Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Γενική Συνέλευση/ Έκθεση Πεπραγμένων Δ.Σ της Ενώσεως Σμυρναίων

Γενική Συνέλευση/ Έκθεση Πεπραγμένων Δ.Σ της Ενώσεως Σμυρναίων

Τετάρτη, 17 Μάρτιος 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ

της 20ης Μαρτίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Δ.Σ.

από τον κ. Ευάγγελο Τσίρκα, Πρόεδρο του ΔΣ/ Ενώσεως Σμυρναίων

Η παρούσα Γενική Συνέλευση των μελών της Ενώσεως Σμυρναίων συγκαλείται σύμφωνα με το άρθρο 24 και σε συνδυασμό με τα άρθρα 16, 23, 26, 27 και 28 του νέου Καταστατικού του σωματείου μας με σκοπό, τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό μας για το παρελθόν έτος 2009, την έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2010, την απαλλαγή από τις ευθύνες του ΔΣ για τις περατωθείσες πράξεις του και τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών για ανάδειξη νέων μελών των διοικητικών οργάνων (Διοικητικό Συμβούλιο, Ελεγκτική Επιτροπή) της Ενώσεως Σμυρναίων με τριετή πλέον θητεία, ήτοι από το 2010 έως το 2013.

Πριν προχωρήσουμε στην ΄Εκθεση των Πεπραγμένων μας, παρακαλώ, να κρατήσουμε όρθιοι μονόλεπτη σιγή για τα μέλη και τους φίλους της Ενώσεως που έφυγαν για πάντα από κοντά μας τον τελευταίο χρόνο: Τον Γιώργο Μαρινάκη, τον Βαγγέλη Κουλουμπή, την Ιφιγένεια Χρυσοχόου, τον Μιχάλη Σταυρινό, το Νίκο Μπούτβα, την Μιμόζα Αναστασιάδου, τον μητροπολίτη πρ. Λέρου Νεκτάριο Χατζημιχάλη, την Κλειώ Ισηγόνη

Τα πεπραγμένα μας κατά τομείς δραστηριότητας, έχουν ως εξής:

1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το Δ. Συμβούλιο συνήλθε σε 24 συνεδρίες, ενέγραψε 82 νέα μέλη και εκτιμώ ότι ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις του και προώθησε ή ολοκλήρωσε το σύνολο των τεθέντων αντικειμενικών μας σκοπών, κατά την στρατιωτική ορολογία, όπως και αναλυτικότερα θα αναφερθεί στη συνέχεια.

Για ενημέρωσή σας τα στατιστικά στοιχεία των μελών της Ενώσεως είναι όπως πιο κάτω:

H στατιστική κατάσταση των μελών μας είναι όπως πιό κάτω:

α. Συνολικός αριθμός μελών: 387

β. Ταμεακώς ενήμεροι: 215 ( 55,5%)

γ. Ηλικιακή διασπορά

1. Μέχρι 40 ετών, 78, ήτοι 20 %

2. Από 40-60 ετών, 170, ήτοι 44%

3. Ανω των 60 ετών, 140, ήτοι 36 %

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Τα οικονομικά της Ενώσεως είνα σχετικά καλά Αναλυτική αναφορά θα σας κάνει ο Ταμίας μας κύριος Ισηγόνης στη συνέχεια. Θεωρώ όμως σκόπιμο να τονίσω ότι όραν ξεκινήσαμε προ διετίας τη θητεία μας το αποθεματικό μας ήταν 142.000 ευρώ περίπου και σήμερα παραδίδουμε 146.000 ευρώ, εχοντας αντιμετωπίσει αυξημένα έξοδα, όπως ενδεικτικά τα πιο κάτω:

Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους καλύψαμε το μηνιαίο κενό λειτουργικών δαπανών που ανέρχεται στα 1.500 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 18.000 σε ετήσια βάση, καλύψαμε τις δαπάνες των εκδηλώσεών μας στη βιβλιοθήκη (700 ευρώ κατά εκδήλωση, ήτοι συνολικά περίπου 15.000 ευρώ), καλύψαμε δαπάνες σε ηλεκτρονική υποδομή, την αμοιβή της βιβλιοθηκονόμου για την μηχανοργάνωση της βιβλιοθήκης μας ( περίπου 7.000 ευρώ μέχρι σήμερα, τα αναγκαία έξοδα για την τροποποίηση του Καταστατικού μας που ανήλθαν στα 700 ευρώ, τις εκδόσεις της Μικρασιατικής Ηχούς, περίπου 8.000 ευρώ, τις εκδόσεις μας ( Μικρασιατικά Χρονικά και βιβλίο για τις προσφυργικές πολυκατοικίες) περίπου 8500 ευρώ και όλα αυτά με μία μόνο μικρή επιχορήγηση 8.000 ευρώ από το Ιδρυμα Ωναση.

3. ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Συνεχίστηκε η έκδοση της «Μικρασιατικής Ηχούς», η οποία πέρα της συνήθους ύλης με τη δραστηριότητα του σωματείου μας, στάθηκε για μια ακόμα φορά στην πρωτοπορία για την υπεράσπιση της μνήμης των πατρίδων της Μ. Ασίας από τους αναθεωρητές της ιστορίας και για τη δικαίωση των αιτημάτων των Μικρασιατών προσφύγων (Μουσείο, ΤΑΠΑΠ κά).

Εκδόθηκε ο 23ος τόμος των «Μικρασιατικών Χρονικών» με φιλολογική επιμέλεια από τον σύμβουλο κ. Χρήστο Μπαλόγλου, ο οποίος εργάσθηκε για το σκοπό αυτό αφιλοκερδώς. Ο νέος τόμος διατίθεται για τους επιθυμούντες στην τιμή των 20 ευρώ.

Ένα ακόμα βιβλίο με τα άρθρα της δημοσιογράφου και μέλους του Δ.Σ. κας Ελένη Μπίστικα – Κατραμοπούλου, στην εφημερίδα «Καθημερινή» για τη διάσωση των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας εκδόθηκε, Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το «΄Ιδρυμα Σαμούρκα» και διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ στα μέλη μας και επιλεγμένους αποδέκτες.

4. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στα πλαίσια των προσπαθειών για την οργάνωση της Βιβλιοθήκης του σωματείου μας έχουν καταλογραφηθεί και μηχανογραφηθεί και έχουν υποστεί τεχνική επεξεργασία (επιλογή θεμάτων, απόδοση θεματικών όρων, δημιουργία ταξινομικών αριθμών) 3.715 εγγραφές. Παράλληλα έχουν γίνει αντίγραφα ασφαλείας για την περίπτωση απώλειας ή τεχνικής βλάβης, αναδιαμόρφωση του χώρου της Βιβλιοθήκης, καταγραφή και απογραφή του υλικού της Βιβλιοθήκης με την Τήρηση Βιβλίου Εισαγωγής, και με την αναγραφή ενός μοναδικού αριθμού πάνω αριστερά στην σελίδα τίτλου κάθε τεκμηρίου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν και κατά το τρέχον έτος καθώς απαιτείται να γίνει καταγραφή των νέων προσκτημάτων που βρίσκονται στη συλλογή των γραφείων της οδού Σκουφά, να επιλεγούν τίτλοι βιβλίων ή σπάνιων εκδόσεων και να περασθούν τα περιεχόμενα και οι περιλήψεις αυτών στο Ιντερνετ, να πραγματοποιηθεί αποδελτίωση και καταγραφή αυτών άρθρων, ομιλιών και διαλέξεων.

5. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πολλές οι εκδηλώσεις που διοργανώσαμε μέσα στο β΄ έτος της θητείας μας. Αναφέρω πολύ συνοπτικά:

Α) - Στις 4 Μαΐου 2009 παρουσιάσαμε τον 22ο τόμο των Μικρασιατικών Χρονικών. Ομιλητές οι κύριοι Βλάσης Αγτζίδης και Χρήστος Μπαλόγλου.

Β) - Στις 13 Σεπτεμβρίου 2009 γιορτάσαμε στο μητροπολιτικό ναό της Γλυφάδας τη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης με πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο σμυρναϊκής καταγωγής επιχώριος μητροπολίτης κ. Παύλος.

