Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Ι. Σακαλής ένας καθηγητής της Ευαγγελικής Σχολής

Ι. Σακαλής ένας καθηγητής της Ευαγγελικής Σχολής

Κυριακή, 10 Ιούλιος 2011

Στη Μνήμη ενός απόμαχου καθηγητή των Φιλολογικών στην
Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη

Μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 το Ιστορικό σχολειό της Ευαγγελικής Σχολής επανιδρύθηκε στην Νέα Σμύρνη, προάστιο των Αθηνών, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα σαν «πειραματικό» σχολείο.

Στο σχολειό αυτό είχα την τύχη να φοιτήσω και να αποφοιτήσω κατά την τριετία 1963-1966 στο τμήμα της θετικής κατεύθυνσης που τότε ονομαζόταν «Πρακτικό».

Το σχολειό της Ευαγγελικής συνέχισε και συνεχίζει το σοβαρό εκπαιδευτικό του έργο με καλούς και άριστα καταρτισμένους καθηγητές που σκοπός τους ήταν πάντοτε εκτός από την γνώση, να μεταλαμπαδεύουν στους μαθητές τους την απόκτηση της αγάπης στην μάθηση, στην εργατικότητα, στην πρόοδο και στη σωστή κοινωνική συμπεριφορά εφάμιλλα με αυτή που οι μαθητές απολάμβαναν στην Ευαγγελική Σχολή στην Σμύρνη της Ιωνίας.

Ένας από τους καθηγητές της Σχολής (1963-1968) που είχα την ευλογία να έχω στην τάξη μου κατά τα τρία χρόνια της λυκειακής μου φοίτησης ήταν ο Ιγνάτιος Σακαλής, ο καλός μας φιλόλογος.

Μυτιληνιός ο Σακαλής με σύζυγο Μικρασιατικής καταγωγής την Ασπασία Σακαλή το γένος Παράσχου - Γιαβατσά από Κωνσταντινούπολη και Αδραμύτι  γεννημένος το 1922 (χρονιά καταστροφής για τον μικρασιατικό ελληνισμό) στάθηκε αντάξιος των προκατόχων του καθηγητών της Ευαγγελικής Σχολής στην Σμύρνη. Εκτός από Δάσκαλος υπήρξε και ακούραστος μελετητής της κλασσικής ελληνικής γραμματείας και του έργου των Αγίων Ημών Πατέρων μέχρι τα βαθιά του γερατειά, αφήνοντας ένα πλούσιο συγγραφικό υλικό.

Ο άνθρωπος αυτός που όχι μόνο με τις γνώσεις του αλλά και με το συνολική του παρουσία, την ανθρώπινη και εμπνευσμένη του προσωπικότητα μας συνοδεύει θα έλεγα σε όλη την μέχρι τώρα πορεία μας (και αυτό είναι άποψη όλων μας) έφυγε για το μακρινό ταξίδι λίγο καιρό πριν αφήνοντας σε όλους εμάς τους μαθητές του ένα ανυπέρβλητο κενό που όμως θα προσπαθήσουμε να γεμίσουμε με τις μνήμες από όσα μας πρόσφερε.

Γι' αυτόν τον ασκητή φιλόλογο καθηγητή της Ευαγγελικής Σχολής στην Νέα Σμύρνη διαβάστε τα λίγα λόγια που έγραψαν μετά την εξόδιο ακολουθία μαθητές του και συνάδελφοι στο κατωτέρω αρχείο σε μορφή pdf.

Αποτελεί ανάτυπο από το τεύχος «τα καλλονιάτικα» του συλλόγου Καλλονιατών Λέσβου.

Κατερίνα Κρ. Μπαρμπάτση

evangeliki_june_1966


Η τάξη των αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής στην Νέα Σμύρνη 1966.

Διακρίνονται οι καθηγητές από αριστερά προς δεξιά:

Κ. Κατσιγιαννάκης (Φυσικής), Δ. Δημητρίου (Μαθηματικών),

Ι. Σακαλής (Φιλολογικών)

Sakalis_kalloniatika.pdf

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.