Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow H προάσπιση της παράδοσής μας, χρέος όλων των Ελλήνων.

H προάσπιση της παράδοσής μας, χρέος όλων των Ελλήνων.

Παρασκευή, 02 Οκτώβριος 2009
Bakoyianni-jpg


ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:

«Η προάσπιση της παράδοσής μας
χρέος όλων των Ελλήνων»

Απάντηση της υπουργού Εξωτερικών στην προσπάθεια των Τούρκων να σφετεριστούν την ιστορία μας


«Σε γειτονικούς λαούς οι οποίοι δεν διστάζουν να οικειοποιηθούν πτυχές του πολιτισμού και των επιτευγμάτων των προγόνων μας, υποχρεώνοντας την ελληνική Πολιτεία να αποδύεται σε έναν αγώνα δρόμου για να αποδείξει το αυταπόδεικτο και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια», αναφέρεται η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της «Ιωνικής Εστίας» Θεσσαλονίκης κ. Μελπ. Ρεΐζογλου – Ζαβιτσανάκη, ομοτ. καθηγήτρια Α.Π.Θ. με αφορμή το ταξίδι της «Κυβέλης» στη Μεσόγειο.

«Κατανοώ και συμμερίζομαι απόλυτα τη δικαιολογημένη σας ευαισθησία, απόρροια της μακραίωνης ιστορίας της πόλεως των προγόνων σας», γράφει στην επιστολή της η κ. Μπακογιάννη και υπογραμμίζει: «Πληθώρα παραδειγμάτων, με πιο πρόσφατο τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, μας υπενθυμίζουν ότι η μοναδική σε πλούτο και ένδοξες σελίδες ελληνική ιστορία αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού από πολλούς λαούς, γειτονικούς μας και μη, οι οποίοι, δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις, δεν διστάζουν να οικειοποιηθούν πτυχές του πολιτισμού και των επιτευγμάτων των προγόνων μας, υποχρεώνοντας την ελληνική Πολιτεία να αποδύεται σε έναν αγώνα δρόμου για να αποδείξει το αυταπόδεικτο και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια».
Η υπουργός κάνει λόγο για τις επαφές του γεν. προξένου της Ελλάδος στη Μασσαλία κ. Αντ. Αλεξανδρίδης με αρμόδιους φορείς της ιστορικής πόλης και τη διαβεβαίωση του δημάρχου κ. Jean - Claude Gaudin ότι το τουρκικό πλοιάριο δεν θα γίνει δεκτό με τιμές στην επίσημη προβλήτα της Μασσαλίας. Καταλήγοντας δε τονίζει: «Η προάσπιση της ιστορικής μας παράδοσης αποτελεί τιμητικό χρέος όλων των Ελλήνων και κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών. Στον αδιάκοπο και πολυμέτωπο αυτό αγώνα η ενεργός συνδρομή δραστήριων Κοινοτήτων, όπως η δική σας αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο».
Παρόμοια επιστολή έστειλε η κ. Μπακογιάννη και στον πρόεδρο της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας κ. Μανώλη Τσαλικίδη, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί για το σφετερισμό της ιστορικής παράδοσης των Φωκαέων που επιχειρούν οι Τούρκοι, στέλνοντας την «Κυβέλη» στη Μεσόγειο. Σχολιάζοντας την απάντηση της υπουργού ο κ. Τσαλικίδης δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση και της απάντηση της κυρίας Μπακογιάννη. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και σε κάθε περίπτωση θα διαφυλάξουμε και θα προασπίσουμε την ιστορία της Φώκαιας όπως οφείλουμε».
Για το ίδιο θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στη συνεδρίασή του στις 25 Ιουνίου 2009, αφού έλαβε υπόψη του σχετικό έγγραφο της «Ιωνικής Εστίας» και άλλα κείμενα στο διαδίκτυο, αποφάσισε ομόφωνα «να ζητηθεί από τις λιμενικές αρχές να μην επιτρέψουν τον ελλιμενισμό της “Κυβέλης” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης»
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.