Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Χαιρετισμός κατά Συνέδριο για τη γενοκτονία των Χριστιανών από τους Οθωμανούς και Κεμαλιστές

Χαιρετισμός κατά Συνέδριο για τη γενοκτονία των Χριστιανών από τους Οθωμανούς και Κεμαλιστές

Πέμπτη, 23 Σεπτέμβριος 2010

3 genoktonies


Χαιρετισμός Προέδρου ΔΣ/ Ενώσεως Σμυρναίων

κατά το Συνέδριο
“Τρεις Γενοκτονίες, μία Στρατηγική”
Στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής την 17η Σεπ.2010

Κυρίες και Κύριοι,

Ως τελευταίος ομιλών από τους συνδιοργανωτές Προέδρους Συλλόγων, προσυπογράφω και υιοθετώ τις εισηγήσεις των προηγουμένων ομιλητών.

Χαιρετίζω το συνέδριο, προσδοκώντας από αυτό να εξαχθούν χρήσιμα και κυρίως υλοποιήσιμα συμπεράσματα, όχι ακαδημαικού περιεχομένου, όπως συνήθως γίνεται, αλλά πρακτικά, τα οποία θα διοχετευθούν σε αρμοδίους για υλοπoίηση.

Η Ενωσις Σμυρναίων συμμετέχει στο συνέδριο, γιατί στην μακρά της πορεία ως μάχιμο εθνικό Σωματείο, έχει αγωνιστεί και αγωνίζεται για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, καταρχάς από την ελληνική πολιτεία και στη συνέχεια από τη διεθνή κοινότητα.

Δηλώσαμε συνδιοργανωτές στο συνέδριο, γιατί διαπιστώσαμε την προσπάθεια των Ελληνικών μικρασιατικών σωματείων, αλλά και των Αρμενίων και Ασσυρίων να συμπορευτούν πάνω στο ζήτημα της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και Ανατολής και να παρουσιάσουν το πρόβλημα ενωτικά με κοινή φωνή. Είναι κάτι που το έχει ανάγκη τουλάχιστον ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε το “ σαράκι” της φυλής μας, τη διχόνοια, όπου ο καθένας διατηρεί τις θέσεις του, ζεταίνει την καρέκλα του, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι έτσι ρίχνει λάδι στη φωτιά της πανάρχαιας διασπαστικής πολιτικής του “ διαίρει και βασίλευε” .
Αγαπητοί σύνεδροι, το προσφυγικό θέμα έχει αρχίσει να αναδεικνύεται κατά τη δεκαετία του 1980, δεδομένου ότι μέχρι τότε οι πρόσφυγες, αναφέρονταν ως μετανάστες, λες και η έννοια του πρόσφυγα, τρόμαζε την πολιτεία και την ελληνική κοινωνία. Χαίρομαι γιατί την τελευταία περίοδο βλέπουμε ένα ξεπέρασμα των περίεργων αυτών αγκυλώσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προ εβδομάδος τίμηση της μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με ομιλία του προέδρου της βουλής και τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμή των σφαγιασθέντων και ξεριζωθέντων από τις κοιτίδες τους Ελλήνων. Και δυστυχώς δεν έχουμε και εμείς οι πρόσφυγες αντιληφθεί στο βαθμό που απαιτείται, ότι ο Προσφυγισμός είναι μια μεγάλη έννοια με πληθυσμιακή δύναμη, την οποία κανένας δεν μπορεί να αγνοεί. Αδιάψευστος μάρτυρας η απλή αριθμητική. Ο αριθμός των 600 περίπου προσφυγικών σωματείων, Μικρασιατών, Ποντίων, Καππαδοκών Κωνσταντινουπολιτών και Θρακιωτών αριθμεί εγγεγραμένα μέλη τα οποία υπερβαύνουν τις 600.000 ανθρώπους, τα οποία με τα μέλη των οικογενειών και τους ανέντακτους, τελικά αποτελούν την μισή Ελλάδα.

Προσυπογράφω και την ωραία πρόταση του προέδρου των Ασσυρίων για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τα οποία εκλάπησαν από τους Άγγλους.

Θέλω όμως να κάνω μία επισήμανση και παράλληλα μία έκκληση προς όλους. Η Ελλάδα σήμερα είναι γεμάτη από Μουσεία, αρχαιολογικά, πολεμικά, ιστορικά, εθνολογικά και άλλων δραστηριοτήτων. Και καλά κάνει γιατί αυτή είναι η διαρκείας χιλιετιών ιστορία της. Δεν υπάρχει όμως ένα Μουσείο, το οποίο να παρουσιάζει το μεγάλο ζήτημα του Προσφυγικού Ελληνισμού.

Ως Ένωσις Σμυρναίων κάνουμε έκκληση, καλώντας ταυτόχρονα τους επίσημους κρατικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους γι αυτό το ιστορικό κενό, που οδηγεί σε λήθη και εξαφάνιση της εθνικής μας μνήμης.

Η Ένωση μας έχει ξεκινήσει ένα αγώνα για τη δημιουργία του Μουσείου και έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για αυτό. Η πρότασή μας στοχεύει στη δημιουργία Μουσείου των Ελλήνων της Ανατολής στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μνημεία νεώτερης εποχής και όπου στεγάσθηκε και έζησε πεινασμένος ο Ελληνας Πρόσφυγας.

Για το σκοπό έχουμε απευθυνθεί στην πολιτεία και σε αρμοδίους και ήδη έχουμε συλλέξει κάποιες χιλιάδες υπογραφών Ελλήνων και αλλοδαπών, οι οποίοι μας συμπαρίστανται. Θέλουμε όμως και εσάς μαζί μας.
Ευχές για επιτυχία στο Συνέδριο.
Τσίρκας Ευάγγελος
Πρόεδρος Ενωσης Σμυρναίων, 17η Σεπτεμβρίου 2010

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.