Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow 24ος Τόμος των Μ. Χρονικών/Εισήγηση κας Άννας Κελεσίδου

24ος Τόμος των Μ. Χρονικών/Εισήγηση κας Άννας Κελεσίδου

Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2011


ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, τόμος 24ος/ Δεκ.2 Ο11

Πριν κάποια χρόνια, στην παρουσίαση του 22ου τόμου των Μικρασιατικών Χρονικών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εβδομήντα χρόνων ζωής του περιοδικού συγγράμματος της Ενώσεως Σμυρναίων είχα πει ότι τα καλά έργα του επιστημονικού λόγου και της έρευνας είναι , ακόμη και σε αντίθεση προς τον άνθρωπο δημιουργό τους, σαν το καλό κρασί, πολύχρονα εξακολουθούν να λάμπουν από ζωή και να επιτελούν «έργον εθνικά αναγκαίο», όπως τα Μ.Χ, αφού η Ενωσις Σμυρναίων έχει από την ίδρυσή της, το (1936) ως σκοπό τη «διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ελληνικών» πατρίδων της Μικράς Ασίας , καθώς και (την ) έρευνα ,μελέτη και προβολή όλων των στοιχείων που συγκροτούν την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού πριν και μετά το 1922» .

Ο νέος, 24ος τόμος των Μικρασιατικών Χρονικών όχι μόνο επαληθεύει την ανάληψη αυτού του σκοπού , αλλά, αυτή τη φορά αποτελεί διπλό επίτευγμα : ποιοτικού άθλου και εθνικού στόχου, μάλιστα μια δεινή για τον ελληνισμό εποχή λεηλασίας της ψυχικής και οικονομικής αντοχής του ελληνικού λαού.
O ποιοτικός άθλος που επιτελείται στις 373 σελίδες των Μ.Χ. . συνίσταται στην πολυφωνία των άρθρων, 17 τον αριθμό και των τεσσάρων βιβλιοκρισιών (εκ των οποίων τρεις από τον Χρ. Μπαλλόγλου). Οι μελέτες οιακοστροφούν πολύτροπα τον αναγνώστη-μελετητή:
- φιλοσοφικά ( Εύδοξος ο Κνίδιος, από τον Χριστόφορο Πολυκαρπο),
- ιστορικά ( Η ταρσός των Ρωμαικών Χρόνων από τον Χρ. Μπαλόγλου, Η Τρίτη Σταυροφορία και τα δεινά της Μικράς Ασίας από την Ν. Πολυχρονοπούλου-Κλαδά, Οι αγνοούμενοι Ελληνες στρατιώτες και πολίτες της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Ιωάννη Γκλαβίνα, Μικρασιατικές μαρτυρίες από τον Θεοδόση Πυλαρινό, Επιστολές Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης από τη Λήδα Ιστικοπούλου., Η αραβοποίηση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, Ο Χρυσόστομος Χατζησταύρου Μητοπολίτης Εφέσου από τον Χεήστο Μπαλόγλου )
- ιστορικά και νομικά (Η γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού από την Χαρά Γαλανού ),
-γεωγραφικά ( Ο κόλπος της Μάκρης από τον Πέτρο Μεχτίδη ) ,
λαογραφικά (Τα παραμύθια των Μικρασιατών Ελλήνων από την Μαριάνθη Καπλάνογλου)
γλωσσοικά ( (Ελληνική γλώσσα και οθωμανική εξουσία από τον Τάκη Σαλκιτζόγλου)
παιδαγωγικά ( Στάσεις μαθητών στην Ροδοκανάκειον ή κατά Καισάρειαν ιερατική Σχολή από τη Λήδα Ιστικοπούλου),
πολιτιστικά Η βιεννέζικη οπερέττα στη Σμύρνη από την Αγγ. Σκανδάλη, Μουσική και μουσικοί από τη Σμύρνη από από τον Βασίλη Πετρόπουλο, Ο μικρασιάτης Τάσος Αθανασιάδης από την Α. Κελεσίδου)
Επειδή ακολουθεί από τον Χρήστο Μπαλόγλου αναλυτική παρουσίαση των άρθρων και βιβλιοπαρουσιάσεων του 24ου τόμου των Μ. Χ .θα περιοριστώ σε μια πεκτίμηση που περιλαμβάνει και όσα προσωπικά απεκόμισα από τη μελέτη του. Αλήθεια, σκεφθήκαμε ότι οι Τούρκοι, που πριν το ’22 έστελναν γράμματα στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας την ελληνική γλώσσα, άρχισαν τη γλωσσοτομή στη συνέχεια κάτω από το σύνθημα του παντουρκισμού;
Οι δικοί μας δεν έπαψαν ώς τις τελευταίες μέρες της ζωής τους να εξιστορούν τα καλά των μικρασιατικών πατρίδων. Oι Σμυρνιές μας μάς περπάτησαν στη Σμύρνη της μουσικής, όπως τώρα οι συγγραφείς των σχετικών άρθρων, για να ακούσουμε τις μελωδίες , τα τραγούδια της Αγγέλας Παπάζογλου από την ίδια, από τις οπερέττες, να καμαρώσουμε τους αθλητικούς Συλλόγους , τα Σχολεία του ελληνικού πολιτισμού, την Ευαγγελική Σχολή, το Ομήρειο Παρθεναγωγείο -γιατί ξεχνάμε την επίδρασή του στον ίδιο τον Κεμάλ;. Το νομικά κατοχυρωμένο δίκαιο της εναντίωσης στη γενοκτονία, όπως το αναλύει η Χαρά Γαλανού, είναι κι αυτό παραμυθία και προτροπή μη λήθης.. Αλλά και η αντίδραση των προγόνων μας ,όταν την πτώχευση στην Αθήνα (1892) τη διασκέδαζαν στα καφέ αμάν , είναι και μήνυμα καρτερίας, που οφείλουμε στη γενιά των νέων μας, θα έλεγα πως σ’αυτούς κυρίως θα αφιέρωνα τον 24ο τόμο των Μ.Χρονικών μας..

ΑΝΝΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ, Βιβλιοθήκη Εν΄σεως Σμυρναίων/ 12-12-2011

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.