Γεώργιος Σκούφος

Παρασκευή, 19 Ιούλιος 2013

ΑΦΑΝΕΙΣ - ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΣΜΥΡΝΑΙΟΙ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ

SΣκούφος

Σμύρνη 1803 – Αθήνα 1873

Γεννήθηκε στην Σμύρνη στις αρχές του 19ου αιώνα. Έφηβος αποχωρίστηκε την πολυαγαπημένη του γενέτειρα και εγκαταστάθηκε στη Βιέννη για σπουδές. Αμέσως μετά την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, διέκοψε τις σπουδές του και κατέφθασε στην Ελλάδα, μαζί με τους αδερφούς του Σπυρίδωνα, Νικόλαο και Παύλο, προκειμένου να συμμετάσχει στον Αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Μετά την επανάσταση διορίστηκε διευθυντής των βασιλικών Ταχυδρομείων, και διοργάνωσε την υπηρεσία αυτή. Διετέλεσε βουλευτής και επί τρεις θητείες Δήμαρχος Αθηναίων, από τις 4 Δεκεμβρίου 1857 έως τις 13 Νοεμβρίου 1861, από τις 14 Νοεμβρίου 1861 έως τις 12 Οκτωβρίου 1862, και από τις 22 Απριλίου 1866 έως τις 21 Απριλίου 1870.

Δημιουργικός, ανήσυχος, εύστροφος, πολύπειρος, με εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες αλλά και μετριοπαθής, διατήρησε άριστες σχέσεις με το Δημοτικό Συμβούλιο, εξασφαλίζοντας κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας. Επί δημαρχίας του ιδρύθηκε το Δημοτικό Βρεφοκομείο, αποπερατώθηκε η Μητρόπολη, ενώ επίσης έγιναν έργα ύδρευσης και ευπρεπισμού της πόλης. Παύθηκε αμέσως μετά την έξωση του Όθωνα και υπέστη διώξεις. Παρά ταύτα το 1866, όταν καθιερώθηκε η άμεση εκλογή του Δημάρχου από τον λαό, εξελέγη πρώτος εκλεγμένος και μη διορισμένος Δήμαρχος Αθηναίων, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Δημάρχου Αθηναίων για τρίτη φορά και τελευταία φορά.

Τιμήθηκε με το παράσημο του Σωτήρος και με τα βασιλικά παράσημα της Ρωσικής και της Βαυαρικής κυβέρνησης. Η πόλη των Αθηνών τίμησε το Γεώργιο Σκούφο δίνοντας το όνομά του σε οδό παράλληλο της οδού Νίκης στη συνοικία της Πλάκας.

Σταύρος Μελιδώνης/ 20η Ιουλίου 2013

Πηγές:
mikrosromios.gr

Wikipedia the free encyclopedia

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.