού), στην κοπή της βασιλόπιτάς μας στην ΛΑΕΔ, επισκέψεις στά Γραφεία μας για πιο φιλική συζήτηση με πολλά από τα μέλη μας, αλλά και συμμετοχές μελών του ΔΣ σε εκδηλώσεις άλλων προσφυγικών συλλόγων (Νίκαια, Λαμία, Υμηττός, Βόλος κλπ). Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήσαμε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ 15–19 Σεπ. 2011 και συναντήσαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο.

Τα μέλη μας κατά τη σημερινή ημερομηνία ανέρχονται στα 366, εκ των οποίων τα 24 είναι νέα μέλη (σε συμμετοχή, αλλά και ηλικία) που μας επιτρέπει να ελπίζουμε στο καλύτερο για το μέλλον της Ενώσεως.

Ηλικιακά, η κατάσταση των μελών μας είναι όπως πιο κάτω:

Α. Ανω των 80 ετών: 60 μέλη ή 16,6 %

Β. Μεταξύ 60 και 79 ετών: 197 μέλη, ή 53,6 %

Γ. Μεταξύ 40 και 59 ετών: 84 μέλη ή 23,2 %

Δ. Νεότερες ηλικίες: 25 ή 6,6 %

Οικονομικά Ενήμεροι

215 ή 58,7% των μελών μας

Εκδοτική δραστηριότητα

Συνεχίστηκε η έκδοση της εφημερίδας "Μικρασιατική Ηχώ", με καλά αποτελέσματα, παρά τα οικονομικά προβλήματά μας (ο μόνος χορηγός για 3.000 ευρώ ήταν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού ΄Εργου (ΚΙΚΠΕ), πρόεδρος ο κ. Ιωάννης Φικιώρης, τα οποία μας οδήγησαν σε δραστικές περικοπές των παραληπτών της εφημερίδας, λόγω και της αυξήσεως του κόστους εκδόσεως και αποστολής, ενώ εκδόθηκε ο ΚΔ΄ τόμος των "Μικρασιατικών Χρονικών". Εκδόθηκε επίσης με εκδοτική φροντίδα και δημοσιογραφική προβολή της κυρίας Ελένης Μπίστικα σε τριακόσια (300) αντίτυπα το ημερολόγιο για το 2012, το οποίο εξαντλήθηκε στις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του και επανεκδόθηκε για τα μέλη μας σε άλλα 300 αντίτυπα, ως συλλεκτικό πόνημα. Aναζητείται χορηγός ή χορηγοί για την έκδοση βιβλίων τα οποία αναμένουν σε σειρά για έκδοση.

Συντάχθηκε και παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα και στην εφημερίδα μας πολύ μεγάλος αριθμός άρθρων μελών μας με αντικείμενο τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και τη διατήρηση της εθνικής μνήμης των πατρίδων των προγόνων μας.

Βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί μία ημέρα της εβδομάδος (Τρίτη πρωί από 10.00-13.30), με εθελοντική παρουσία των κυριών Άννας Παπαθεοδώρου και Στυλιανής Ξενάκη, υπό την ευθύνη του κ. Ν. Βικέτου. Ζητούμε εθελοντές για να καλύψουμε τουλάχιστον άλλη μία παρουσία την εβδομάδα (Πέμπτη απόγευμα). Δεχθήκαμε επίσης την προσφορά του αρχείου του εκλειπόντος μέλους μας Πολυχρονίδη και είμαστε ανοικτοί και σε άλλες μοναδικές και σπάνιες κυρίες προσφορές βιβλίων, για εμπλουτισμό της βιβλοθήκης μας.

Συνεχίζεται η εργασία καταγραφής και ταξινόμησης του φωτογραφικού υλικού της Ενώσεως, έργο το οποίο έχει ανατεθεί στην κυρία Μ. Βαϊάννη. Βρισκόμαστε σε καλό εξελικτικό σημείο.

Ηλεκτρονική μας σελίδα

Έγινε πλήρης αναβάθμιση της ηλεκτρονικής μας σελίδας, η οποία έχει ικανοποιητικούς επισκέπτες ( 600 επισκέπτες ημερησίως) και από όπου προβάλλονται οι δραστηριότητές μας άμεσα και σε ευρύ φάσμα αποδεκτών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Εκατόν είκοσι τέσσερα (124) μέλη και φίλοι μας λαμβάνουν άμεσα την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία και τη "Μ.Η." Προσκαλούμε όσους άλλους επιθυμούν την ηλεκτρονική τους ενημέρωση να μας το ζητήσουν, βοηθώντας μας να περιορίσουμε τη δαπάνη έγγραφης αποστολής ( ένα περίπου ευρώ η επιστολή/ πρόσκληση).