Γ) - Στις 12 Οκτωβρίου 2009 οργανώσαμε διάλεξη με ομιλήτρια τη νομικό – εγκληματολόγο Χαρά Γαλανού και θέμα «Η γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Μια νομικοκοινωνιολογική προσέγγιση»

Δ) - Στις 9 Νοεμβρίου 2009 μίλησε στα μέλη και στους φίλους μας ο αρχαιολόγος – συντηρητής έργων τέχνης Πέτρος Μεχτίδης με θέμα «Οδοιπορικό στη Σμύρνη που δεν χάθηκε».

Ε) - Στις 30 Νοεμβρίου 2009 οργανώσαμε διάλεξη με ομιλητή τον υποστράτηγο ε.α και συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη. Θέμα της ομιλίας του «Η τραγωδία της Σμύρνης υπό το φως των ξένων διπλωματικών αρχείων».

Στ) - Στις 14 Δεκεμβρίου 2009 παρουσιάσαμε ένα ακόμα βιβλίο εκείνο του Θεόδωρου Δεύτου «Σμύρνη συγγνώμη». Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος – ιστορικός και μέλος της Ενώσεώς μας κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου.

Ζ) - Στις 25 Ιανουαρίου 2010 κόψαμε τη βασιλόπιτα της Ενώσεως Σμυρναίων για το 2010 και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήσαμε με αναμνηστική πλακέτα την κ. Νάνσυ Γ. Χόρτον και άλλα 10 μέλη του σωματείου μας, που γεννήθηκαν πριν το 1922 και δεν είχαν βραβευτεί ποτέ για άλλη αιτία από την ΄Ενωσή μας.

Η) - Την 1 Φεβρουαρίου 2010 παρουσιάσαμε στη Βιβλιοθήκη μας το βιβλίο του Παναγιώτη Φούγια «Κωνσταντίνος Ν. Καλλίνικος. Μέγας Οικονόμος και Πρωτοπρεσβύτερος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας» που αναφέρεται σε μια κορυφαία προσωπικότητα των Αλατσάτων. Ομιλητές ο ομότ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Γαλίτης και ο συνάδελφος στο Δ.Σ. της Ενώσεως Χρήστος Μπαλόγλου.

Θ) - Στις 22 Φεβρουαρίου 2010 εορτάσαμε τη μνήμη του ιερομάρτυρα Αγίου Πολυκάρπου, επισκόπου Σμύρνης, με πανηγυρικό εσπερινό ο οποίος τελέστηκε με την ευλογία του συμπατριώτη μας π. Γαβριήλ Τσάφου στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα της οδού Λευκωσίας.

Ι) - Στις 26 Φεβρουαρίου 2010 οργανώσαμε στη Βιβλιοθήκη μας διάλεξη με ομιλητή τον ιστορικό τέχνης κ. Χάρη Γιακουμή και θέμα « Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ και η εκδίωξη των Ελλήνων από τη Φώκαια της Μ. Ασίας »

!Α)- Την 3η Μαρτίου παρουσιάσαμε το βιβλίο “ Η Μάχη για τη Σωτηρία των “ Προσφυγικών”.

6. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Η απόφαση του Δ.Σ. για την επένδυση στην τεχνολογία και την βελτίωση του ιστότοπου μας τον προβάλει με το πιο γρήγορο τρόπο διεθνώς και με την άμεση ενημέρωση σε Έλληνες και ξένους γύρο στο κόσμο.

Με τη βοήθεια του κ. Π. Μπουρνιά προχωρήσαμε στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας μας και την καταστήσαμε πιο εύχρηστη. Επιδιώξαμε με κάθε τρόπο να βελτιώνουμε τα κείμενά της και να αυξήσουμε την επισκεψιμότητά της. Η τελευταία έχει φθάσει σε ζηλευτά επίπεδα (περισσότεροι από 600 επισκέπτες την ημέρα, πάνω από 750 επισκέπτες ημερησίως ειδικά τον μήνα του Φεβρουαρίου 2010, και από τουλάχιστον 48 χώρες παγκοσμίως), γεγονός που μας δημιουργεί περισσότερη ευθύνη για ακόμα μεγαλύτερες βελτιώσεις.

