Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Χαιρετισμός Προέδρου της Ενώσεως Σμυρναίων στην εκδήλωση για τον Χένρι Μοργκεντάου

Χαιρετισμός Προέδρου της Ενώσεως Σμυρναίων στην εκδήλωση για τον Χένρι Μοργκεντάου

Δευτέρα, 29 Σεπτέμβριος 2008

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Του προέδρου της Ενώσεως Σμυρναίων

Αντιστρατήγου Ευάγγελου Τσίρκα

26-27 Σεπτεμβρίου 2008

 Κυρίες και Κύριοι

Σημασία μεγάλη να τιμούμε τους πολίτες της Χώρας μας για την προσφορά αίματος, πνεύματος, χρήματος ή ότι συντέλεσε στο καλό και στην προβολή αυτής της Πατρίδας μας. Διπλή τιμή οφείλουμε στους Φιλέλληνες, όπως ο τιμώμενος, οι οποίοι δεν έχουν και καμία υποχρέωση να γράψουν ή πράξουν κάτι καλό για αυτόν τον τόπο, έξω από την υποχρέωση προς τον εαυτό τους, το αντικειμενικά σωστό και την ανθρωπότητα. Και τέτοιος υπήρξε ο Χένρι Μοργκεντάου. Επίμονος, αγωνιστής, πολέμιος της αδικίας, ξεπέρασε τις προσωπικές του απολαύσεις και φιλοδοξίες, για να επιδοθεί  αφιλοκερδώς, σε ένα αγώνα δικαίου, για την  διάσωση αρχικά των καταδιωκομένων Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας και στη συνέχεια  να βοηθήσει την προσφυγιά να σταθεί στα πόδια της.

Η καταστροφή της Σμύρνης υπήρξε ο ξεριζωμός του ελληνισμού από την Μ.Ασία, μία καταστροφή μεγαλύτερη και από αυτήν την Αλωση της Πόλεως από τους Οθωμανούς το 1453. Και αυτό, γιατί σε όλες τις καταστροφές που είχαν προηγηθεί, κάτι έμενε, κάτι περίσσευε σε ρίζα για την  εκ νέου καρποφορία του έθνους. Με την καταστροφή της Σμύρνης επήλθε ξεριζωμός.

Και στο παρελθόν η Σμύρνη υπήρξε όμηρος των γεγονότων και πλήρωνε με αίμα, όπως στην Ελληνική επανάσταση του 1821, στους  πολέμους του 1897, του 1912 και ο Α΄Π.Π.  Πάντα όμως ανεστήνετο και μεγαλουργούσε με το προοδευτικό πνεύμα των κατοίκων  της πόλεως.

Πολλοί ομιλούν για χαμένες Πατρίδες. Εγώ λέω ότι δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, υπάρχουν συγκυρίες, οι οποίες δημιουργούν γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τις οποίες εμεταλλευόμεθα ή δεν εκμεταλλευόμεθα προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων.  Παράδειγμα χαρακτηριστικό, η δική μας περίπτωση. Ο ελληνισμός της Μ. Ασίας ήταν εκεί παρών για περισσότερα από 3.000 χρόνια και ουδείς διενοήτο ότι μπορούσε να επέλθει Ξεριζωμός. Έγινε  όμως. Ποιός όμως μας λέει ότι αυτό που σήμερα θεωρούμε υφιστάμενο- status quo- δεν θα αλλάξει στο μέλλον. Στην Μικρασία εμείς έχουμε απαράγραφτα συμφέροντα και μακραίωνα κληρονομιά. Ας το θυμόμαστε, διατηρώντας ζωντανή την εθνική μνήμη, ιδίως στις νεώτερες γενεές, που πολύ λίγα έχουν σε βιώματα και ακούσματα. Όσοι θυμούνται, πέρνουν μαθήματα και δεν κάνουν τα σφάλματα του παρελθόντος. Αλλά κυρίως διεκδικούν. Η υποχωρητικότητα, δημιουργεί θράσος και αιτήματα από τον επιτιθέμενο. Οπως δε λέει ο μεγάλος Θουκυδίδης “Δεν κατηγορώ τόσο αυτόν που διεκδικεί συνεχώς, αλλά περισσότερο κατηγορώ αυτόν που υποχωρεί.” Η αντίσταση φέρνει αποτελέσματα. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι για αυτό που επιδιώκουμε. Να έχουμε αξιόπιστη αποτροπή, που λέμε εμείς οι στρατιωτικοί. Αυτό όμως προαπαιτεί δύναμη ψυχής, υλική και ηθική προετοιμασία ηγεσίας και έθνους, συμμαχίες αξιόπιστες και ειλικρινείς και οικονομικές θυσίες. Μπορούμε να τα επιτύχουμε αυτά;  Εδώ το μεγάλο ερωτηματικό.

