Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Μητροπολίτης ΙΩΣΗΦ Προικοννήσου

Μητροπολίτης ΙΩΣΗΦ Προικοννήσου

Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Προικοννήσου Ιωσήφ
στους απανταχού Προικοννησιώτες

Προς όλους τους καταγόμενους από την περιφέρεια της Μητροπόλεως Προικοννήσου.
Αγαπητοί μου,

Η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων φέρνει τη σκέψη μου και την αγάπη μου κοντά σας, στις οικογένειές σας, στις καινούργιες πατρίδες που οι πατέρες σας έστησαν μετά τον ξερριζωμό.

Είστε πια πνευματικά τέκνα άλλων εκκλησιαστικών Επαρχιών, των νέων πατρίδων σας, και άλλων Ποιμεναρχών, που μεριμνούν με ανύστακτο πατρικό ενδιαφέρον για σας. Όμως, ως Επίσκοπος του τόπου όπου βρίσκονται οι βαθύτερες ρίζες σας και αναπαύονται τα ιερά οστά των προγόνων σας, νιώθω την ανάγκη να σας στείλω έναν εόρτιο χαιρετισμό αγάπης, σαν μια μυρωμένη ανάσα από τη ρωμηοθάλασσα της Προποντίδας, από την αλησμόνητη Προκόννησο, την Κούταλη, την Αφισια, την Αλώνη, όλα τα τρισαγαπημένα νησιά μας. Να σας μεταφέρω τις ευλογίες του Αγίου Τιμοθέου και των άλλων Αγίων Επισκόπων προκατόχων μου, Ιωάννου, Ακακίου και Νικήτα, της Αγίας Μάρτυρος Βάσσας, του Αγίου Νεομάρτυρος Γαβριήλ και όλων των Αγίων που αγίασαν την αρχαία εκκλησιαστική μας περιφέρεια, που ήταν ένα πραγματικό στολίδι του Οικουμενικού Θρόνου. Να σας πω να μην ξεχνάτε τις ρίζες σας και την πνευματική κληρονομιά των πατέρων σας, τα ήθη και τα έθιμά σας και να τα μεταδώσετε στα παιδιά σας και στα παιδιά των παιδιών σας! Να είστε περήφανοι για την καταγωγή σας όπου κι αν ζείτε, όποια κι αν είναι η καινούργια πατρίδα σας!

Βέβαια δεν πρόκειται να ηχήσουν χριστουγεννιάτικες καμπάνες ούτε φέτος στον Μαρμαρά η τ’ άλλα νησιά και χωριά μας. Όμως στο Φανάρι, στο πατρικό σπίτι όλων μας, θα λειτουργήσουμε με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη του Γένους στο πάνσεπτο «Πρωτάτο» της Ορθοδοξίας, τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, κι εκεί, μέσα στη ζεστή αγκαλιά της Μητέρας Εκκλησίας, θα δεηθούμε και πάλι εκτενώς «υπέρ των ανά τον κόσμον διεσπαρμένων τέκνων της Μητροπόλεως Προικοννήσου». Για την υγεία σας, τη μακροημέρευσή σας, την προκοπή και τη σωτηρία σας...

Ο Σαρκωθείς Θεός, με τις πρεσβείες της Παναγίας μας και της «γιαγιάς» μας Αγίας Άννας, να σας ευλογεί, να σας χαριτώνει και ν’ αγιάζει τον καινούργιο χρόνο για σας και τους αγαπημένους σας!
Θερμός ευχέτης σας,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο Προικοννήσου ΙΩΣΗΦ
Κωνσταντινούπολις, Χριστούγεννα 2009.