Οικονομικά

Τα οικονομικά της Ενώσεως δεν είναι καλά και δεν διαφαίνεται προοπτική βελτιώσεώς τους, λόγω μη ανευρέσεως χορηγών και μη καταβολής από τα μέλη μας της στοιχειώδους συνδρομή τους (194 μέλη κατέβαλαν τη συνδρομή τους έτους 2011, ήτοι ποσοστό 54 %). Αναλυτική αναφορά θα σας κάνει ο ταμίας μας κύριος Νίκος Ισηγόνης στη συνέχεια.

Εκδηλώσεις

Πολλές οι εκδηλώσεις. Τέσσερις περισσότερες από την περσινή χρονιά. Οι δέκα οκτώ ( 18 ) αυτές που πραγματοποιήθηκαν φέτος, ορισμένες κάτω από γνωστές δυσμενείς συνθήκες που ταλαιπωρούν την Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Τις αναφέρω, όπως αναγράφονται στον πίνακα που παρατίθεται, και επισημαίνω το λαμπρό εορτασμό του Νέου Έτους με την κοπή της βασιλόπιτάς μας στην ΛΑΕΔ και την προσκυνηματική εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη η οποία είχε εξαιρετική επιτυχία.

Διάλεξη Τάκη Σαλκιτζόγλου “Η συμβολή των Μικρασιατών στην επανάσταση του 1821”

26 Μαρτ. 2012

Βιβλιοθήκη

Εκδήλωση για το συγγραφέα Κλεμάν Λεπίδη με ομιλήτρια την καθηγήτρια Αικατ. Σπυροπούλου

5 Μαρτ.2012

Βιβλιοθήκη

Εορτασμός μνήμης Αγίου Πολυκάρπου, επισκόπου Σμύρνης

19 Φεβρ.2012

Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση

Διάλεξη Αρχάγγελου Γαβριήλ με θέμα "Τέσσερις ρομαντικοί ποιητές και η Σμύρνη"

6 Φεβρ.2012

Βιβλιοθήκη

Κοπή Βασιλόπιτας

2 Φεβρ.2012

ΛΑΕΔ

Εκδήλωση για το Σμυρνιό ζωγράφο Γ. Προκοπίου με ομιλητές τους Κλαίρη και Γεώργιο Προκοπίου και Προκόπη Παπαστρατή

23 Ιαν.2012

Βιβλιοθήκη

Παρουσίαση του ημερολογίου 2012 "Souvenir de Smyrne"

21 Δεκ. 2011

Βιβλιοθήκη

Διάλεξη Κων. Κατσιγιάννη με θέμα τα μνημεία της Μ. Ασίας

Παρουσίαση 24ου τόμου των Μ.Χ. από τους Άννα Κελεσίδου και Χρήστο Μπαλόγλου

12 Δεκ. 2011

Βιβλιοθήκη

Υποδοχή/ δεξίωση νέων μελών μας

8 Δεκ. 2011

Βιβλιοθήκη

Τίμηση ΄Ομηρου Αριτζή με ομιλητές τους Φαίδωνα Παπαθεοδώρου και Γιώργο Ρούβαλη

31 Οκτ. 2011

Βιβλιοθήκη

Διάλεξη για την μάχη του Μαντζικέρτ με ομιλητή το στρατηγό Γεώργιο Λιάκουρη

3 Οκτ. 2011

Βιβλιοθήκη

Εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη

15-19 Σεπτ. 2011

Κων/ πολη

Εορτασμός Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης

11 Σεπτ.2011

Ι.Ν. Αγ. Φωτεινής Υμηττού

Διάλεξη προέδρου Εν. Σμ., Ευαγγ.Τσίρκα με θέμα Κριτική των επιχειρήσεων 1919-1922

30 Μαι. 2011

Βιβλιοθήκη

Διάλεξη κου Ν. Καρύδη για εκκλησίες στη Μ. Ασία

22 Ιουν. 2011

Βιβλιοθήκη

Εκδήλωση για Μ. Χαμουδόπουλο από τους π. Γ. Μεταλληνό, Ιω. Μπουγάτσο και Βιργ. Χαμουδοπούλου

11 Απρ. 2011

Βιβλιοθήκη

Παρουσίαση βιβλίου Οδυσσ. Λαμψίδη για την Οικονομική Ζωή της Σμύρνης από τους Σάββα Σπέντζα, Χρήστο Γαλανίδη και Χρήστο Μπαλόγλου.