Ο πρέσβης Ιωσήφ Μοργκεντάου, ζήταγε από τον Ερυθρό Σταυρό τον Μάρτιο του 1918 την τιμωρία της Τουρκίας για όσα εγκλήματα είχε τότε κάνει με την γενοκτονία του Χριστιανικού Πληθυσμού της Μικράς Ασίας.

Έλεγε τότε «Η ακραία τρομοκρατία, ο σκληρός βασανισμός, η οδήγηση των γυναικών στα χαρέμια, ο εξαναγκασμός των αθώων κοριτσιών για συμμετοχή τους σε όργια, η πώληση πολλών από αυτές για ογδόντα σεντς την καθεμία, η δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων, η εκτόπιση και λιμοκτονία στην έρημο άλλων εκατοντάδων χιλιάδων, η καταστροφή εκατοντάδων χωριών και πόλεων, η σκόπιμη εφαρμοφή στο ακέραιο του διαβολικού σχεδίου αφανισμού των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων Χριστιανών της Τουρκίας -- όλο αυτό θα πάει ατιμώρητο;”

Βέβαια δεν έλαβε καμία απάντηση από τον Ερυθρό Σταυρό.

Μιά απάντηση όμως του έδωσε μία καλή Ελληνίδα, η κυρία Σόφια Kontogeorge Kostos ( δεν γνωρίζω την Κυρία, αλλά θεωρώ ότι εκφράζει πολλούς Έλληνες), η οποία απευθυνομένη στον πρεσβευτή Morgenthau, του επισημαίνει:

« Αγαπητέ πρέσβη Morgenthau, σας ενημερώνω ότι μέχρι σήμερα 10η Φεβρουαρίου 2007, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει τιμωρηθεί. Μετά από την εξολοθρευτική πολιτική που ακολούθησε από το 1894 έως το 1923, συνεπεία της οποίας σκοτώθηκαν εκατομμύρια Χριστιανοί που ζούσαν στην Μικρά Ασία (τώρα λέγεται Τουρκία), η Τουρκία εφάρμοσε την ίδια πολιτική ενάντια στους Χριστιανούς στην Κωνσταντινούπολη το 1955, και έκανε μια εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Δυστυχώς, αγαπητέ μου πρεσβευτή Morgenthau η Τουρκία παραμένει ατιμώρητη μέχρι σήμερα και συνεχώς γίνεται πιό προκλητική στις επιδιώξεις της.

Να θυμίσω στο σημείο αυτό τις συνεχώς αυξανόμενες αξιώσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ελλάδα, την συμπεριφορά της Τουρκίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την εκκλησία της Κύπρου, τις αξιώσεις της στο Αιγαίο και την Δυτική Θράκη και την τελευταία προσθήκη στον κατάλογο των απαιτήσεών της, την απαγόρευση έρευνας και εκμετάλλευσης από την κυπριακή κυβέρνηση των πετρελαίων στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Προβληματισμός σε όλους μας για αυτή την στάση της Τουρκίας. Προβληματισμένος και ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος στο πόνημά του «Δοκιμές» διερωτάται:

«Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι»;

Συγχαίρω για την εκδήλωση. Ελπίζω  στη συνέχεια. Εμείς, ως Ενωσις Σμυρναίων δεν  θα υποστείλουμε ποτέ τη σημαία του Εθνους. Γιατί όπως λέει και ο Περικλής/ Θουκυδίδης στον Επιτάφειό του, «τόν τε μηδν τνδε μετέχοντα οκ πράγμονα, λλ᾿ χρεον νομίζομεν»

Ευάγγελος Τσίρκας  /  28η Σεπτεμβρίου 2008 

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.