ΠΗΓΗ: Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων amen. gr

Οι φράσεις του Μεταξά προς τον Ιταλό Πρέσβυ Γκράτσι ήταν: “Alors c’ est la guerre”, που σημαίνει στα γαλλικά: Λοιπόν, έχουμε πόλεμο. Και το ΟΧΙ αυτό επαναλήφθηκε χιλιάδες φορές από απλούς φαντάρους και αξιωματικούς, από κληρικούς και λαϊκούς, από επιστήμονες και ολιγογράμματους μαχητές. Από άνδρες και γυναίκες που αισθάνθηκαν ότι προσεβλήθη η Παναγία κατά τον τορπιλλισμό της ΕΛΛΗΣ από ιταλικό υποβρύχιο στις 15 Αυγούστου 1940. Ο πόλεμος έγινε με υψηλά ιδανικά. Την Ορθόδοξη Πίστη και την Πατρίδα. Είχε ο απλός Έλληνας ισχυρούς προστάτες. Την Παναγία και την διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού. Τους ήρωες και τους μάρτυρες του Γένους.

Έγραψε σχετικά ο σπουδαίος λόγιος και δημοσιογράφος Σπύρος Μελάς: «Από αυτό το καμπαναριό της Μεγαλόχαρης αντιλάλησε ως τα πέρατα του Ελληνισμού η καμπάνα του εθνικού συναγερμού, όταν ο Ιταλός, αφήνοντας τον ακήρυχτο πόλεμο, ήρθε στις φανερές εχθροπραξἰες. Ο σεπτός ναός της παρθένου στάθηκε το ψυχικό στρατηγείο του έθνους. Μία θεία κόρη στρατηγεύει πάντα στους μεγάλους πολέμους των Ελλήνων. Η Αθηνά παράστεκε τους ήρωες στην Ιλιάδα. Τα στρατεύματα και ατ καράβια μας, στο αγώνα τούτο της λευτεριάς, η Μεγαλόχαρη της Τήνου...».

Ο Εμμανουέλε Γκράτσι, ο Ιταλός Πρέσβυς που επέδωσε στο Ιωάννη Μεταξά το επαίσχυντο τελεσίγραφο τα ξημερώματα της 28.10.1940, παραδέχεται ότι: «Το έγκλημα της Τήνου είχε γι’ αποτέλεσμα, να μην πω έκαμε το θαύμα, να δημιουργηθεί σ’ όλην την Ελλάδα μια απόλυτη ενότητα ψυχών. Μοναρχικοί και Βενιζελικοί, οπαδοί και αντίπαλοι της 4ηςΑυγούστου, πείστηκαν πως έναν μόνο αδυσώπητο εχθρό είχε η Ελλάδα: Την Ιταλία. Και πως αν δεν γινόταν να αποφευχθεί μιά σύγκρουση με την Ιταλία, θα ήταν προτιμότερο ν’ αντιμετωπισθεί ο εχθρός με ανδρισμό, παρά να υποχωρήσει το ελληνικό έθνος μπροστά σ’ έναν εχθρό, που δεν δίσταζε να μεταχειρίζεται τέτοια μέσα...».

