Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Ελντοράντο της Ανατολής. Εισαγωγή Προέδρου

Ελντοράντο της Ανατολής. Εισαγωγή Προέδρου

Παρασκευή, 06 Μάρτιος 2009

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΔΣ/ Ενώσεως Σμυρναίων Ευάγγελου Τσίρκα
23η Φεβρουαρίου 2009

Αγαπητά μας μέλη, Φίλοι και Φίλες μας Κυρίες και κύριοι,
σας καλωσορίζω στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης της Ενώσεως, σας καλησπερίζω και σας εύχομαι Χρόνια Πολλά.


Και επειδή κάποιοι δεν θα μπορέσουν να ερμηνεύσουν αυτήν την ευχή, σας λέω ότι σήμερα εορτάζεται η μνήμη του αγίου Πολυκάρπου, προστάτου Σμύρνης, για το έργο και τη ζωή του οποίου έχουμε ομιλήσει εκτανώς σε προηγούμενες εκδηλώσεις μας.


Θεωρώ ότι αυτή η σύμπτωση είναι ευτυχής συγκυρία, γιατί συμπίπτει με ένα σημαντικό για εμάς γεγονός , της εγκαινιάσεως ενός νέου κύκλου παρουσιάσεων, τις οποίες έχουμε ονομάσει “ Μικρασία και Νέοι ερευνητές”.

Είναι μία καινοφανής πρωτοβουλία την οποία κρίναμε αναγκαία να αναλάβουμε, για να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα ζητήματα της Μικράς Ασίας, των περιόδων που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, με την πολυποικιλία που τα χαρακτηρίζει, όπως είναι η σημερινή μας εκδήλωση της παρουσιάσεως του βιβλίου του Μικρασιάτη Δόκτορα της Ιστορίας κυρίου Κυριάκου Χατζηκυριακίδη με τον τίτλο “ Το Ελντοράντο της Ανατολής”.


Πρόκειται για ένα πόνημα 582 σελίδων μακράς και επιπόνου έρευνας σε αρχεία ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά και λιγότερο γαλλικά και ιταλικά, που αναδεικνύει τον πλούτο των μεταλλείων της Μικράς Ασίας, τον ρόλο, φανερό και υποκρυπτόμενο που διαδραμάτισαν στο καλούμενο “ Ανατολικό Ζήτημα”, στην προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων να διεισδύσουν στο πετρελαιοφόρο χώρο της Μέσης Αατολής, αλλα και την ελληνική παρουσία στη δούλεψη, τη διεύθυνση και την εκμετάλλευση των μεταλλείων αυτών.


Εχουμε για την σημερινή μας εκδήλωση τέσσερις ομιλητές, τον κύριο Βασίλειος Καρδάσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, την κυρία Κωνσταντίνα Τσάιμου, καθηγήτρια του ΕΜΠ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας κύριο Φαίδωνα Παπαθεοδώρου, ως συντονιστή της εκδηλώσεως και τον συγγραφέα του βιβλίου κύριο Κυριάκο Χατζηκυριακίδη από τους οποίους προσδοκούμε να ακούσουμε χρήσιμα και πρωτότυπα ακούσματα, αναλύσεις και γνώσεις. Ο λόγος στον συντονιστή μας Φαίδωνα Παπαθεοδώρου..

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.