Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Κάλεσμα Κοινής Δράσης

Κάλεσμα Κοινής Δράσης

Πέμπτη, 30 Ιούλιος 2009

 

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ ΓΙΑ

 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Kάλεσμα κοινής

δράσης

 

Ανάληψη κοινής δράσης σε επίπεδο προσφυγικών Ομοσπονδιών και Σωματείων για το θέμα της δημιουργίας ενός μεγάλου Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής αποφάσισε να ζητήσει από την ΟΠΣΕ το Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων.

Η προϋπόθεση που θέτει η ΄Ενωση Σμυρναίων, υιοθετείται και από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, αν ληφθεί υπόψη ότι στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Ο λόγος της καθ’ ημάς Ανατολής» (αρ. 21, Μάρτιος – Απρίλιος 2009), που εκδίδει η ΟΠΣΕ, καλούνται όλοι «να συμβάλουν μέσα από ένα ενωτικό αγώνα στην πραγμάτωση του Μουσείου».

Η πρωτοβουλία της Ενώσεως για ενωτικό αγώνα όλων των οργανωμένων δυνάμεων του προσφυγικού κόσμου χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, αποκτά ξεχωριστή σημασία μετά την κοινή συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνου και του δημάρχου της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη για τη διεκδίκηση του χώρου στις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφ. Αλεξάνδρας προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου.

Στην απόφασή για κοινή δράση οδηγήθηκε το Δ.Σ. της Ενώσεως, αφού προηγουμένως έκανε δεκτή την εισήγηση του μέλους του κ. Φαίδωνα Παπαθεοδώρου, πολεοδόμου – χωροτάκτη και πολιτικού μηχανικού.

«Το Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής είναι για εμάς κάτι πολύ περισσότερο και διαφορετικό από ένα εκθετήριο κειμηλίων», τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου. «Σε αυτό αναδεικνύεται το σύνολο της μακραίωνης ιστορίας και του πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, και αναδεικνύονται όλοι οι τομείς δράσης, πνευματικής και υλικής, του Ελληνισμού της Ανατολής, οι σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις με άλλους λαούς, αλλά και η γενοκτονία και η σύγχρονη οδύσσεια της εγκατάστασης στη νέα πατρίδα.

Η φαντασία και η επιστημονική γνώση αρχιτεκτόνων, μουσειολόγων και άλλων επιστημόνων μπορούν να μετατρέψουν το μεγαλύτερο μέρος του συγκροτήματος των προσφυγικών πολυκατοικιών σε πρωτότυπο μουσείο, ζωντανό κύτταρο της πρωτεύουσας που θα αναδείξει τα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά του συγκροτήματος και θα αναβαθμίσει την περιοχή».

Σε αυτή την προσπάθεια, είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, όλοι πρέπει να συμβάλουν. Και βέβαια ο Δήμος και το ΤΕΕ. «Ο Δήμος Αθηναίων, πρέπει να συμβάλει όχι μόνο διότι η περιοχή των προσφυγικών πολυκατοικιών του ανήκει, αλλά και διότι μεγάλο μέρος των δημοτών του έχει καταγωγή από τις πατρίδες της Ανατολής.

Η συμβολή του ΤΕΕ στην αποκατάσταση των πολυκατοικιών είναι αυτονόητη. Επίσης το ΤΕΕ μπορεί και πρέπει να οργανώσει το τμήμα του Μουσείου που αναφέρεται στους μηχανικούς της Ανατολής και στο σημαντικό έργο τους».

Η εισήγηση του κ. Παπαθεοδώρου κοινοποιήθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στα προσφυγικά σωματεία.

 

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.