Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow π. Γαβριήλ Τσάφος, Δήλωση του Οικ. Πατριάρχη στην Μ.Ηχώ

π. Γαβριήλ Τσάφος, Δήλωση του Οικ. Πατριάρχη στην Μ.Ηχώ

Τρίτη, 05 Νοέμβριος 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ «Μ.Ηχ.»

Ο π. Γαβριήλ Τσάφος είναι η προσωποποίηση και η έκφραση

της μικρασιατικής ευσεβείας

Του απονεμήθηκε  το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου

G.Tsafos_sm

ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου «Παναγία των Βρυούλλων», στο Μήλεσι Ωρωπού, κατά τον εσπερινό της εορτής του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού, στις 17 Οκτωβρίου 2013, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον κτήτορα και πνευματικό τής παραπάνω Μονής, π. Γαβριήλ Τσάφο, με το οφίκιο του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου. 
Σε αποκλειστική δήλωσή του, στο συνεργάτη μας Αριστείδη Βικέτο για τη «Μικρασιατική Ηχώ», ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε:
«Τον πατέρα Γαβριήλ τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζω πώς σκέπτεται και τί πιστεύει, πώς ενεργεί. Είναι η προσωποποίηση και η έκφραση της μικρασιατικής ευσεβείας, την οποία   με-τεφύτευσε  στην Αθήνα, στα πνευματικά του τέκνα , στη Μονή που δημιούργησε .Τον εκτιμώ βαθύτατα, έχω επικοινωνήσει με πολλά πνευματικά του παιδιά, εγγάμους και αγάμους, και όλα είναι εμποτισμένα με το πνεύμα το αγνό, το άδολο,  το χωρίς υποκρισίες, που είναι η λαϊκή ευσέβεια των απλών ανθρώπων της Μικράς Ασίας, την οποία διδάσκει στα πνευματικά του παιδιά.
Για όλα αυτά και για την εκτίμηση, την οποία έχω προς τον π. Γαβριήλ, ζήτησα την άδεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και έγινε η χειροθεσία του  από τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνό σε Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου».

Στην τελετή της χειροθεσίας προεξήρχε, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός. Παρευρέθηκαν και συμπροσευχήθηκαν ο πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας κ. Μανώλης Μηλιαράκης, ο καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Αθ. Μαρκόπουλος, πολλοί κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, πλήθος προσκυνητών και πνευματικών τέκνων του π. Γαβριήλ. Την ΄Ενωση Σμυρναίων εκπροσώπησε ο δρ Χρήστος Μπαλόγλου, και την ΄Ενωση Βουρλιωτών ο πρόεδρός της κ. Φώτης Καραλής.

Προσφωνώντας τον π. Γαβριήλ, ο σεβ. Διδυμοτείχου επαίνεσε το αποστολικό και ιεραποστολικό έργο, το οποίο επιτελεί επί 45 χρόνια, με πνεύμα αγάπης υπηρετώντας με απόλυτη αφοσίωση την Εκκλησία του Θεού. Συγκινημένος ο π. Γαβριήλ στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το σεβ. κ. Δαμασκηνό για τη μεγάλη χαρά και τη συγκίνηση που του επιφύλαξαν στη δύση της ζωής του και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πόλη των Βουρλών, στα σκληρά χρόνια της προσφυγιάς που σημάδεψαν τα χρόνια της παιδικής νιότης του, στον πρόωρα χαμένο πατέρα του, στην παρούσα μεγάλη αδελφή του Καλλιόπη, και μνημόνευσε ιδιαιτέρως την πνευματική του μητέρα, τη Βουρλιώτισσα νονά του Ευαγγελία Κεχαγιά,  η οποία συνεισέφερε πάντα «μία λίρα τα Χριστούγεννα και μία λίρα το Πάσχα» ως δώρο.

O π. Γαβριήλ (κατά κόσμο Γεώργιος) Τσάφος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια προσφυγογειτονιά της Αθήνας, στο Πολύγωνο, καθώς και οι δύο γονείς του, ο Βασίλειος και η Ελένη Τσάφου, το γένος Κρασσά, ήρθαν πρόσφυγες από τα μαρτυρικά Βουρλά το 1922. Ο πατέρας του πέθανε νωρίς και έτσι ο νεαρός Γεώργιος ρίχτηκε από μικρός στη βιοπάλη για να ζήσουν ο ίδιος, η μητέρα του και τρεις αδελφές του.  Τελείωσε το Νυκτερινό Γυμνάσιο της Κυψέλης, το Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο της Ριζαρείου Σχολής και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1969 από το μητροπολίτη Θήρας κυρό Γαβριήλ Καλοκαιρινό και πρεσβύτερος το 1974 από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) ΄Ανθιμο Ρούσσα. Από τα 45 χρόνια της ιερατικής του διακονίας, τα τελευταία 40 υπηρετεί ως εφημέριος στον ΄Αγιο Ανδρέα της οδού Λευκωσίας με άκρα ταπείνωση και ευλάβεια ψυχής, έχοντας επιτελέσει καρποφόρο και υποδειγματικό έργο.

Η ΄Ενωση Σμυρναίων έχει κάθε λόγο να συμμετέχει στη χαρά του π. Γαβριήλ, των κατά σάρκα συγγενών του, των αναρίθμητων πνευματικών του  παιδιών και όλων των συμπατριωτών του, των εκ της μαρτυρικής γης της Μ. Ασίας καταγομένων, για την τιμητική διάκριση που του απένειμε ο Πατριάρχης του Γένους. Ευχόμεθα ο Θεός, διά των πρεσβειών της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, του Οσιομάρτυρα Νεκταρίου του εκ Βρυούλλων και του Νεομάρτυρα Μιχαήλ του Βουρλιώτη, που μαρτύρησε στη Σμύρνη,  να  του χαρίζει υγεία και δύναμη ώστε να συνεχίζει το πνευματικό και ποιμαντικό του έργο προς δόξαν του Θεού και της Εκκλησίας Του. 
Ν.Χ.Β.

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.