Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Πρωτοβουλία Ενώσεως Συμρναίων- Μικρασιατών Β. Ελλάδος

Πρωτοβουλία Ενώσεως Συμρναίων- Μικρασιατών Β. Ελλάδος

Πέμπτη, 18 Νοέμβριος 2010


«Αλησμόνητες Πατρίδες» και Μνήμη, πρωτοβουλία της Ενωσης Σμυρναίων - Μικρασιατών Β. Ελλάδος...

Η Ενωση Σμυρναίων - Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος μας ξαφνιάζει, εμάς τους Αθηναίους μικρασιατικής ρίζας ευχάριστα, ακόμη μία φορά! Μας προσκαλεί ο πρόεδρος κ. Ευθύμιος Ν. Αρζόγλου στην εκδήλωση απονομής βραβείων του Πρώτου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ιστορικής Μελέτης και Ποιήσεως για τις «Αλησμόνητες Πατρίδες Μικρασίας» από το κληροδότημα της Νανάς Κοντού, αυτό το Σάββατο 20/11/2010, ώρα 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μικρασία», στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Μητρ. Καλλίδου 108.

Ο χοράρχης Γιάννης Κούκας θα διευθύνει τη Χορωδία της ΕΣΜΘΕ. Τριμελής εξεταστική επιτροπή έκρινε και βράβευσε τις συμμετοχές με το θέμα των Αλησμόνητων Πατρίδων, που ύμνησε και ο πρώτος Ελληνας Νομπελίστας, ο Γιώργος Σεφέρης, που γεννήθηκε στη Σμύρνη, με αξέχαστα παιδικά χρόνια στη Σκάλα Βουρλών (τις αρχαίες Κλαζομενές) – εκείνος, ο πρόωρα χαμένος αδελφός Αγγελος, η Ιωάννα, η ποιήτρια Ιωάννα Τσάτσου.

Το πρόσφατο πέρασμα της στήλης από τη Θεσσαλονίκη, στην ειδική τελετή που έγινε στο Πανόραμα και η απονομή τιμητικών διπλωμάτων στον πρόεδρο της Ενώσεως Σμυρναίων αντιστράτηγο ε.α. κ. Ευάγγελος Τσίρκα και στη δημοσιογράφο της «Καθημερινής» Ελένη Μπίστικα για τη νικηφόρα μάχη που δόθηκε μέσα από την εφημερίδα και οδήγησε στη διάσωση των 8 προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ήταν μια καλή αρχή για να γνωρίσουμε τους Μικρασιάτες, κυρίως Καππαδόκες και Κωνσταντινουπολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς, που τρέφουν στενούς δεσμούς με τα ιερά χώματα της καταγωγής τους.

Το Σωματείο Αγιος Βασίλειος - «Βασιλειάδα» με έδρα τη Θεσσαλονίκη είχε την πρωτοβουλία της βράβευσης, με οργανωτές τον έφορο κ. Γιώργο Απτόσογλου και τον γενικό γραμματέα κ. Γ. Λεοντιάδη. Περιμένουμε από την Καλαμαριά να μας στείλετε κείμενα των βραβευθέντων, καθώς και φωτογραφίες από την απονομή.

Σημασία έχει να διατηρηθεί η μνήμη άσβηστη φλόγα και να ’μαστε όλοι, παιδιά κι εγγόνια των προσφύγων από Μικρά Ασία, Πόντο, Ανατολική Θράκη, ενωμένοι και δυνατοί...


THΛEΦOΣ
Hμερομηνία : 18/11/10 / Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.