Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου

Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου

Πέμπτη, 30 Ιούλιος 2009

ΜΟΝΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ

 

Μια Λεμεσιανή κρατά

άσβεστη τη μνήμη των

πατρίδων της Μ. Ασίας

 

Χ

ιλιάδες οι Μικρασιάτες που έφτασαν στην Κύπρο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, που ρίζωσαν στη νέα τους πατρίδα και πάλεψαν για την προκοπή της. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έμελλε να γνωρίσουν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά δυο φορές, το 1922 και το 1974.

΄Εντονη η παρουσία τους στη Λεμεσό, όπου δραστηριοποιούνται τελευταία για δημιουργήσουν μικρασιατικό σύλλογο στη δεύτερη μεγάλη πόλη της ελεύθερης Κύπρου. Στην προσπάθειά τους πρωτοστατεί μια δασκάλα μικρασιατικής καταγωγής, η φιλόλογος Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, διευθύντρια του Λανιτείου Λυκείου Α΄ , του ιστορικού σχολείου της Λεμεσού που οφείλει το όνομά του στον Κύπριο αγωνιστή, δημοσιογράφο, πολιτικό και αθλητικό παράγοντα Νικόλαο Λανίτη, πατέρα της πρώτης αθλήτριας στίβου Δομνίτσας Λανίτη.

«Πολλοί Μικρασιάτες διατηρούν ως επίθετα τα ονόματα των τόπων καταγωγής τους (Αλαγιώτης, Αταλιώτης, Αϊβαλιώτης), όπως και την κατάληξη – ογλου (Καρακολόκογλου, Χαμπάλογλου, Κεχαγιόγλου, Ζάμπογλου κ.ά) και πολλοί το άλλαξαν για να υπερβούν τις δύσκολες συνθήκες της ζωής» είπε στη «Μ. Ηχ.» η Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου.

Σ’ αυτούς τους Μικρασιάτες και στη μικρασιατικής καταγωγής λυκειάρχη Μόνα Θεοδούλου, που αφυπηρετεί φέτος μετά από 37 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας στη Εκπαίδευση, ήταν αφιερωμένη η μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση που οργανώθηκε από τη σχολική κοινότητα του Λανιτείου Λυκείου Α΄, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στις 30 Απριλίου 2009, το βράδυ, στο Θέατρο του Δήμου Αγίου Αθανασίου με τον γενικό τίτλο «Δρόμοι Πολιτισμού, Μικρασία – Κύπρος». Τραγούδι, χορός, απαγγελίες αλλά και φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο των Μικρασιατών της Λεμεσού, συνεντεύξεις και κινηματογραφήσεις όλα δοσμένα με ζήλο, με μεράκι, με ενθουσιασμό από καθηγητές και μαθητές.

Από τα πιο εκλεκτές μικρασιατικές προσωπικότητες της Κύπρου, η Μόνα Σαββίδου Θεολογίδου. Γεννήθηκε το 1949 στη Λεμεσό. Γονείς της ο Αλέξανδρος Κεχαγιόγλου και η γυναίκα του Ελένη Χατζηπερετζόγλου, που το 1922 έφτασαν πρόσφυγες στη μεγαλόνησο από την Αλάγια της Μ. Ασίας. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός. Σήμερα είναι διευθύντρια του Λανιτείου Λυκείου Α΄ και συντονίστρια διευθύντρια σχολείων της Πόλης και επαρχίας Λεμεσού. Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού και γραμματέας του, ιδρυτικό μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού. Είναι γραμματέας του Κυπριακού Κέντρου Συγγραφέων ΠΕΝ, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου και Ελλάδος.

Το διήγημά της «Αλέξανδρος Εμμανουήλ Κεχαγιόγλου» (Τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάδα – Κύπρος, 1993) αναφέρεται στην ιστορία του πατέρα της και του παππού της σαν ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, την Αλάγια της Μ. Ασίας. Το διήγημά της «΄Αρωμα ψυχής και τόπου» (Α΄ Βραβείο Διηγήματος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, 2005) αναφέρεται στις μνήμες από τους Μικρασιάτες γονείς της και στη ζωή τους σε σχέση με τις ιστορικές περιπέτειες της Κύπρου.

΄Εχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, ένα θεατρικό έργο, μια συλλογή διηγημάτων, τέσσερεις κριτικές μονογραφίες κ.ά. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε εννιά γλώσσες.

Τον Ιούνιο θα κυκλοφορήσει από τον κυπριακό εκδοτικό οίκο «Αφή» συλλογή διηγημάτων της με τον τίτλο «Ο καφές της Φιλαρέτης», που περιλαμβάνει Μικρασιατικά, Αλεξανδρινά και Κυπριακά διηγήματα.

΄Οσοι μπορούν να βοηθήσουν τους Μικρασιάτες της Λεμεσού να χτίσουν το σύλλογό τους, ας επικοινωνήσουν με την κ. Μόνα Θεοδούλου στο κινητό τηλέφωνο 00357 99514287.

 

Ν. Χ. Β.
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.