Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Η Κυρία Άννα Παπαθεοδώρου για την ταινία της κυρίας Μαρίας Ηλιού για την καταστροφή της Σμύρνης.

Η Κυρία Άννα Παπαθεοδώρου για την ταινία της κυρίας Μαρίας Ηλιού για την καταστροφή της Σμύρνης.

Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2012

Η Κυρία Άννα Παπαθεοδώρου, ενεργό μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων, απηύθυνε προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ανοικτή Επιστολή, με την οποία ζητά από την Ένωσι Σμυρναίων να λάβει θέση για την αντικειμενικότητα του πρόσφατα προβληθέντος ιστορικού ντοκιμαντέρ της κυρίας Μαρίας Ηλιού για την καταστροφή της Σμύρνης, την ελληνικότητα της πόλεως ( η οποία δεν διαφαίνεται εμφανώς στην ταινία) ή την πολυπολιτισμικότητά της ( η οποία τονίζεται ιδιαίτερα στην ταινία).
Στην επιστολή της η κυρία Παπαθεοδώρου τονίζει την καλλιτεχνική αξία και ποιότητα της ταινίας, ζητά όμως να διασαφηνιστεί η ιστορική αντικειμενικότητα της ταινίας.

Πιο κάτω δημοσιεύεται η επιστολή όπως έχει.

" Ανοικτή επιστολή προς το ΔΣ της Ένωσης Σμυρναίων

Αξιότιμο ΔΣ της Ένωσης Σμυρναίων,

Κατάγομαι από τις αλησμόνητες Πατρίδες και συγκεκριμένα από τον Πόντο. Είμαι 3η γενιά από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά παρακολουθώ με λαχτάρα και μεγάλο ενδιαφέρον κάθε είδηση ή γεγονός που βγάζει από τη λήθη τη ζωή, τον πολιτισμό, τα έργα και τα δρώμενα του Ελληνισμού της Ανατολής και με ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία εκείνα που σχετίζονται με την «εξαφάνιση» της παρουσίας του από τη γη των προγόνων μας.

Μ’ αυτή την οπτική γωνία είδα και το ντοκιμαντέρ της Mαρίας Hλιού «Σμύρνη: η Kαταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900 - 1922». Δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου και μπορώ να πω μόνο ότι η «αφήγηση» σε παρασέρνει και ότι αντιλαμβάνεται κανείς τον κόπο που προηγήθηκε προκειμένου να κυλήσει το έργο χωρίς να κουραστούμε να το βλέπουμε. Δεν είμαι όμως ούτε ουδέτερος και άσχετος παρατηρητής για να συμφωνήσω με ιστορικά «στρογγυλεύματα» και ανακρίβειες που οδηγούν στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων στους ανθρώπους που είτε δεν γνωρίζουν την ιστορία του Ελληνισμού (το έργο είναι στα αγγλικά και απευθύνεται και σε ξένους), είτε δεν γνωρίζουν σε βάθος τις συγκεκριμένες σελίδες της ιστορίας μας.

Ως μέλος της Ένωσης Σμυρναίων, μετά από πολύ σκέψη και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: η Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900 - 1922», καθώς και τα ποικίλα θετικά σχόλια για την κινηματογραφική και ιστορική αξία του έργου - με τα οποία συμφωνώ, αλλά και τους αρνητικούς σχολιασμούς ιστορικής ανακρίβειας που ειπώθηκαν σ' αυτό, όπως π.χ. η «άγνοια» της Ελληνικής κυβέρνησης που δεν έστειλε καράβια για να πάρει τον δοκιμαζόμενο ελληνικό πληθυσμό της Μικράς Ασίας ή αυτά που γράφει ο ακαδημαϊκός κύριος Δεσποτόπουλος στην από 5/02/2012 «Καθημερινή» και άλλα, οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι η Ένωση Σμυρναίων δεν μπορεί να είναι απούσα από την επικαιρότητα και να μην εκφράσει τη δική της άποψη.

Θα μπορούσε να καλέσει Συνέντευξη τύπου, ή να εκδώσει Δελτίο Τύπου, όπου εκτός από τα θετικά σχόλια, να επισημάνει τις ασάφειες που δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και τις ιστορικές ανακρίβειες, παραθέτοντας τις σχετικές ιστορικές πηγές και τα στατιστικά στοιχεία της εποχής, π.χ. αποσπάσματα από τον τύπο της εποχής, στατιστικά των πληθυσμών της Σμύρνης με αναλυτική αναφορά στις γειτονιές και στα πληθυσμιακά στοιχεία τους κ.α.

Στην ιστορική αυτή τεκμηρίωση θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι ιστορικοί - μέλη της Ένωσης Σμυρναίων.

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι ως ιστορικό σωματείο και μάλιστα με καταγωγή από τη Σμύρνη δε μπορούμε να τ’ αφήσουμε ασχολίαστα.

Με εκτίμηση.
Άννα Παπαθεοδώρου. Αθήνα, 12/02/2012".

Το ΔΣ της Ενώσεως αποφάσισε να θεσει την επιστολή υπόψη των μελών και των καλών μας φίλων, προκειμένου να .έχουμε τεκμηριωμένες απόψεις πάνω στα ερωτήματα της επιστολογράφου και να δυνηθούμε να σχηματίσουμε πιο αντικειμενική άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα τεκμήρια στο αρχείο της Ενώσεως Σμυρναίων.

Περιμένουμε τις απόψεις σας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων/ 15η Φεβρουαρίου 2012

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.