Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Προσφώνηση Προέδρου Ενώσεως Σμυρναίων κατα την τελετή κοπής της βασιλόπιτας της Ενώσεως.

Προσφώνηση Προέδρου Ενώσεως Σμυρναίων κατα την τελετή κοπής της βασιλόπιτας της Ενώσεως.

Πέμπτη, 19 Φεβρουάριος 2009

 

Προσφώνηση του Προέδρου της Ενώσεως Σμυρναίων κατά την κοπή της βασιλόπιτας της Ενώσεως.

Tsirkas_ab_2009_ES

 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, μέλη και φίλοι της Ενώσεως Συμρναίων.

Σας καλωσορίζω στην σημερινή συνάθροισή μας και εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά.

Πριν από δύο μήνες ένας νέος χρόνος ανέτειλε, δίδοντας ελπίδες και προσδοκίες για το καλύτερο, αλλά και προβληματισμούς από όσα διαδραματίστηκαν κατά τον απελθόντα χρόνο, μερικές φορές πολύ άσχημα, όπως τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και η μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Εκπροσωπόντας το ΔΣ της Ενώσεως εύχομαι σε όλους σας ατομικά την εκπλήρωση όσων έχετε στις προδοκίες σας, στην Πατρίδα μας καλύτερες μέρες και στην Ένωση Σμυρναίων μεγαλύτερα επιτεύγματα.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο χρόνος που πέρασε ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος όσον αφορά την Ένωσή μας. Πολλά έγιναν, για τα οποία δεν θέλω σήμερα να αναφερθώ για να μην καταχρώμαι του χρόνου σας, αλλά και γιατί ο σκοπός της σημερινής συγκεντρώσεως είναι όχι ο απολογισμός έργου, αυτόν θα τον κάνουμε κατά την Γενική μας Συνέλευση την 28η Μαρτίου 2009, στην οποία καλώ όλους να είσθε παρόντες και παρούσες, γιατί πρέπει να εγκρίνουμε την τροποποίηση του καταστατικού της Ενώσεώς μας, αλλά να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να ακούσουμε πολύ καλή μουσική από ένα συγκρότημα νέων μουσικών, τον Απηλιώτη Ηχο, τους αποίους θα παρουσιάσει η κυρία Μπαρμπάτση αργότερα, να χορέψουμε, αν κάποιοι το κρίνουν σκόπιμο. Διασκεδάστε επομένως.

Κρίνω όμως σκόπιμο, μιά και σας βρίσκω σήμερα συγκεντρωμένους σε αυτή την πολυπληθή σύναξή μας να σας καταστήσω κοινωνούς μερικών από τις δραστηριότητές μας του εγγύς μέλλοντός μας.

- Για την 23η Φεβρουαρίου ανοίγουμε ένα κύκλο εκδηλώσεων όπου θα παρουσιασθούν έργα νέων επιστημόνων με αντικείμενο έρευνας τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, αρχής γενομένης από τον Δρα Ιστορίας κ.Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, του οποίου θα παρουσιάσουμε στην βιβλιοθήκη μας το βιβλίο του ” Το Ελντοράντο της Ανατολής ”. Να είσθε όλοι μαζί μας για να δώσουμε θάρρος γνώμης στους νέους μικρασιάτες επιστήμονες.

- Την 28η Μαρτίου θα συνέλθουμε σε Γενική Συνέλευση για απολογισμό έργου και τροποποίηση του Καταστατικού μας.

- Εντός του Απριλίου θα γίνει παρουσίαση του 22ου τόμου των Μικρασιατικών Χρονικών, η οποία είχε προγραμματισθεί για την 8η Δεκεμβρίου 2008, αλλά αναβλήθηκε λόγω των γεγονότων της Αθήνας.

- Ενός του Μαίου προγραμματίζουμε μία εκδρομή πέντε ημερών στην Σμύρνη και εδώ θέλουμε την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής των επιθυμούντων να λάβουν μέρος για να μπορέσουμε να προγραματίσουμε τις λεπτομέρειες.

- Στις σκέψεις μας είναι ο προγραμματισμός ένας διημέρου συνεδρίου με την συνεργασία της Ενώσεως Κωνσταντινοπολητών και των Ποντίων για να δούμε τί σημαίνει Μικρασιατικός Ελληνισμός σήμερα και τί σκοπούς και επιδιώξεις έχει.

