Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Λογοδοσία του προέδρου του ΔΣ/ Ενώσεως Σμυρναίων Ευαγγέλου Τσίρκα για το έτος 2012

Λογοδοσία του προέδρου του ΔΣ/ Ενώσεως Σμυρναίων Ευαγγέλου Τσίρκα για το έτος 2012

Κυριακή, 07 Απρίλιος 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ

της 30ης Μαρτίου 2013 / 6ης Απριλίου 2013

΄Εκθεση πεπραγμένων του Δ.Σ.

για την περίοδο 1-4- 2012 έως 30-3-2013

Λογοδοσία του προέδρου του Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων

κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΙΡΚΑ

Logodosia proedroy 2012

Κυρίες και Κύριοι

Η παρούσα Γενική Συνέλευση των μελών της Ενώσεως Σμυρναίων συγκαλείται σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 17 του Καταστατικού της με σκοπό το διοικητικό και τον οικονομικό απολογισμό για την περίοδο 2012-2013, την έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2013, την απαλλαγή από τις ευθύνες του Δ.Σ. για τις περατωθείσες πράξεις του και την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής για τριετή θητεία 2013-2016.

1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το παρόν ΔΣ εξελέγη την 28η Μαρτίου 2010 συνέχισε το έργο του και κατά το τρίτο έτος της θητείας του με μία νέα αλλαγή στη σύνθεσή του. Τη θέση της συμβούλου κυρίας Άννας Κελεσίδου η οποία παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, και στην οποία εκφράστηκε η ευαρέσκεια του Δ.Σ. για το έργο το οποίο προσέφερε στην Ένωση, κατέλαβε από 11/9/2012 η επιλαχούσα των τελευταίων εκλογών κ. Αικατερίνη Μπαρμπάτση.

Το Συμβούλιο συνήλθε σε 10 τακτικές συνεδριάσεις, κινήθηκε και κατά την υπό κρίση περίοδο με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που είχαμε χαράξει προ πενταετίας, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του σωματείου μας, και εκτιμούμε ότι ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του και προώθησε ή ολοκλήρωσε το σύνολο των αντικειμενικών μας σκοπών, όπως αναλυτικότερα θα αναφερθεί στη συνέχεια.

Οι σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν έχουν καταχωρισθεί στο Βιβλίο Πρακτικών.

2. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Καταβλήθηκε προσπάθεια για προσέγγιση των μελών μας με ποικίλους τρόπους· με τη διοργάνωση πολλαπλών εκδηλώσεων είτε μέσα στη Βιβλιοθήκη μας, είτε σε άλλους χώρους με την αφορμή θρησκευτικών, πολιτιστικών κλπ. εκδηλώσεων, με κατ' ιδίαν συναντήσεις στα γραφεία της οδού Σκουφά. Μια από τις εκδηλώσεις αυτές που θέλουμε να αναδείξουμε σε θεσμό απαραίτητο για τη ζωή του σωματείου ήταν η εκδήλωση για την υποδοχή των νέων μελών που οργανώσαμε στις 11 - 2 - 2013, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης της οδού Καρύτση. Συμμετείχαν περισσότερα από 20 μέλη που έγιναν δεκτά στην Ένωση κατά τον τελευταίο χρόνο. Να σημειωθεί εδώ πως η Έκθεση «Η Σμύρνη ων Ελλήνων, τα δημοσιεύματα της Ελένης Μπίστικα στην «Καθημερινή» και το γενικότερο άνοιγμα της Ένωσης προς το ευρύ κοινό είχε θετική επίδραση στην εγγραφή νέων μελών, πολλά από τα οποία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά και μερικά από αυτά ήδη συμβάλουν.

Τα μέλη μας κατά τη σημερινή ημερομηνία ανέρχονται στα 376, εκ των οποίων τα 50 είναι νέα μέλη (σε συμμετοχή, αλλά και ηλικία) και αυτό μας επιτρέπει να ελπίζουμε στο καλύτερο για το μέλλον της Ενώσεως.

