Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Μικρασιατική Ηχώ και ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Μικρασιατική Ηχώ και ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Κυριακή, 20 Ιούνιος 2010

Prosfuges-Alatsata.


Σεβασμός στα ονόματα μικρασιατικών δήμων και κοινοτήτων που κινδυνεύουν λόγω «Καλλικράτη» – η καταγγελία της «Μικρασιατικής Ηχούς», φωνής της Ενώσεως Σμυρναίων...Οι φωτογραφίες ξεθωριάζουν, τα ονόματα των ξεριζωμένων προσφύγων έχουν ρίζες... «Προσφυγόπουλα και ο παπα-Μαρινάκης από το χωριό Αλάτσατα της Ερυθραίας, 1922-1923». Φωτογραφία: Μουσείο Μπενάκη, Ιστορικά Αρχεία Ιωάννας Στεφανόπολι. Από εκδήλωση του Δήμου Νέας Ερυθραίας για την υποδοχή των προσφύγων στην αττική γη...
Tης Eλενης Mπιστικα«Σβήνουν» από τον χάρτη δήμοι με μικρασιατικά ονόματα, διά χειρός «Καλλικράτη», γράφει στην πρώτη σελίδα πάνω από τη φωτογραφία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση η «Μικρασιατική Ηχώ», φύλλο 405. Η διμηνιαία έκδοση που μεταφέρει στα μέλη τη φωνή της Ενωσης Σμυρναίων, έτος ιδρύσεως 1936, έχει πρωτοστατήσει σε δημοσιογραφικούς αγώνες που στοχεύουν στη διατήρηση της μνήμης των πατρίδων του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Και πάντα, μέσω της Ενώσεως Σμυρναίων, έχει αναγγείλει μεγάλες ηθικές νίκες, όπως η ανακήρυξη των Αγίων Εθνομαρτύρων Πολυκάρπου και Χρυσοστόμου Σμύρνης, η κήρυξη ως διατηρητέων και των οκτώ πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας –τα γνωστά και πολύπαθα προσφυγικά που σώθηκαν μεν από την κατεδάφιση, αλλά μένουν εγκαταλελειμμένα, περιμένοντας τις καλύτερες ημέρες για την ανάσταση της μικρασιατικής γειτονιάς, ιδανικής για να στεγάσει ένα ζωντανό μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού και Ευρύτερης Ανατολής, όπως είναι η νέα εκστρατεία της Ενώσεως Σμυρναίων. Στο πρόγραμμα και η δημιουργία ξενώνων για τους συγγενείς των καρκινοπαθών του γειτονικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», κάτι που έχει αναλάβει να επωμιστεί εξ ολοκλήρου ο Μικρασιάτης κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Δεν ξεχνούν οι Σμυρνιοί, οι Καππαδόκες, οι Αλατσατιανοί, οι Αϊβαλιώτες, όλοι οι Ιωνες, τις ρίζες τους, τότε που η χαρά και η προκοπή, μαζί με τον πολιτισμό, ήταν η καθημερινότητα στις ακτές της Μικρασίας. Γι’ αυτό, δεν θα ’πρεπε να διαγραφούν από τον διοικητικό χάρτη της Ελλάδος –όπως επισημαίνει ορθότατα το δημοσίευμα της «Μικρασιατικής Ηχούς», πάνω από 17 δήμοι και κοινότητες με όνομα που θυμίζει τις πατρίδες των προσφύγων του 1922, λόγω του «Καλλικράτη». Νέα Ιωνία, Νέα Ερυθραία, Νέα Αλικαρνασσός, Νέα Τρίγλια, Νέα Πέραμος θα «σβηστούν» από τον χάρτη και είναι εύλογες οι αντιδράσεις των δήμων που θίγονται, αλλά «χλωμές» –τονίζει η «Μ.Η.»– των προσφυγικών συλλόγων στις πόλεις που απειλούνται από τον «Καλλικράτη». Από τη στήλη αυτή, που χάρις στην πολυφωνική «Κ» μπόρεσε να βγάλει προς τα έξω καυτά αιτήματα της πολυμελέστατης προσφυγικής οικογένειας, υπενθυμίζουμε στους κρατούντες –όπως είχαμε κάνει και για το απαράδεκτο Αναγνωστικό της ΣΤ΄ Δημοτικού για τον «συνωστισμό» από την προηγούμενη κυβέρνηση– ότι τα ονόματα των πατρίδων, όπως και τα χώματα, είναι άγια, και χρειάζεται σεβασμός.


Hμερομηνία : 19/6/10
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.