Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Προσφώνηση κατά το κλείσιμο της Εκθέσεως Η Σμύρνη των Ελλήνων

Προσφώνηση κατά το κλείσιμο της Εκθέσεως Η Σμύρνη των Ελλήνων

Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος 2012

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ

κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΙΡΚΑ/ 17η Σεπ. 2012
Προσφώνηση προέδρου Ενώσεως Σμυρναίων

Η έκθεση που παρακολουθήσατε στον όμορφο αυτό χώρο του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου έχει ως κέντρο τη Σμύρνη της Μ. Ασίας, η οποία μολονότι πολυεθνική, πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική  και κοσμοπολίτισσα δεν έχασε ποτέ τον ελληνικό της χαρακτήρα.

Η πρώτη και βασική επιδίωξή μας ήταν να παρουσιάσουμε μέσω των εκθεμάτων την  ελληνικότητα της πόλης στην οποία οι Eλληνες όχι μόνο αποτελούσαν το πολυπληθέστερο πληθυσμιακά στοιχείο ριν το 1922 στους 270.000 της Σμύρνης, οι 140.000 ήταν ΄Ελληνες, οι 80.000 Τούρκοι, οι 12.000 Αρμένιοι, οι 20.000 Εβραίοι και οι 15.000 Ευρωπαίοι (Κ.Μ.Σ., Η ΄Εξοδος, τόμος Α΄, Αθήνα 1980, σ. 5) με όλη τη δραστηριότητα της ζωής να περνά στα χέρια τους. Ακόμα και η επίσημη γλώσσα της πόλης ήταν η ελληνική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι Τούρκοι την αποκαλούσαν "Γκιαούρ Ιζμίρ", δηλαδή"Σμύρνη των απίστων", δίνοντας έτσι έστω και άθελά τους την δική τους ομολογία για τον χαρακτήρα της Σμύρνης.

Η δεύτερη επιδίωξή μας ήταν μέσα από την έκθεση αυτή να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός μεγάλου Μουσείου για τον Ελληνισμό της Σμύρνης και όλης της Μ. Ασίας κάτι που η ελληνική Πολιτεία πεισματικά μας αρνιέται χρόνια τώρα. Και όμως είναι ο μόνος δρόμος, αν θέλουμε να σώσουμε τα κάθε είδους κειμήλια που οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους σαν ξεριζώθηκαν από τις τρισχιλιόχρονες εστίες τους.

Η τρίτη, τέλος, επιδίωξή μας ήταν να επαναφέρουμε μέσω της έκθεσης το αίτημα για την αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία και τη διεθνή κοινότητα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και αυτό ως ενέργεια σεβασμού στη μνήμη των Ελλήνων της Ανατολής και ως πράξη αποφυγής παρομοίων εγκλημάτων στο μέλλον, ιδίως από τη γειτονική μας χώρα.

Δειλή η προσδοκία μας, κυρίες και κύριοι, όταν ξεκινήσαμε να συνδιοργανώσουμε την έκθεση αυτή από κοινού με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις πανελλήνιες εκδηλώσεις μνήμης για το 90 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς ούτε οι οικονομικές, ούτε οι χρονικές συγκυρίες, ούτε οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής ευνοούσαν μια τέτοια προσπάθεια. ΄Ετσι ενώ έπρεπε να τελειώσουμε την έκθεση στις 26 Αυγούστου, πήραμε  μία  παράταση μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου, που τελικά και αυτή αποδείχτηκε ανεπαρκής για να ικανοποιήσει τους 4000 επισκέπτες που προσήλθαν μέχρι χτες το μεσημέρι για να δουν την έκθεση. Μια νέα παράταση αυτή τη φορά μέχρι το τέλος αυτού του μήνα (στις 30 Σεπτεμβρίου) κρίθηκε απολύτως αναγκαία προκειμένουπροκειμένου να δώσουμε χρόνο σε περισσότερους συμπατριώτες μας να  επισκεφθούν την έκθεση.

Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, προς τον ρέκτη γενικό γραμματέα της κ. Ιωάννη Μαζαράκη - Αινιάν και το προσωπικό του Μουσείου για την αμέριστη συμπαράσταση και τη βοήθειά τους στο έργο μας.

Ευχαριστίες εκφράζουμε προς τα μέλη της Ενώσεως Σμυρναίων που με τον εθελοντισμό τους στήριξαν την προσπάθειά μας.

Ευχαριστίες οφείλουμε προς τους αγαπητούς μας συμπατριώτες τους εκ Μ. Ασίας καταγομένους, προς εκείνους που έσπευσαν από διάφορες περιοχές της χώρας μας, αλλά και από το εξωτερικό ακόμα να επισκεφθούν την έκθεση.«Hρθαμε», έγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών, «γιατί αγαπούμε τη Σμύρνη για αυτό που ήταν και γι’ αυτό που έδωσε με τον πολιτισμό της».

Κατακλείοντας θα ήθελα να παραδώσω το βήμα στον κύριο Κωνσταντίνο Χολέβα, πολιτικό αναλυτή και συγγραφέα, γνώστη της ιστορίας και της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, ο οποίος θα μας μιλήσει με θέμα: “ Η Σμύρνη και η ιστορική  συνείδηση του σύγχρονου ελληνισμού” .

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.