28 Μαρτ. 2011

Βιβλιοθήκη

Η προσπάθεια θα συνεχισθεί και στο τρέχον έτος, με κύριο άξονα την προβολή νέων επιστημόνων- ερευνητών με θέματα από τον χώρο της Μικρασίας, όπως έγινε μέχρι τούδε.

Μουσείο.

Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη δημιουργία του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής, με όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, λόγω απροθυμίας της πολιτείας στο σύνολό της, αλλά και των μικρασιατικών συλλόγων να ασχοληθούν με το θέμα. Εμείς όμως συνεχίζουμε.

- Συνεχίσαμε την όχληση με επιστολές προς τους συναρμόδιους υπουργούς και τους υπεύθυνους φορείς, με συνημμένη την πρότασή μας και ζητήσαμε να μας δεχθούν για να τους αναπτύξουμε το θέμα και (προεκλογικά) στους υποψήφιους δημάρχους. Κανείς δεν έχει απαντήσει παρά τις οχλήσεις μας.

- Έγινε προβολή του ζητήματος σε ηλεκτρονικές σελίδες, όπως της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΚΙ και στον MIKRASIATIS.GR, ενώ ανάλογη αναφορά έγινε και σε άρθρο της δημοσιογράφου κυρίας Κουζινοπούλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

- Συγκεντρώθηκαν επιστολές υποστήριξης από Μικρασιατικούς Συλλόγους. - Συγκεντρώθηκαν και συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών υποστήριξης της πρότασης για το Μουσείο από πολίτες σε σελίδες που διακινούνται και μέσω της ιστοσελίδας μας. Έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 2000 υπογραφές από την Ελλάδα την Κύπρο και από τον Ελληνισμό του εξωτερικού με πολλά θετικά σχόλια συμπαράστασης.

Τονίστηκε στον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο το ζήτημα από τον αντιπρόεδρο κ. Φ. Παπαθεοδώρου στην τίμηση της Ενώσεως από τον Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης.

Μέχρι στιγμής καταφέραμε να φέρουμε στην επικαιρότητα ένα σοβαρό αλλά ξεχασμένο αίτημα με συγκεκριμένη πρόταση, αλλά η ανταπόκριση έχει μία φθίνουσα πορεία.

Μελλοντικές Εκδηλώσεις

sΕκδρομή στην Καβάλα, Δράμα, Σέρρες τεσσάρων ημερών τον Μαιο 2012.

sΕκδηλώσεις με το μουσείο της πόλεως των Αθηνών/ Ίδρυμα Βούρου- Ευταξία για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης τον Σεπ. 2012 με αφορμή τον γιορτασμό μνήμης Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

sΠαζάρι βιβλίων και λοιπών ειδών την περίοδο των Χριστουγέννων.

sΧορευτική συνεστίαση των μελών μας, με επιδίωξη να γίνει και πάλι στη ΛΑΕΔ.

Ομιλίες, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις στη βιβλιοθήκη μας.

Aπονομή επάθλου του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για Παιδιά και Νέους που προκηρύξαμε για τα 90 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής με θέμα τη ζωή και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Εστία Νέας Σμύρνης

Κατακλείοντας να αναφέρουμε την πρωτοβουλία της Ενώσεώς μας για την έκφραση συμπαράστασης στον αγώνα της Εστίας Ν. Σμύρνης, που βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία με το Δήμο Ν. Σμύρνης, με αντικείμενο την περιουσία του σωματείου. Πρωτοβουλία που προβλήθηκε ιδιαίτερα από τον τοπικό τύπο και σχολιάστηκε ευνοϊκά από τους τελευταίους Μικρασιάτες κατοίκους της Ν. Σμύρνης.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Ευχόμεθα Καλό Πάσχα και ο Αναστηθείς Κύριος να δίνει σε σας όλες του τις χαρές.

6


Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.