Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow «Η ιστορία της Ελληνικής Ιατρικής στη Σμύρνη»

«Η ιστορία της Ελληνικής Ιατρικής στη Σμύρνη»

Σάββατο, 01 Νοέμβριος 2008
Ενα βιβλίο – πολύτιμο ντοκουμέντο «Η ιστορία της Ελληνικής Ιατρικής στη Σμύρνη»
Tης Eλενης Mπιστικα
Από την Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 31 Οκτ.2008
Ενας ολόκληρος κόσμος επιστήμης και προσφοράς, οι Ελληνες γιατροί της Σμύρνης αποτελούσαν ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού. Ηταν περιζήτητοι, αγαπητοί, εργάτες της κοινωνίας. Στην ακμή του ελληνισμού στη Μικρά Ασία, τέλη 19ου και 20ού αιώνα, έως το 1922, οι Ελληνες γιατροί ήταν διεθνούς επιπέδου. Αυτή την πτυχή της παρουσίας των Ελλήνων εξετάζει το πολύτιμο βιβλίο του δρος Λάζαρου Ε. Βλαδίμηρου «Η ιστορία της Ελληνικής Ιατρικής στη Σμύρνη», που εξέδωσε η Ενωσις Σμυρναίων και που παρουσιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη 5 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη της Ενώσεως, οδός Καρύτση 3, στο κέντρο της Αθήνας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο αναπλ. Καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Ανδρούτσος, ο χορηγός της έκδοσης κ. Δημήτριος Λινός, άμισθος επικ. Καθηγητής της Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο συγγραφέας, ενώ συντονιστής θα είναι ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων στρατηγός κ. Ευάγγελος Τσίρκας.
Aυτό το άγνωστο στους σύγχρονους Ελληνες κεφάλαιο της πρόσφατης κοινωνικής ιστορίας μας, αφηγείται μοναδικά το απόσπασμα του βιβλίου που παραθέτουμε:

«Οι Ελληνες γιατροί της Σμύρνης, όπως άλλωστε ολόκληρη η ελληνική κοινότητα της πόλης, ζούνε σε κράτος πολυφυλετικό και εχθρικά διακείμενο προς τη δυτική κουλτούρα και τον ελληνισμό, αλλά διατηρούν με φανατισμό όχι μόνο την ελληνική εθνική υπόσταση, αλλά και την ευρωπαϊκή τους πολιτιστική ταυτότητα. Δεν υπήρξαν ποτέ “Ανατολίτες”, πολίτες της Ανατολής δηλαδή, όπως τους χαρακτήρισε πολλές φορές η νεοελληνική μιζέρια που κρίνει πάντα εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν “αλληθώριζαν” ποτέ πολιτισμικά μεταξύ Ανατολής και Δύσης, γιατί υπήρξαν πάντα βαθύτατα Ελληνες και ταυτόχρονα βαθύτατα Ευρωπαίοι. Η ελληνική κοινότητα Σμύρνης διαχρονικά αναπτύχθηκε και δημιούργησε το πολιτιστικό της υπόβαθρο, ως τμήμα του ελληνισμού αλλά με την ευρωπαϊκή του διάσταση. Η ελληνική κοινότητα Σμύρνης δεν αντιμετώπισε ποτέ την Ευρώπη με την αμφιθυμία του ελλαδικού κράτους και του ελληνικού λαού που μόνιμα, ακόμα και στην εποχή μας, από τη μια μεριά πιθηκίζει και εκστασιάζεται και από την άλλη μονίμως μέμφεται και λοιδορεί τον δυτικό τρόπο σκέψης. Οι Ελληνες της Σμύρνης δεν είχαν τέτοια προβλήματα, ήταν τμήμα της Ευρώπης».31-10-08_290275_1
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.