H κατάσταση των μελών μας είναι η ακόλουθη:

Ηλικιακά

Α. Ανω των 80 ετών: 28 μέλη ή 7,45 %

Β. Μεταξύ 60 και 79 ετών: 208 μέλη, ή 55,31 %

Γ. Μεταξύ 40 και 59 ετών: 96 μέλη ή 25,53 %

Δ. Νεότερες ηλικίες: 44 ή 11,70 %

Κατά Φύλο

Α. Ανδρες: 143 ή 38,00%

B. Γυναίκες: 232 ή 62%

Οικονομικά ενήμερα μέλη

΄Ατομα 221 ή 58,77 %

3. ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η εφημερίδα "Μικρασιατική Ηχώ", με διευθυντή πάντα τον γεν. γραμματέα κ. Νίκο Βικέτο, ετοιμάζεται να γιορτάσει φέτος τα 55 χρόνια (1958-2013) συνεπούς εκδοτικής πορείας και προσφοράς στην ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Παρά τα οικονομικά προβλήματά λόγω της υπέρογκης επιβάρυνσης από την αύξηση των ταχυδρομικών τελών, που μας οδήγησαν σε δραστικές περικοπές των παραληπτών της εφημερίδας και στον περιορισμό του αριθμού των φύλλων από 6 σε 4 ετησίως, εμείς συνεχίζουμε την έκδοσή της.

Με τη χορηγία του συγγραφέα κ. Κωνσταντίνου Παντάζογλου, ο οποίος ανέλαβε ολόκληρο το κόστος, εκδώσαμε μεταφρασμένο από τα γαλλικά στα ελληνικά το βιβλίο του "Σαρτρούπολη, η ελληνική κοινότητα της Σαρτρούπολης που συγκροτήθηκε κυρίως από πρόσφυγες Μικρασιάτες". Τυπώθηκαν συνολικά 100 αντίτυπα.

Με την οικονομική διευκόλυνση της κυρίας Ελένης Μπίστικα επανεκδώσαμε, επίσης, σε 200 αντίτυπα το ημερολόγιο για το 2013, ως συλλεκτικό πόνημα.

Aναζητούνται χορηγός/οί για την εκτύπωση βιβλίων για τα οποία μας έχουν υποβληθεί σχετικές προτάσεις. Μέχρι τότε υποχρεωθήκαμε να αναστείλουμε τις εκδόσεις της Ενώσεως, πλην της "Μ.Ηχ.". Από το μέτρο πλήττεται πρωτίστως η έκδοση του επιστημονικού συγγράμματος "Μικρασιατικά Χρονικά".

Πάντως οι πωλήσεις των εκδόσεων της Ένωσης Σμυρναίων ήσαν σημαντικές αυτή τη χρονιά. Εκτός από την απευθείας πώληση από την Ένωσι, τα βιβλία μας διακινούνται από κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, το βιβλιοπωλείο της Εστίας, τον Ιανό της οδού Σταδίου, το βιβλιοπωλείο Ινφογνώμων της οδού Φιλελλήνων και το βιβλιοπωλείο Καρδαμίτσα στην οδό Ιπποκράτους.

Τα βιβλία μας επωλήθησαν επίσης κατά τη διάρκεια της έκθεσης ¨Η Σμύρνη των Ελλήνων" καθώς και στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς, διατέθηκαν δε δωρεάν ή με έκπτωση σε διαφόρους φορείς, όπως είναι ο Μικρασιατικός Σύλλογος Ελευσίνας, η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, η Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων, Η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου, η Ι. Μητρόπολη Πατρών κ.ά

Προσπαθούμε να προβάλουμε τις εκδόσεις μας με κάθε τρόπο ακόμα και με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων και ζητούμε από εσάς να κάνετε το ίδιο, τουλάχιστον όσοι έχετε δική σας σελίδα στο ΄Ιντερνετ.

4. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προκηρύξαμε Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για τη συγγραφή μυθιστορήματος και διηγήματος που θ' απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Μετά τη λήξη της υποβολής του διαγωνισμού, η κριτική επιτροπή την οποία αποτελούσαν δόκιμοι συγγραφείς, έκρινε ότι «τα δύο (2) κείμενα τα οποία υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές εκείνες, που ταιριάζουν σύμφωνα με τα κριτήρια της λογοτεχνικότητας για παιδιά και εφήβους, για μια διάκριση». H επιτροπή, θεωρώντας πολύ σημαντική την προσωπικότητα του μαρτυρικού Χρυσοστόμου Σμύρνης, πρότεινε την επαναπροκήρυξη του ίδιου διαγωνισμού για το έτος 2013, με τη βεβαιότητα πως αυτή τη φορά θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στο διαγωνισμό και καλύτερο αποτέλεσμα. H εισήγησή της έγινε δεκτή και με τη σύμφωνη γνώμη και των αθλοθετών θα επαναπροκηρυχθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες ο διαγωνισμός.

5. Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

Για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης του σωματείου μας, που εξυπηρετεί κατά βάση ερευνητές,

● Αποκτήσαμε ηλεκτρονικό αρχείο με τα βιβλία εκδόσεων Σμύρνης που βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη μας, με τη δυνατότητα αναγραφής της σπανιότητας καθ' ενός από αυτά.

● Προμηθευτήκαμε τον Α’ και τον Β’ τόμο της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα.

Προχωρήσαμε στην απογραφή των βιβλίων της Βιβλιοθήκης.

● Ξεκινήσαμε την αρχειοθέτηση του αποθέματος των εφημερίδων της «Μικρασιατικής Ηχούς» σε κουτιά, και το «περίσσευμά» τους οργανώθηκε με σκοπό την πώλησή του.

● Τοποθετήσαμε νέες βιβλιοθήκες στο χώρο της παλαιάς αποθήκης αυτής εδώ της αίθουσας, όπου μεταφέραμε, επιτυγχάνοντας σημαντική αποσυμφόρηση, το μεγάλο όγκο βιβλίων της οδού Σκουφά και αποκαταστήσαμε κατ' αυτό τον τρόπο το ενιαίο της Βιβλιοθήκης.

΄Υστερα από δύο αλλαγές που κρίθηκαν επιβεβλημένες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγνωστών, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί;i κάθε Τετάρτη από 15.00 - 19.30. Ωστόσο και για να διευκολύνει ερευνητές που έφθαναν στη Βιβλιοθήκη από την επαρχία η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κ. Παπαθεοδώρου εργάστηκε παραπάνω μέρες και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέλαβε να πραγματοποιεί προσωπικώς την έρευνα για λογαριασμό των αναγνωστών.

Παράλληλα με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης συνέβαλλε στην επιλογή, μεταφορά και προβολή των βιβλίων και των εντύπων της έκθεσης «Η Σμύρνη των Ελλήνων» στην Αθήνα, στο Μεσολόγγι και στην Πάτρα. Για κάθε έκθεση συντάχθηκαν κατάλογοι των βιβλίων, καθώς και πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής. Οι εκθέσεις φωτογραφήθηκαν λεπτομερώς για την πρόσθετη τεκμηρίωση.

Μια ματιά στα οικονομικά της Βιβλιοθήκης. Η δαπάνη αγοράς των νέων επίπλων και επέκτασης της στο χώρο της παλαιάς αποθήκης ανήλθε στα 580 ευρώ και περίπου 200 ευρώ για την αρχειοθέτηση της "Μ.Ηχ.". Τα υπόλοιπα πάγια λειτουργικά έξοδα της Βιβλιοθήκης (μελάνια για εκτυπωτή, χαρτί για φωτοαντίγραφα και εκτυπώσεις και άλλα μικροέξοδα) εκτιμάται πως με τα σημερινά δεδομένα θα φθάσουν στα +/_ 400 € το χρόνο περίπου. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ.

Τελειώνοντας σημειώνουμε ότι οι εκκρεμότητες στη Βιβλιοθήκη είναι πολλές, κάποιες από αυτές είναι χρονοβόρες και κάποιες απαιτούν οικονομική ευρωστία.