Συγγραφικά, σας ενημερώνω ότι έχουμε τελειώσει ένα πόνημά μας το οποίο περιλαμβάνει άρθρα, κυρίως της διακεκριμένης δημοσιογράφου μέρπους του ΔΣ της Ενώσεως Ελένης Μπίστικα, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων της Ενώσεώς μας, τα οποία συνέβαλλαν, μαζί με αρκετούς άλλους φορείς, μεταξύ των οποίων και εμείς, στη διάσωση των προσφυγικών πολυκατοικιών των Αμπελοκήπων, μερικές από τις οποίες προσδοκούμε να μετατραπούν σε μουσείο του μικρασιατικού ελληνισμού. Το πόνημα θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα μέλη μας και όχι μόνον.

Παράλληλα βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας ο 23ος τόμος των Μικρασιατικών Χρονικών και πιστεύουμε, ότι σύντομα και αυτός θα είναι στη διάθεση του κοινού.

Αυτά τα λίγα ενημερωτικά.

Εκλεκτή η παρουσία όλων σας και μας τιμά πολύ.

Να αναφέρω όμως την τιμητική παρουσία στην σημερινή εκδήλωσή μας και των:

- Του Σμυρνιού βουλευτή κυρίου Τάσου Νεράτζη.

- Του διαπρεπούς καθηγητού και ακαδημαικού κυρίου Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου.

- Του προέδρου της Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Σωματείων κυρίου Λαγοδήμου.

- Του Προέδρου του ΣΕΕΘΑ στρατηγού κυρίου Γεωργίου Λιάκουρη

- Της Προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κυρίας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου- Παλούμπη.

Κυρίες και Κύριοι,

Όσα προελέχθησαν είναι σημαντικά ή και ασήμαντα κατά την κρίση του καθενός σας. Εκείνο όμως που αποτελεί ξέχωρο για μένα γεγονός είναι η βράβευση και επιβράβευση έργου ενός δικού μας ανθρώπου, του Τάκη Βεζυργιάννη, την οποία βράβευση, τύχη αγαθή, μου έδωσε το ιδιαίτερο προνόμιο , ως πρόεδρος του ΔΣ της Ενώσεως να κάνω εγώ.

Με ομόφωνη λοιπόν απόφαση του ΔΣ της 11ης Δεκεμβρίου 2008 τα μέλη του Συμβουλίου με εξουσιοδότησαν να επιδώσω τιμητική περγαμινή στον τιμώμενο για το έργο που επετέλεσε για την Ένωση.

Ο κύριος Βεζυργιάννης υπηρέτησε και υπηρετεί την Ενωση για 32 ολόκληρα χρόνια, εκ των οποίων τα 26 ως πρόεδρός της.Αφοσιωμένος μαχητής της προσπάθειας διατηρήσεως της εθνικής μνήμης παρούσας για ενθύμηση των πατρίδων από τις οποίες ξεριζώθηκαν οι πρόγονοί μας από την Μικρά Ασία, δεν φείσθηκε προσπαθειών, προκειμένου η Ένωση μας να εχει ένα πρωτεύουντα λόγο. Χωρίς περιθώρια χρόνου, με φθορά ψυχής τις περισσότερες φορές, παλεύοντας ενάντια σε κατεστημένα, προσωπικές φιλοδοξίες και διενέξεις, δυσκολίες και οικονομικές ανέχειες, ήρεμος όμως, νηφάλειος, αλλά σταθερός στις απόψεις του, με εμμονή στον σκοπό, όπως λέμε εμείς οι στρατιωτικοί, κράτησε την Ένωση ζωντανή και ακμαία και έτσι την παρέλαβα εγώ και οι συνεργάτες μου.

Προχώρησε όμως και πάρα κάτω. Οραματίστηκε και υλοποίησε την ιδέα μίας Ένωσης σε Ομοσπονδία των μικρασιατικών σωματείων, για συντονισμό τους και αποφυγή κατασπαταλήσεως δυνάμεων και προσπαθείας. Και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρός της και στην συνέχεια ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρός της.

Εκείνο που δείχνει όμως την ανιδιοτέλεια, το υψηλό φρόνημα του ανθρώπου και την αφοσίωσή του στην ιδέα του μικρασιατισμού είναι ότι και στο σημερινό συμβούλιο, αποδέχθηκε πρότασή μου και ομόφωνα εξελέγει από το ΔΣ στη θέση του αντιπροέδρου της Ενώσεως, από την οποία μας προσφέρει τις ανεξάντλητες γνώσεις, την εμπειρία και τη σοφία του.

Τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

Κύριε Πρόεδρε,Δεχθήτε τις ευχές μας για μακροημέρευση και συνέχεια της εθνοπρεπούς προσπάθειάς σας, έχοντας συντροφιά δίπλα σας, υγιή, τη συζυγό σας, τα παιδιά σας και τον εγγονό σας που να τον καμαρώσετε παλικάρι.

Ευάγγελος Τσίρκας

Πρόεδρος του ΔΣ/ Ενώσεως Σμυρναίων

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.