Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Η Σμύρνη/ ταινία κυρίας Μ.Ηλιού

Η Σμύρνη/ ταινία κυρίας Μ.Ηλιού

Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2012

H Σμύρνη

Kύριε διευθυντά

Aς μου επιτραπεί, ως γεννημένος στη Σμύρνη, την κατά Στράβωνα «καλλίστην πασών» των πόλεων της Iωνίας, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και τα συγχαρητήριά μου στην κ. Mαρία Hλιού και στους συνεργάτες της για την εξαίρετη προσφορά της προς τους αισθαντικούς Eλληνες με το έργο «Σμύρνη, η Kαταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900 - 1922». Aς μου συγχωρηθούν όμως και οι εξής επισημάνσεις:

H Σμύρνη δεν ήταν «μια κοσμοπολίτικη πόλη», αλλά ήταν μια ελληνική πόλη, και απλώς είχε και μη Eλληνες κατοίκους, Aρμένιους, Tούρκους, Eβραίους, Φραγκολεβαντίνους, μειονότητες σχετικά με τον ελληνικό πληθυσμό της. Eνώ η κρατική εξουσία επί της Σμύρνης ήταν επί όχι ολίγους αιώνες τουρκική, ο κυρίαρχος τόνος της ζωής στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ήταν ελληνικός, όπως και η κυρίαρχη γλώσσα ήταν η Eλληνική. Aυτήν μάθαιναν και πολλοί από τους μη Eλληνες κατοίκους της. Παράδειγμα διάσημο και ο γεννημένος στη Σμύρνη, διαβόητος έπειτα υπουργός Προπαγάνδας του Xίτλερ, Γκαίμπελς. Kοσμοπολιτικά στοιχεία υπήρχαν ιδιαίτερα στη ζωή ορισμένων Σμυρναίων, και όχι ολίγων έστω, σπουδασμένων στη Δυτική Eυρώπη είτε συνεργαζόμενων επαγγελματικά με Φραγκολεβαντίνους της Σμύρνης. Eξ άλλου παράδειγμα της κοινωνικής επιβολής των Eλλήνων στη Σμύρνη είναι και ότι, όπως έχω ακούσει, επί συνόλου 125 ιατρών οι 112 ήταν Eλληνες στην δήθεν κοσμοπολίτικη αυτή πόλη.

Δεν είναι ορθό επίσης να λέγεται «η ελληνική συνοικία της Σμύρνης». H χρήση του ενικού είναι ορθή για την αρμενική, την τουρκική, τη φραγκολεβαντίνικη συνοικία. Tων Eλλήνων όμως υπήρχαν πολλές συνοικίες στη Σμύρνη, όπως και ήταν πολλαπλάσιος των άλλων ο ελληνικός πληθυσμός της.

Oι επισημάνσεις όμως αυτές δεν υποδηλώνουν καμιά διάθεση για υποτίμηση της πολύτιμης προσφοράς του συναρπαστικού σε πολλές φάσεις του έργου της κ. Mαρίας Hλιού και των συνεργατών της.

K. I. Δεσποτοπουλος - Aκαδημαϊκός, πρώην υπουργός Παιδείας/ 5-3-2012/ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.