Και δυο λόγια πριν κλείσουμε την ενότητα αυτή για το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Την ευθύνη και εποπτεία για τη λειτουργία της έχει η κ. ΄Αννα Παπαθεοδώρου. Τη συνεπικουρούν στο έργο της οι κυρίες Στυλιανή Ξενάκη, Μαρία Γεωργούλια, Αικατερίνη Αναστασίου και οι κύριοι Παναγιώτης Τουρλής και Ανδρέας Μπαλτάς. ΄Ολες και όλοι είναι μέλη της Ενώσεώς μας και εργάζονται εθελοντικά για να εξυπηρετήσουν το σκοπό της Βιβλιοθήκης. Τους εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας.

7. ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Συνεχίστηκαν και κατά την υπό κρίση περίοδο με προσωπική ενασχόληση της συμβούλου κυρίας Μαρίας Βαϊάννη οι εργασίες οι σχετικές με το Αρχείο Φωτογραφιών της Ενώσεως. Μέχρι στιγμής έχουν κατηγοριοποιηθεί, ταξινομηθεί, καταγραφεί, καταχωρισθεί και αρχειοθετηθεί σε ειδικές θήκες (με δαπάνη αγοράς περίπου 1.000 ευρώ) χίλιες περίπου παλαιές φωτογραφίες του 19ου αιώνα μέχρι το 1922 και επιστολικά δελτάρια. Εν εξελίξει βρίσκονται η εκπόνηση ευρετηρίων και η αρχειοθέτηση των αντιγράφων και των νεοτέρων φωτογραφιών. Επόμενος στόχος μας είναι να ψηφιοποιηθεί όλο το υλικό της πρώτης κατηγορίας, δηλ. οι παλαιές φωτογραφίες και τα επιστολικά δελτάρια, ώστε να διαφυλαχθούν από τη φθορά του χρόνου και να αξιοποιηθούν καταλλήλως.

8. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η Ιστοσελίδα της Ενώσεως Σμυρναίων, την ευθύνη της οποίας έχει ο πρόεδρος του Δ.Σ., καλύπτει τις ανάγκες μας, προβάλλει τις δραστηριότητές μας άμεσα και σε ευρύ φάσμα αποδεκτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δέχεται ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών, κάπου εξακόσια (600) άτομα κατά μέσον όρο ημερησίως.

Εκατόν εβδομήντα οκτώ (178) μέλη και φίλοι μας λαμβάνουν άμεσα την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία και τη "Μ.Ηχ.". Παρακαλούμε και προσκαλούμε όσους άλλους επιθυμούν την ηλεκτρονική τους ενημέρωση να μας το δηλώσουν ταχυδρομικώς ή ηλεκτρονικώς, βοηθώντας μας έτσι να περιορίσουμε τη δαπάνη έντυπης αποστολής της αλληλογραφίας (κόστος ένα τουλάχιστον ευρώ η επιστολή ή η πρόσκληση).

Να προσθέσουμε εδώ πως η παρουσία μας σε ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το facebook (υπεύθυνη η κ. Αικατερίνη Μπαρμπάτση, η οποία παράλληλα συμβάλλει ενεργά στις ενημερώσεις/αναρτήσεις στην Ιστοσελίδα μας). Το F/B το οποίο παρακολουθούν 2000 περίπου αναγνώστες, έχει βοηθήσει στην ευρεία δημοσιότητα των δραστηριοτήτων του σωματείου μας εντός και εκτός Ελλάδος.

9. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ

Η ΄Ενωση δεν κατάφερε ούτε τη χρονιά που πέρασε να ισοσκελίσει τα οικονομικά της σε ετήσια βάση. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα έσοδα του περασμένου χρόνου εξακολουθούν να υστερούν έναντι των εξόδων. ΄Ετσι το αποθεματικό του σωματείου μειώνεται επικίνδυνα. Το χρόνο που πέρασε, χάρις στη διοργάνωση αρκετών εκδηλώσεων κυρίως της ΄Εκθεσης στην Παλαιά Βουλή και στην Χριστουγεννιάτική Εορταγορά, καταφέραμε να έχουμε υψηλά έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων και άλλων ειδών. ΄Ομως, υπήρξε απώλεια εσόδων λόγω του ότι τα ακίνητα που εκμισθώνουμε παρέμειναν κενά επί ικανό διάστημα, ενώ από την άλλη αυξήθηκαν τα έξοδα λόγω της αύξησης των φόρων ακίνητης περιουσίας.