Δεν μπορούσε να ήταν διαφορετική η απάντηση των Ελλήνων στην εισβολή του Μουσσολίνι. Ο Ελληνισμός καταγράφηκε με χρυσά γράμματα στις δέλτους της παγκόσμιας ιστορίας κυρίως με τα ΟΧΙ του. Η αντίσταση των Πανελλήνων κατά της Περσικής εισβολής το 490-479 π.Χ. έσωσε την Ευρώπη από την ασιατική βαρβαρότητα . Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο διδάσκονται με θαυμασμό το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ του Λεωνίδα και το Ίτε παίδες Ελλήνων, που διέσωσε ο Αισχύλος. Το ΟΧΙ του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου το 1453 διέσωσε την τιμή και την υπερηφάνεια των Ελλήνων και κράτησε άσβεστη τη φλόγα της Μεγάλης Ιδέας. Είχε προηγηθεί, λίγα χρόνια πριν, το ΟΧΙ του Μάρκου Ευγενικού, Επισκόπου Εφέσου, προς τον Πάπα, ο οποίος ζητούσε την πλήρη υποδούλωση της Ορθοδοξίας στη Λατινική Δύση. Ο αείμνηστος Βρετανός Βυζαντινολόγος Σερ Στήβεν Ράνσιμαν παραδέχεται ότι αυτό το ΟΧΙ διαφύλαξε την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και όταν η Εκκλησία επιβιώνει τότε επιβιώνει και ο Ελληνισμός. Το ΟΧΙ των Σουλιωτών και Σουλιωτισσών προς τον Αλή Πασά αποτέλεσαν τον πρόλογο του 1821. Το ΟΧΙ του Παπαφλέσσα θαυμάσθηκε ακόμη και από τον σκληρό αντίπαλό του, τον Αιγύπτιο Ιμπραήμ. ΤΟ ΟΧΙ των Μεσολογγιτών και η συγκινητική Έξοδός τους παρακίνησαν διαδηλώσεις φοιτητών στην Αγγλία και στη Γαλλία και θυελλώδεις συζητήσεις υπέρ του ελληνικού Αγώνα στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

ΤΟ ΟΧΙ κατά των Γερμανών Ναζί στο Ρούπελ θαυμάσθηκε ακόμη και από τον Χίτλερ και από τους αλαζόνες στρατηγούς του. Το ΟΧΙ κατά των βρετανών αποικιοκρατών που δήλωσαν οι Έλληνες Κύπριοι το 1955-59 ταπείνωσε μία ολόκληρη αυτοκρατορία και αναπτέρωσε το ηθικό του απανταχού Ελληνισμού. Τα μεγάλα συλλαλητήρια των Ελλήνων το 1992-94 εμπόδισαν τους ενδοτικούς να παραχωρήσουν το όνομα και τον πολιτισμό της Μακεδονίας στο θνησιγενές κρατίδιο των Σκοπίων. Το ΟΧΙ αυτό ελήφθη σοβαρά υπ’όψιν από φίλους και εταίρους, όπως δήλωσε προ ετών στην Αθήνα ο υπεύθυνος της Ευρ. Ενώσεως για τα Βαλκάνια, Ντέϊβιντ Όουεν. Οι Κύπριοι αδελφοί μας ξαναείπαν το ΟΧΙ τους στο κρίσιμο δημοψήφισμα του 2004. Έσωσαν το νησί τους από το σχέδιο Ανάν που θα έφερνε πλήρη Τουρκοκρατία στον βορρά και μερική τουρκοκρατία στον νότο. Και τα ΟΧΙ πρέπει να έχουν συνέχεια. Τώρα που υπό την πίεση των οικονομικών μας προβλημάτων καλούμεθα να δηλώσουμε πλήρη υποταγή σε ξένες αποφάσεις και να παραχωρήσουμε σε επικίνδυνο βαθμό την εθνική μας κυριαρχία.

Την 28η Οκτωβρίου 1940 ο μεγάλος ποιητής μας Κωστής Παλαμάς πρότεινε να μεθύσουν όλοι οι Έλληνες από το αθάνατο κρασί του 1821. Η πίστη στον Θεό και στην Παναγία, η συνείδηση της ιστορικής συνέχειας, η αίσθηση του χρέους απέναντι στην πατρίδα, στους προγόνους και στους επιγόνους, αυτά ήσαν πρωτίστως τα ιδανικά που ενέπνευσαν την εποποιία των βορειοηπειρωτικών βουνών. Για να μπορέσουμε σήμερα να επιβιώσουμε ως έθνος και ως αξιοπρεπείς Έλληνες είναι απαραίτητο να αναβαπτισθούμε στις σταθερές αρχές και αξίες της Ορθοδοξίας και της Ελληνικής Ιστορίας. Για να συνεχίσουμε τα ΟΧΙ του Ελληνισμού!

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.