Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Εορτή της Βασιλειόπιτας της Ενώσεως Σμυρναίων

Εορτή της Βασιλειόπιτας της Ενώσεως Σμυρναίων

Κυριακή, 22 Φεβρουάριος 2009
Η εορτή της βασιλειόπιτας της Ενωσης Σμυρναίων, μια βραδιά - πατρίδα! Τιμώμενη προσωπικότητα εφέτος ο επί 26 χρόνια πρόεδρός της κ. Τάκης Βεζυργιάννης!

Tης Eλενης Mπιστικα από την Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 22 Φεβρ.2009
22-02-09_304521_2
Ο γεν. γραμματέας του Δ.Σ. και εκδότης της «Μικρασιατικής Ηχούς» παρουσιάζει τον τιμώμενο κ. Τάκη Βεζυργιάννη, στον οποίο ο πρόεδρος κ. Τσίρκας επέδωσε περγαμηνή προσφοράς (φωτο ΕΛΜΠΙ).


Μια φορά τον χρόνο, λόγω Πρωτοχρονιάς, όλοι οι Αθηναίοι που έχουν ρίζα καταγωγής από αλλού, κόβουν την πίτα τους, χορεύουν, τραγουδούν, θυμούνται τα νιάτα τους, καμαρώνουν για τα παιδιά κι εγγόνια τους! Το ίδιο και οι Σμυρνιοί, Κωνσταντινουπολίτες, Μικρασιάτες πρόσφυγες γενικά, που μαζεύονται και κόβουν, όχι την πίτα τους, αλλά την βασιλειόπιτα, τιμώντας τον Αγιο Βασίλειο, με τη σφραγίδα που παριστά τον δικέφαλο αετό! Και εφέτος, με νέο και δραστήριο πρόεδρο, τον στρατηγό κ. Ευάγγελο Τσίρκα, Σμυρνιό και από τους δύο γονείς του, κρατήθηκε η παράδοση με μεγάλη επιτυχία, στο ξενοδοχείο «Παρκ» της λεωφόρου Αλεξάνδρας.Απογευματινό, πλούσιο τσάι και μεζέδες και γλυκά και αυθεντικό προσφυγικό ήχο στο μουσικό πρόγραμμα, με πιάνο, βιολί και τραγούδι και την ορχήστρα «Απηλιώτικος Ηχος», που επιμελήθηκε το μέλος του Δ.Σ. η κ. Μπαρμπάτση.
Μετά την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος κ. Ευ. Τσίρκας από του βήματος, για τα πεπραγμένα αλλά και τα μελλοντικά σχέδια στο 2009, ήρθε η κορύφωση της εορτής. Ηταν η επίδοση Τιμητικού Διπλώματος στον επί 32 χρόνια μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων, από τα οποία τα 26 τελευταία διετέλεσε πρόεδρος υποδειγματικός, ταμένος στην ενθύμιση και στην τιμή της πατρίδας που χάθηκε μέσα στις φλόγες, αλλά πάντα ζει, αναστημένη, όπως το μυθικό πουλί, ο Φοίνικας, χάρις στα παιδιά της...
«Με ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ. της Ενωσης Σμυρναίων με εξουσιοδότησαν –είπε ο πρόεδρος κ. Τσίρκας– να επιδώσω την τιμητική περγαμηνή στον τιμώμενο για την προσφορά ζωής και έργου για την Ενωση... Ο κ. Βεζυργιάννης υπηρέτησε και υπηρετεί την Ενωση για 32 ολόκληρα χρόνια, εκ των οποίων τα 26 ως πρόεδρός της», είπε, με διάχυτο το κλίμα συγκίνησης στην κατάμεστη αίθουσα. «Αφοσιωμένος μαχητής της προσπάθειας διατήρησης της εθνικής μνήμης για τις πατρίδες από τις οποίες ξεριζώθηκαν οι πρόγονοί μας από τη Μικρά Ασία δεν εφείσθη προσπαθειών προκειμένου η Ενωσή μας να έχει έναν πρωτεύοντα λόγο. Παρά τις αντιξοότητες, φιλοδοξίες, διενέξεις, κατεστημένα και οικονομικές δυσκολίες, ο πρόεδρος Τάκης Βεζυργιάννης έμεινε ήρεμος και σταθερός στις απόψεις και στους στόχους του και κράτησε την Ενωση ζωντανή και ακμαία όπως την παραλάβαμε, εγώ και τα μέλη του Δ.Σ., συνεργάτες του όλα αυτά τα χρόνια... Οραματίστηκε και υλοποίησε την ιδέα μιας Ενωσης σε Ομοσπονδία των μικρασιατικών σωματείων, υπήρξε ο πρώτος πρόεδρός της και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρός της. Εμεινε δε, αποδεχόμενος την πρότασή μου, και ομόφωνα εξελέξη από το Δ.Σ. στη θέση του αντιπροέδρου της Ενώσεως, από την οποία μας προσφέρει τις ανεξάντλητες γνώσεις, την εμπειρία και τη σοφία του. Τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό».
Τα τελευταία λόγια του προέδρου κ. Τσίρκα σκεπάστηκαν από τα χειροκροτήματα για τον Τάκη Βεζυργιάννη που παραμένει, για όλους μας, ο τιμώμενος πρόεδρος! Τον παρουσίασε ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Βικέτος με αναφορά στο έργο του, στην Αγιοποίηση των Εθνομαρτύρων Χρυσοστόμου και Πολυκάρπου Σμύρνης. Κι όταν ο Τάκης Βεζυργιάννης ανέβηκε στο βήμα για την αντιφώνηση, δεν είπε λέξη για τον εαυτό του αλλά θυμήθηκε τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς, τους ιδρυτές και μαχητές - μπροστάρηδες της Ενωσης, τον πρόεδρο Αρώνη από τον οποίο παρέλαβε την σκυτάλη της προεδρίας και αφιέρωσε σ’ αυτόν την τιμή που του έγινε... Στα δακρυσμένα μάτια της συζύγου του κας Φλωρίτας Βεζυργιάννη, των παιδιών τους και του εγγονού τους υπήρχε, όπως και στα δικά μας, η ίδια συγκίνηση και περηφάνια. Είναι εγγύηση συνέχειας ότι τον έχουμε πάντα μαζί μας, στις συχνά πυρετώδεις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ενωσης, να μας εμπνέει και να μας τιθασσεύει, όποτε χρειασθεί.