Απώλεια εσόδων προκαλείται ακόμα από την αδυναμία εξεύρεσης χορηγών και κυρίως από τη μη καταβολή από τα μέλη μας της στοιχειώδους συνδρομής τους. Παρά τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις και εκκλήσεις μας 155 μέλη, ήτοι ποσοστό 41,23%, ΔΕΝ έχουν καταβάλει τη συνδρομή του περασμένου έτους, δημιουργώντας ένα οικονομικό έλλειμμα τον οποίο για το 2012 ανέρχεται στα 4.650 ευρώ.

Σε αναλυτική αναφορά για την οικονομική κατάσταση της Ενώσεως θα προβεί στη συνέχεια ο ταμίας μας κύριος Νίκος Ισηγόνης, ο οποίος θα αναφερθεί, επίσης, στον οικονομικό απολογισμό του 2012 και θα σας παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους 2013.

10. ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

Το θέμα της κατάστασης των ακινήτων που κατέχει η ΄Ενωσις Σμυρναίων μας απασχόλησε κατ' επανάληψη στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

— Στο ακίνητο επί της οδού Σκουφά 71Α & Μασσαλίας, όπου βρίσκονται τα γραφεία του σωματείου μας, έχουν προκληθεί φθορές στο σύστημα αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία στην είσοδο της πολυκατοικίας και στους κοινόχρηστους χώρους· επίσης δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση. Επιδιώξαμε να συγκαλέσουμε συνέλευση ιδιοκτητών για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν βρήκαμε ανταπόκριση στο βαθμό που προσδοκούσαμε.

— Το διαμέρισμα επί της οδού Σαγγαρίου 8 Ν. Ιωνία παραμένει ξενοίκιαστο από τον Ιούλιο 2012, μετά τον θάνατο του ενοικιαστή. Το ακίνητο χρειάζεται εργασίες (ηλεκτρολογικές, υδραυλικές, ξυλουργικές κ.ά) που εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν 2.000 ευρώ. Ευρισκόμαστε στη φάση επιλογής των συνεργείων που θα αναλάβουν τα έργα ανακαίνισης. Παράλληλα επιδιώκουμε να βρούμε νέο μισθωτή.

— Στο διαμέρισμα επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης 12 του Βύρωνα, ο ενοικιαστής ζήτησε τη μείωση του μισθώματος. Μετά από αυτοψία συμφωνήσαμε να κατεβάσουμε το ενοίκιο από 230 ευρώ σε 200 ευρώ. Από την αυτοψία πάντως προέκυψε ότι και αυτό το ακίνητο θα χρειαστεί ανακαίνιση όταν θα φύγει ο σημερινός ενοικιαστής.

Η ισόγεια ιδιόκτητη αποθήκη επί της οδού Σατωβριάνδου 27 ήταν εκμισθωμένη προς 10 ευρώ/μήνα και μένει ξενοίκιαστη από πολλούς μήνες. Επιδιώκουμε να μεταφέρουμε όλα τα βιβλία που βρίσκονται αποθηκευμένα σε μισθωμένη αποθήκη της οδού Καρύτση, ώστε να απαλλαγούμε από την καταβολή του μισθώματος που φθάνει στα 750 ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο της αναδιάταξης των αποθηκευτικών χώρων έχουν ήδη μεταφερθεί διάφορα αντικείμενα.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα ιδιοκτησίας της Ενώσεως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αυτοψία. Αλλά η παραπάνω αναφορά καίτοι ενδεικτική, δίνει μια εικόνα της κατάστασης που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε με την ακίνητη περιουσία του σωματείου μας.

11. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρά τις ποικίλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της οικονομικής ύφεσης δεν έχουμε αναστείλει τις εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει, γεγονός το οποίο μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι.

Την ευθύνη για την οργάνωσή τους είχε η σύμβουλος κ. Γεωργία Κατσιγιάννη, υπεύθυνη επί των Δημοσίων Σχέσεων, την οποία πλαισίωσαν κατά περίπτωση τα μέλη του Δ.Σ.

Στον Πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται όλες οι εκδηλώσεις που οργάνωσε η ΄Ενωσις Σμυρναίων είτε μόνη της, είτε συνεργαζόμενη με άλλους φορείς από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΗΜΕΡ/ΙΑ

ΧΩΡΟΣ

Επανάληψη διάλεξης Αρχάγγελου Γαβριήλ με θέμα "Τέσσερεις ρομαντικοί ποιητές και η Σμύρνη"

14/5/2012

Βιβλιοθήκη

΄Εκθεση "Η Σμύρνη των Ελλήνων". (Συνδιοργάνωση με Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

5/7 - 14/10/

2012

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής

Εορτασμός Μνήμης Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, ιερουργούντος του μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου

9-9-2012

Ι. Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Επίκαιρη ομιλία Κων. Χολέβα στο πλαίσιο της έκθεσης "Η Σμύρνη των Ελλήνων" με θέμα: "Η Σμύρνη και η ιστορική συνείδηση του σύγχρονου Ελληνισμού". Τίμηση του Ι.Ε.Ε.Ε.

17/9/2012

Μέγαρο Παλαιάς

Βουλής

Ημερίδα "Κερδισμένες Μάχες - Χαμένος Πόλεμος". - Εκθεση σκίτσων από τα βιβλία του Βαγγ. Μαυρουδή "Επιστροφή στη Σμύρνη" (Συνδιοργάνωση με ΄Ιδρυμα Ευταξία - Βούρου και εκδόσεις "Κέδρος")

26-9-2012 έως 8-10-2012

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα "ΔΗΘΕΝ" για τη λήξη της έκθεσης "Η Σμύρνη των Ελλήνων"

13/10/2012

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής

΄Εκθεση "Η Σμύρνη των Ελλήνων"

& Ομιλία του Προέδρου κ. Ε. Τσίρκα. (Συνδιοργάνωση)

21/10- 20/11/2012

Βυρωνική Εταιρεία

Μεσολόγγι

΄Εκθεση "Η Σμύρνη των Ελλήνων"

(Συνδιοργάνωση με 251 Γεν. Νοσοκομ. Αεροπορίας)

24/10-31/10

2012

Αμφιθέατρο 251 Γεν. Νοσοκομ.

Αεροπορίας

Παρουσίαση βιβλίου Στ. Τσαρουχά "Το ρόδον της Κυζίκου" (Συνδιοργάνωση με Ν.Κ.Κ. και εκδόσεις "Ανάπλους")

24-10-2012

Πνευμ. Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών

Ομιλία Π. Χατζημωυσή "Ιστορίες ζωής και τραγωδία στον τύπο, το καλοκαίρι του 1922"

5-11-2012

Βιβλιοθήκη Ε.Σ.

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Μικρασιάτη ακαδημαϊκό Τάσο Αθανασιάδη.

14-11-2012

Βιβλιοθήκη Ε.Σ.

Ομιλία Αριστ. Καλυβιώτη "Η μουσική στη Σμύρνη 1900-1922"

19-11-2012

Βιβλιοθήκη Ε.Σ.

Διάλεξη του προέδρου κ. Ε. Τσίρκα στο Αμερικανικό Ιδρυμα AFGLCNY με θέμα "Η Σμύρνη των Ελλήνων"

5-12-2012

Πανεπιστήμιο του Στόνυ Μπρούκ της Νέας Υόρκης

΄Εκθεση "Η Σμύρνη των Ελλήνων"

(Συνδιοργάνωση με Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων)

20/12/ 2012 -

8/3/2013

Δημοτική Πινακοθήκη Πατρας

Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά

8 & 9-12-2012

Βιβλιοθήκη Ε.Σ

Παρουσίαση βιβλίου Κ. Παντάζογλου "Σαρτρούπολη, η ελληνική κοινότητα που συγκροτήθηκε κυρίως από Μικρασιάτες πρόσφυγες"

17-12-2012

Βιβλιοθήκη Ε.Σ.