Από τις νέες καινοτομίες της Ιστοσελίδας μας, που θα διευκολύνουν το έργο της Ενώσεώς μας είναι η οn-line εμφάνιση της εφημερίδας «Μικρασιατική Ηχώ» και του προγράμματος για τη συγκέντρωση υπογραφών υποστήριξης της δημιουργίας του Μουσείου των Ελλήνων της Μ. Ασίας και της Ανατολής.

Η προβολή της βιβλιοθήκης βοηθά την Ένωση Σμυρναίων, με θέμα την Μικρά Ασία μέσω του Ιντερνετ προκαλεί το ενδιαφέρον και από ερευνητές, και από το εξωτερικό.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των βιβλίων που καταγράφονται στον υπολογιστή της βιβλιοθήκης, προβάλουμε τα βιβλία με την δυνατότητα αναζήτησης μέσω του Ιντερνετ, έτσι ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να ψάχνει για κάποιο βιβλίο για να μάθει αν υπάρχει, πριν και χωρίς να πηγαίνει στην βιβλιοθήκη.

Μια άλλη άποψη για την επένδυση στην τεχνολογία είναι το ότι προσελκύει πιο πολύ το ενδιαφέρον των νέων στην συμμετοχή των θεμάτων και των στόχων μας.

7. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Μετά τη διάσωση των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφ. Αλεξάνδρας, που επιτεύχθηκε ύστερα από συνεχή και συνεπή αγώνα πολλών παραγόντων, η ΄Ενωσή μας ανέλαβε ενωτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μεγάλου και ενιαίου Μουσείου των Ελλήνων της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης και της Ανατ. Θράκης στον προαναφερθέντα χώρο, απηύθυνε κάλεσμα για κοινή δράση προς όλες τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των Ελλήνων της Ανατολής και ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να έρθουν συμπαραστάτες σ’ αυτή μας την προσπάθεια.

Δεν περιοριστήκαμε μόνο σ’ αυτό. Παράλληλα υποβάλαμε ολοκληρωμένο σχέδιο - πρόταση για την ίδρυση του Μουσείου, αρχίσαμε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών μέσω του Διαδικτύου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη της προσπάθειάς μας, και θα κλιμακώσουμε σε λίγο την εκστρατεία μας με τη συλλογή υπογραφών από άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ.

8. ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Μετά από 70 χρόνια ζωής της Ενώσεως Σμυρναίων επιχειρήσαμε για πρώτη φορά και διοργανώσαμε εκδρομή στη Σμύρνη από 10 έως 15 Ιουνίου 2009, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένη από τους 56 μέλη και φίλους μας που έλαβαν μέρος. Στα σχέδιά μας είναι η πραγματοποίηση προσκυνηματικής επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη εντός του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος.

9. ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Το νέο Καταστατικό του Σωματείου τον οποίο είχε εγκριθεί ομόφωνα από τη Γενική Συνελεύσεως της 4ης Απριλίου 2009, εγκρίθηκε με την υπ` αριθμό 7684 /2009 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Να επισημάνω την αφιλοκερδή επεξεργασία και προώθηση στα αρμόδια δικαστήρια του νέου Καταστατικού εκ μέρους του μέλους της Ενώσεώς μας δικηγόρου κυρίου Ευθυμίου Τσίγκα, τον οποίο και ευχαριστούμε για την προσφορά του αυτή.

Περαίνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο Δ.Σ. , την γραμματέα της Ενώσεως κα Κορίνα Σπηλιώτη και όλους εσάς που μας στηρίζετε με την εμπιστοσύνη σας. Εύχομαι σε όλους σας Καλό Πάσχα και ο Αναστηθείς Κύριος να δίνει σε σας και τους δικούς σας όλες του τις χαρές και επιτυχίες στα καθήκοντά τους στα νέα μας διοικητικά όργανα.

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.