Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου

Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου

Πέμπτη, 13 Ιούνιος 2013

Lavrio_ES_June_Museum_sm_a

Το Ορυκτολογικό Μουσείο του Λαυρίου

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου ιδρύθηκε το 1984 από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ.), και είναι αφιερωμένο στην μνήμη του μεταλλειολόγου Ανδρέα Κορδέλλα (1836 - 1909), γεννημένου στη Σμύρνη με σπουδές στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, οι εργασίες του οποίου οδήγησαν στην επαναδραστηριοποίηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή ύστερα από πολλούς αιώνες και οδήγησε στην αναγέννηση των αρχαίων μεταλλείων του Λαυρίου στην σύγχρονη εποχή.

Το κτίριο του μουσείου είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Λαυρίου του περασμένου αιώνα και ένα από τα λίγα απομεινάρια του εκπληκτικού βιομηχανικού συγκροτήματος των Πλυντηρίων μεταλλεύματος της "Ελληνικής Εταιρείας", που είχε ανεγερθεί λίγο μετά το 1873, σύμφωνα με σχέδια του γερμανού C. Luhrig.

Η συλλογή του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου αποτελείται από ορυκτά εξαιρετικής σπανιότητας και κάλους της περιοχής του Λαυρίου. Όλα είναι σε κρυσταλλικές μορφές με εντυπωσιακές λάμψεις και χρώματα.

Βασικά ορυκτά που εκμεταλλεύθηκαν ευρέως οι μεταλλευτές και έχουν ιστορική αξία είναι τα:

αργυρομολυβδούχα (γαληνίτης, κερουσίτης),

ψευδαργυρούχα (σφαλερίτης, σμιθσονίτης)

σιδηρούχα (αιματίτης, λειμωνίτης)

Αλλά επίσης θαυμάζει κανείς και ορυκτά μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο όπως:

τα λεγόμενα ορυκτά της σκωρίας (νιλίτης, θορικοζίτης, φιδλερίτης, γεωργιαδεζίτης),

καθώς και εκείνα που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν στο Λαύριο:

Λαυριονίτης, παραλαυριονίτης, μαμμοθίτης, σερπιερίτης κ. α.

Στο μουσείο εκτίθενται επίσης, αργυρά νομίσματα του 4ου π. Χ.. αιώνα, κατασκευασμένα από τον άργυρο των μεταλλείων, "χελώνες" μολύβδου από την αρχαιότητα έως τον περασμένο αιώνα και εργαλεία και εξοπλισμός των μεταλλωρύχων που εργάστηκαν εκεί.

Το μουσείο εντάσσεται στο ευρύτερο "Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου", οργανισμό επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού σε συνδυασμό με την επιχειρηματική δραστηριότητα και δημιουργήθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου.

Πηγές:

Ορυκτολογικό μουσείο Λαυρίου

Ορυκτολογικό μουσείο

Σύνταξη: Κ. Μπαρμπάτση

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.