Υποδοχή νέων μελών της Ενώσεως Σμυρναίων που γράφτηκαν στο σωματείο κατά το έτος 2012-2013

11-2-2013

Βιβλιοθήκη Ε.Σ.

Κοπή βασιλόπιτας - Πανηγυρικό δείπνο - Τίμηση της σοπράνο Βάσως Παπαντωνίου

15-2-2013

Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ

Εορτή μνήμης Αγίου Πολυκάρπου, επισκόπου και πολιούχου Σμύρνης

23-2-2013

Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Καρύτση

Ομιλία Τ. Γούναρη με θέμα "Η αντίσταση των Ελλήνων στο Παιδομάζωμα κατά την Οθωμανοκρατία"

27-2-2013

Βιβλιοθήκη Ε.Σ.

΄Εκθεση "Η Σμύρνη των Ελλήνων"

(Συνδιοργάνωση με Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου)

Β΄ Δεκαήμερο

Μαρτίου 2013

Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο

Κορίνθου

Μια ακόμα προγραμματισμένη δραστηριότητα, η εκδρομή κοντά στους ακρίτες και τους συμπατριώτες μας Μικρασιάτες που κατοικούν στις Σέρρες, στη Δράμα και στην Καβάλα δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη συμμετοχής ικανού αριθμού μελών. Ίσως επαναπρογραμματιστεί από το νέο Δ.Σ.

Από τα στοιχεία του πίνακα γίνεται αντιληπτό ότι στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε πραγματοποιήσαμε είτε μόνοι μας είτε συνεργαζόμενοι με άλλους φορείς 19 μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις, ορισμένες από αυτές μάλιστα κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, όπως αυτές που όλοι ζούμε τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, με προσωπική δουλειά και εθελοντική προσφορά των μελών μας είτε αυτά ήταν μέλη του Δ.Σ. είτε όχι, όπως η κ. Βγένα Βαρθολομαίου, η κ. Μαίρη Γκικάκη, η κ. Βούλα Παπαγεωργίου και η κ. Μαίρη Φωτεινού. Και μέσα σ' αυτούς η υπάλληλος των γραφείων μας κ. Κορίνα Σπηλιώτη, εκτός των ωρών και των ημερών εργασίας της, αλλά και κατά το χρόνο των θερινών διακοπών της.

12. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκτός των ανωτέρων εκδηλώσεων, που διοργανώσαμε είτε μόνοι μας είτε από κοινού με άλλους φορείς, η ΄Ενωσις Σμυρναίων εκπροσωπήθηκε στις παρακάτω εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και σε πολλές από αυτές οι εκπρόσωποί της μετέφεραν τον χαιρετισμό του Δ.Σ.

Στην παρουσίαση του βιβλίου "Η Ελλη" του σμυρναϊκής καταγωγής συγγραφέα Παύλου Βογιατζή στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (7-4-2012).

Στην έκθεση "Πώς απέθανε η Μικρά Ασία - 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή" που οργάνωσε το Μουσείο Φαλτάϊτς στη Σκύρο (10-13/8/2012) και στην Εθνική Βιβλιοθήκη (30/12/2012 - 8/1/2013).

Στην εκδήλωση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού που οργάνωσε η ΟΠΣΕ (Αθήνα, 16-9-2012).

Στη γιορτή για τα τέσσερα χρόνια του Δικτύου Mikrasiatis.gr (Βούλα, 21-9-2012).

Στην τελετή της ονοματοδοσίας της πλατείας "Μικράς Ασίας" στην Αγία Παρασκευή που οργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ανατολικής Αττικής (23-9-2012).

Στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που οργάνωσαν το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και ο Φιλοπρόοδος ΄Ομιλος Υμηττού (Υμηττός, 20-23/9/2012).

Στα εγκαίνια της έκθεσης "90 Επιστολικά Δελτάρια από τη Σμύρνη" που πραγματοποιήθηκε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της "Μικράς ΄Αρκτου". Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα του σωματείου μας (Αθήνα, 15-11-2012).

Στην εκδήλωση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών με θέμα "Από την απελευθέρωση της Σμύρνης (1919) έως τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922)" (Αθήνα, 5-12-2012).

Στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Καισαριανής (Αθήνα,14-16/12/2012).

Σημειώσατε, επίσης, ότι κατά το διάστημα που διέρρευσε ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. προέβαλλαν επανειλημμένα τις θέσεις του σωματείου μας είτε από το επίσημο βήμα κάποιου φορέα της Ελλάδος και του εξωτερικού είτε από τα ΜΜΕ με ομιλίες και συνεντεύξεις τους.

13. ΜΟΥΣΕΙΟ MIΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Με τον αντιπρόεδρο κ. Φ. Παπαθεοδώρου, ως εισηγητή, παρουσιάσαμε στο Συνέδριο του ΚΕΜΙΠΟ Καισαριανής την πρόταση του σωματείου μας για τη δημιουργία του Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής, στις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφ. Αλεξάνδρας.

Συνεχίσαμε τη συγκέντρωση υπογραφών για το Μουσείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού τόσο ηλεκτρονικά όσο και στο πλαίσιο διαφόρων εκδηλώσεων, όπως η έκθεση στην Παλαιά Βουλή.

- Τέλος, συμμετείχαμε σε δύο συσκέψεις προσφυγικών σωματείων με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανο Χρήστου για τη δημιουργία "Μουσείου Μετανάστευσης" στη Δραπετσώνα και Μνημείου (αναθηματικής στήλης) στον Πειραιά, στις οποίες διατυπώσαμε γραπτώς και προφορικώς τις απόψεις μας. Σε ό,τι αφορά το Μουσείο έχουμε τη γνώμη ότι (α) ο προτεινόμενος χώρος στη Δραπετσώνα είναι μικρός και επαρκεί μόνο για τη στέγαση μόνιμης έκθεσης και (β) ο όρος "Μουσείο Μετανάστευσης" παραπέμπει σε έννοιες ξένες προς εκείνες που συνδέονται με τους πρόσφυγες του 1922. Σε ό,τι αφορά την αναθηματική στήλη φρονούμε ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί σε θέση περίοπτη, ώστε το μνημείο να είναι ορατό τόσο από την ξηρά όσο και από τα διαπλέοντα σκάφη.

Κυρίες και Κύριοι,

΄Ολη αυτή η δραστηριότητα για τη διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ελληνικών πατρίδων της Μ. Ασίας καθώς και για την προβολή όλων των στοιχείων που συγκροτούν την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, πριν και μετά το 1922, όλο αυτό το έργο που επιτελείται με συνέπεια και υπευθυνότητα, με ουσιαστικό λόγο και όχι με μεγαλοστομίες, είναι ευτύχημα πως αναγνωρίζεται από τους κοινωνικούς φορείς, γεγονός που μας στηρίζει στον αγώνα που δίνουμε συνεχώς και αδιαλείπτως επί 77 χρόνια, από το 1936 μέχρι σήμερα. Πρόσφατα παραδείγματα, και κλείνουμε με αυτά, η απονομή στην ΄Ενωσι Σμυρναίων του βραβείου "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2012" από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου της Αττικής στις 22 Οκτωβρίου 2012 και η τίμηση του ομιλούντος από το Σύλλογο των Κωνσταντινουπολιτών Καλλιθέας, που αντανακλά στο σωματείο μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Σας ευχόμεθα Καλό Πάσχα και ο Αναστηθείς Κύριος να δίνει σε σας όλες του τις χαρές και μεγάλες επιτυχίες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ευάγγελος Τσίρκας/ 6η Απριλίου 2013

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.