Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Ενας καλός Ελληνοαμερικανός Ναύαρχος - Admiral James G. Stavridis - στα Ηνία του ΝΑΤΟ

Ενας καλός Ελληνοαμερικανός Ναύαρχος - Admiral James G. Stavridis - στα Ηνία του ΝΑΤΟ

Σάββατο, 24 Οκτώβριος 2009
Admiral Stavridis-
 
 Ενας καλός Ελληνοαμερικανός Ναύαρχος - Admiral James G. Stavridis - στα Ηνία του ΝΑΤΟ

Από τον Ιούνιο του 2009, ο Δημήτρης Σταυρίδης, ελληνοαμερικανός τρίτης γενιάς, ανέλαβε τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, παράλληλα με τη διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που αμερικάνος ναύαρχος αναλαμβάνει τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Ικανός αξιωματικός, διακρίθηκε τόσο στις επαγγελαμτικές του υποχρεώσεις, όσο και στον επιστημονικό τομέα, τιμηθείς για τις επιδόσεις του αυτές με σωρεία παρασήμων και τιμητικών διακρίσεων και κατέλαβε εξέχουσες θεσεις στον επιχειρησιακό και επιτελικό χώρο των ΗΠΑ.

Η επιλογή του ως διοικητού του ΝΑΤΟ μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες. Εμάς όμως τους πρόσφυγες από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία μας τιμά  ιδιαίτερα η προσφυγική καταγωγή του, αφού ο παππούς του, Δημήτριος Σταυρίδης επίσης, έφυγε  πρόσφυγας από την Μικρασία κατά τον ξεριζωμό του Ελληνισμού  από τους Οθωμανούς αρχικά και τους τούρκους στη συνέχεια, για να καταλήξει στην μακρυνή Αμερική όπου και σταδιοδρόμησε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι  την καταγωγή του από τους Έλληνες, όχι μόνο την επικαλέστηκε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια στην ακρόασή του στο αμερικάνικο  κογκρέσο για την επιλογή του ως διοικητού του ΝΑΤΟ, αλλά και το ότι συνέγραψε  βιβλίο, το “Πλοίαρχος Καταδρομικού: Μαθήματα από μία πρώτη Διοίκηση/ «Destroyer Captain: Lessons of a First Command.» στο οποίο μεταξύ άλλων, κάνει μακρά αναφορά στη δραματική περιπέτεια του παππού του.

Το βιβλίο αυτό που έγραψε 2008, κάνει  μια λεπτομερή περιγραφή της καταγωγής του από Έλληνες πρόσφυγες.
 «Στις αρχές της δεκαετίας του '20,» γράφει, «ο παππούς μου, ένας κοντόχοντρος ελληνας δάσκαλος με το όνομα Δημήτριος Σταυρίδης, αναγκάστηκε να φύγει από την Τουρκία, λόγω «της φυλετικής κάθαρσης» (διαβάστε πογκρόμ) που στράφηκε εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν  στα υπολείμματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας από τους Τούρκους. Μόλις και μετά βίας κατώρθωσε να σώσει τη ζωή του,  δραπετεύοντας με μια μικρή βάρκα, διασχίζοντας το Αιγαίο πέλαγος προς την Αθήνα και από εκεί στο νησί Ελλις. Ο αδελφός του δεν ήταν το ίδιο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους συνέπεια της βίας που κατευθύνθηκε εναντίον της Ελληνικής μειονότητας.»

Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου  ήταν μια άσκηση του ΝΑΤΟ στις ακτές της σύμερινής Τουρκίας, η οποία απετέλεσε για αυτόν « την  πιό καταπληκτική ιστορική ειρωνεία, την οποία  θα μπορούσε να φανταστεί,» και η οποία έγινε αφορμή ο Σταυρίδης να γράψει αναφερόμενος στον παππού του: «Ο εγγονός του, που μιλά μόλις μερικές λέξεις ελληνικά, επιστρέφει ως διοικητής  ενός καταδρομικού, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην ίδια την πόλη , τη Σμύρνη, η οποία σήμερα αποκαλείται  Ιζμίρ - από την οποία ο παππούς μου έφυγε με  ένα προσφυγικό πλοιάριο  πριν από πολλά χρόνια.».

Οι  ευχές μας είναι να επιτύχει στο δύσκολο έργο του και να εργασθεί για την ειρήνη και το καλό της ανθρωπότητος.

Ευάγγελος Τσίρκας / 24η Οκτωβρίου 2009

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.