Χορός, τραγούδικαι χρυσά φλουριά!

Μικρός ο χώρος για την αναφορά στην τιμητική εκδήλωση για τον κ. Τάκη Βεζυργιάννη. Είχε πολλές πτυχές η βραδιά που τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος της Βουλής, τ. υφυπουργός κ. Τάσος Νεράτζης, ο ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Κώστας Δεσποτόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Σωματείων κ. Λαγοδήμου, η καθηγήτρια πανεπιστημιακός κα Μαρία Τάσου Αθανασιάδη, ο καθηγητής κ. Σάββας Σπέντζας με τη σύζυγό του και την αδελφή του, καταξιωμένη ζωγράφο Μαρία Σπέντζα, ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στην Κέρκυρα κ. Σταύρος Κοσμάτος με την Ιταλίδα κοντέσσα σύζυγό του Λίβια, η κ. Αννα Γ. Μαΐλη, το γένος Βεϊνόγλου, της αρχοντικής οικογένειας Ομήρου, που πρόσφεραν το «Ομήρειον Παρθεναγωγείον» στη Σμύρνη, η σκιτσογράφος μας Ελλη Σολομωνίδη - Μπαλάνου, η κ. Τζένη Πετράκη, τα ζεύγη Γεωργίου Κομνηνού και Χρήστου Αρώνη, Γιώργου και Ευαγγελίας Γεωργαντζή –που μας απήγγειλε «τα Ρόδα»–, η κ. Μαρίτσα Σαμπατακάκη, το γένος Ακριθάκη, στυλοβάτης της Ενωσης με πολυπληθή παρέα ωραίων κυριών, μία από τις οποίες, η κ. Κική Κομνηνού κέρδισε το πέμπτο χρυσό Φλουρί με καδένα, προσφορά του κ. Φάνη Γ. Κατραμόπουλου, που συνεχίζει με τα παιδιά του, Γιώργο και Κατερίνα Κατραμοπούλου, την παράδοση του κοσμηματοπωλείου από το 1870 στη Σμύρνη. Οι άλλοι τυχεροί είναι ο κ. Τάσος Νεράτζης από τη βασιλειόπιτα της Ενωσης, και από τα αετουδάκια ο πρόεδρός μας κ. Βαγγέλης Τσίρκας, η κ. Θάλεια Φωτεινοπούλου, μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων από μπαμπά και μαμά Σμυρνιούς, η κ. Ιωάννα Δίκη στη συντροφιά της κ. Ελένης Σιγαλού - Ανδρέου και η κ. Μαίρη Μπονάτσου, μητέρα της Ελένης Νικολέλη, μέλους της Ε.Σ.
Και όταν η νεανική θαυμάσια ορχήστρα «Απηλιώτικος Ηχος» άρχισε να παίζει «από ξένο τόπο κι απ’ αλαργινό», «Δημητρούλα μου γεια σου», «Τι σε μέλλει εσένα από πού είμαι εγώ», για πότε γέμισε η πίστα! Στο αίμα μας ο χορός, στα χέρια μας τα «βραχιόλια» της προκοπής, στο νου μας η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρίδα «που ζει όσο τη θυμόμαστε». Περισσότερα στην ιστοσελίδα http:// www. enosismyrneon.gr και στη «Μικρασιατική Ηχώ», με φωτογραφίες από την ΕΛΜΠΙ. Και να φαντασθείτε πως επίσημοι φωτογράφοι και φίλοι της Ενωσης Σμυρναίων ήταν ο Μανώλης και ο Κώστας Μεγαλοκονόμου, μορφές της φωτογραφίας!
Και του χρόνου, ελάτε, να τραγουδήσουμε μαζί «Της Αττάλειας τα νερά», «Ελενίτσα μου», «Δεν σε θέλω πια», «Εχε γεια, Παναγιά»...


Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.