Γενοκτονία Αρμενίων

Παρασκευή, 26 Μάρτιος 2010

genocide-jpg
Η 24η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ως φόρο τιμής στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων αυτής της γενοκτονίας παραθέτουμε τη μαρτυρία του Κωνσταντίνου Ι. Πολίτη για τα αδέλφια Συβρισαριάν, παιδιά ευκατάστατης οικογένειας αρμενίων της Σμύρνης, ηλικίας γύρω στα 20, που είχαν κοινή τύχη με πολλούς έλληνες σμυρνιούς και μικρασιάτες που αιχμαλωτίστηκαν στη Σμύρνη τον Σεπτέμβρη 1922 από τα κεμαλικά στρατεύματα και αναγκάστηκαν να πορευθούν σε πορείες θανάτου, από τις οποίες ελάχιστοι επέζησαν.

"……………………………………………………………………
Πήραμε έναν δρόμο στενό δεξιά μας, ορεινό. Τα βουνά αυτά ήσαν όλο καστανιές, περπατούσαμε ανήφορο. Ο δρόμος μονοπάτι. Ο ήλιος πήρε να γέρνη μπροστά μας. Ψηλά διακρίναμε ένα χωριό που λεγόταν Καρά Ογλανιά. Πριν φτάσομε στο χωριό, πεντακόσια περίπου μέτρα, έπεσε κάτω ο μεγάλος γιός του Συβρισαριάν που ήταν και τραυματίας στο κεφάλι. Ο αδελφός του ο μικρός προσπαθούσε να τον σηκώση. Τον τρύπησε ένας Τούρκος.
-Φύγε του έλεγε ο μεγάλος, φύγε να γλιτώσης τουλάχιστον εσύ.
Αυτός έκλαιγε και προσπαθούσε να τον σηκώση.
Ήρθε ένας μαφαζάς και του λέγει:
Άστον αυτόν και φύγε.
-Πώς να τον αφήσω, είναι αδελφός μου.
-Τότε θα θέλης να του κάνης συντροφιά.
Πρόλαβε και άλλος μαφαζάς, σήκωσε το όπλο που το είχε εφ' όπλου λόγχη και κάρφωσε αρκετές στον μεγάλο που έκειτο κάτω.
Ο μικρός άρχισε να κλαίη γοερά και να προσπαθή να σηκώση τον νεκρό πλέον αδελφό του. Βάφτηκε με το αίμα του αδελφού. Τότε γυρίζει ο μαφαζάς και λόγχισε δυο - τρεις τον μικρό, που έπεσε κι αυτός επάνω στον αδελφό του φωνάζοντας δυνατά: "Μαϊράκης" και έμεινε και αυτός. ("Μαϊράκης" στην αρμένικη γλώσσα σημαίνει μάννα μου). Και το αίμα έτρεχε αφρίζοντας από τις πληγές του. Σ' αυτή την τραγική ώρα , τι να φώναζε; Μάννα μου, η πιο γλυκιά λέξη, μάννα, και πού να ξέρη η δύστυχη μάννα.
Είχαμε πολλούς σφαγμένους και είχαμε συνηθίσει σε τέτοια θεάματα. Αλλά αυτό το θέαμα των αδελφών Συβρισαριάν ήταν πολύ σκληρό, να βλέπεις δυο αδέλφια αγκαλιά, σφαγμένα, να πλέουν στο αίμα τους. Και τα δυο αδέλφια έπλεαν στο αίμα τους αγκαλιασμένα. Καϋμένα παιδιά! "Μαϊρίκης", με τι λαχτάρα το φώναζε."
……………………………………………………………………………………………..
(σ.σ. Μετά από πολλούς μήνες στο στατόπεδο συγκέντωσης αιχμαλώτων)
"Φτάσαμε στο στρατώνα και μας είπαν τι έγινε. Ήλθε μας είπαν μια τετραμελής επιτροπή με ξένα σήματα περιβραχιόνια, Ελβετός, Σουηδός, Φινλανδός και Δανός μας έβαλαν όλους στη γραμμή, η επιτροπή είχε μερικές φωτογραφίες, μας εξήταζαν όλους προσεκτικά έναν - έναν και μας ρωτούσαν γαλλικά αν ξέρωμε για τους αδελφούς Συβρισαριάν. (Αυτοί ήταν που έσφαξαν στο Καρά Ογλανιά). Κανένας δεν μιλούσε μόνον ένας αιχμάλωτος στην δεύτερη γραμμή έκανε ότι έξυνε τον λαιμό του και έβαλε το δάχτυλό του στον λάρυγκα, τους έδωσε να καταλάβουν ότι σφάχτηκαν. Φορούσαν όλοι τους κάσκες άσπρες αυτές που είναι από φελό, μας κοίταζαν, μου λέει ο Σέβης, με χαμόγελα, αντί να ντρέπωνται οι πρόστυχοι. Αυτές ήταν οι επιτροπές. Συνέχισαν την έρευνά τους στα γρήγορα και αφού τελείωσαν τους είπε ο Γιούσμπασης ότι "θα τους βρήτε σ άλλο Τάγμα, μην απελπίζεστε γιατί εμείς τους αιχμαλώτους τους σεβόμαστε και ότι περιμένουμε και ρούχα να τους ντύσωμε γιατί όπως βλέπετε δεν είναι σε θέση να δουλέψουν έτσι γυμνοί".
……………………………………………………………………………………………..
"Μόλις έφυγε η επιτροπή ένας στρατιώτης έπιασε τον αιχμάλωτο που έγνεψε για τα παιδιά του Συβρισαριάν και τον πήγε στον Γιούσμπαση και του είπε τι έκανε.
-Βρε κερατά, ήθελες να κάνης τον έξυπνο, φέρτε μου μια μαγκούρα, του έφεραν. Και τον άρχισε στο ξύλο, μα ξύλο ήταν αυτό; Αφού έπεσε κάτω άρχισε να τον κλωτσά και να τον πατά με τα πόδια του, να τον κλωτσά τόσο στα γεννητικά του όργανα ώσπου μας φάνηκε πως λιποθύμησε, τον πατούσε με τα πόδια στο κεφάλι και αφού κουράστηκε τον άφησε αφρίζοντας από το κακό του. Είχε λυσσάξει ο σκύλος.
Ο αιχμάλωτος ήταν που ήταν ετοιμόρροπος, έμεινε έτσι ακίνητος, ούτε και ανέπνεε, μας διέλυσαν με το ξύλο. Μετά που ήλθαν οι γιατροί πήγε ο λοχαγός και εξήτασε τον αιχμάλωτο, είχε πεθάνει."

Aπόσπασμα του βιβλίου του Κωνσταντίνου Πολίτη "Μικρά Ασία",/ 26η Μαρτίου 2010

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.