Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Σολομωνίδου/ Θέατρο-Μουσική- Χορός... και Άλλα

Σολομωνίδου/ Θέατρο-Μουσική- Χορός... και Άλλα

Δευτέρα, 09 Μάρτιος 2009


ΘΕΑΤΡΟ – ΜΟΥΣΙΚΗ – ΧΟΡΟΣ … ΚΑΙ ΑΛΛΑ


Σχέδια 1987 – 2007
με το πενάκι της ΄Ελλης

Μπορεί οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις των «κουκουλοφόρων» της Αθήνας με ΜΑΤ να είχαν παραλύσει το κέντρο της Αθήνας, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους φίλους και τους θαυμαστές του έργου της Ελλης Σολομωνίδη – Μπαλάνου να σπεύσουν στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Κουμπάρη, για να παραστούν στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου με τα σκίτσα της που καλύπτουν την περίοδο 1987 – 2007 (εκδόσεις Λούση Μπρατσιώτη). Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους κυρίους Ευάγγελο Μουτσόπουλο και Παναγιώτη Τσέτση, την κ. Κατερίνα Κορρέ, τους κυρίους Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, Γεώργιο Μπαμπινιώτη και Βάλτερ Πούχνερ, την κ. Μίρκα Δημητριάδη – Ψαροπούλου και τους κυρίους Νίκο Δοντά, Γιάννη Βαρβέρη και Πάρι Τακόπουλο, τον κ. Βασίλη Βασιλικό και την κ Βάσω Παπαντωνίου, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Γιώργο Μεσσάλα, την ηθοποιό κ. ΄Αννα Παπακωνσταντίνου, τις κυρίες Μαρία Παπαστάμου, Μαρλένα Γεωργιάδη, Λίλα ντεΤζάβε και τους κυρίους Πάνο Μανιά, Παύλο Κοντέλη και Κωνσταντίνο Μυλωνά. Από δικούς μας ήταν εκεί η κ. Μαρία Βαϊάννη, μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων και ο Γιώργος Αργυρόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος της Ενώσεώς μας και καλός φίλος της ΄Ελλης.
Εγγονή του Σμυρνιού δημοσιογράφου Σωκράτη Σολομωνίδη και κόρη του επίσης δημοσιογράφου Σπύρου Σολομωνίδη, η ΄Ελλη ασχολείται πάνω από σαράντα χρόνια με την έντυπη δημοσιογραφία. Έγραφε γι’ αυτήν η Ελένη Βλάχου, προλογίζοντας την έκδοση 30 Χρόνια Σκίτσα ΄Ελλης Σολομωνίδη Μπαλάνου. Θέατρο – Μουσική – Χορός, «ένα σπάνιο φυσικό ταλέντο, της είχε χαρίσει την δυνατότητα να ζωντανεύει με λίγες γραμμές, ανθρώπους, κίνηση, πλαίσιο, περιβάλλον, να δίνει με ένα λιτό σχέδιο όλη την ατμόσφαιρα μιας μαγικής βραδιάς στο Ηρώδειο, να χαρίζει φτερά στον χορευτή και στη χορεύτρια, να ορθώνει εντυπωσιακά το ανάστημα μιας πρωταγωνίστριας τραγωδίας». Το νέο πολυσέλιδο (479 σελίδες) βιβλίο «Σχέδια ΄Ελλης Σολομωνίδη Μπαλάνου. 1987 – 2007. Θέατρο – Μουσική – Χορός … και άλλα» περιλαμβάνει 450 σχέδια, στο μεγαλύτερό του μέρος σκίτσα από θεατρικές παραστάσεις, μουσική και χορό.
Τα εισαγωγικά κείμενα υπογράφουν ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη ΄Αγγελος Δεληβορριάς, ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης και η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα. Στις επί μέρους ενότητες μιλούν για την προσφορά της ΄Ελλης Σολομωνίδη, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (… Η ΄Ελλη Σολομωνίδη με ένα και μόνο σκίτσο της, έχει συλλάβει βαθύτερα και θεατρικότερα το ύφος και το ήθος της μιας παράστασης από τον φωτογράφο), ο Νίκος Α. Δοντάς (… Σε μια εποχή που μας κατακλύζουν φωτογραφίες, τα σκίτσα της ΄Ελλης Σολομωνίδη Μπαλάνου αποτελούν σπάνια πολυτέλεια πρωτότυπης δημιουργίας), ο Ανδρέας Ρικάκης (… Η ΄Ελλη διαθέτει τη … μαγγανιστική ιδιότητα να μπορεί όχι να «πιάνει» τη στιγμή της χορευτικής κίνησης και να την «παγώνει» στο χαρτί αλλά να την «πιάνει» και να την «απογειώνει» στην εξέλιξη ή ανέλιξή της) και η Λούση Μπρατσιώτη (… Το σχεδιαστικό δαιμόνιο της ΄Ελλης δεν περιορίζεται μόνο στο θέατρο, τη μουσική και τον χορό, αλλά απλώνεται και σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής).
Στην έκδοση του νέου βιβλίου συνέβαλε το ΄Ιδρυμα Ιωάννου Θ. Κωστόπουλου Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ο ΣΚΑΪ. Το βιβλίο πωλείται στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Κουμπάρη, και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας.
Νίκος Βικέτος/ Γ.Γ. Ενώσεως Σμυρναίων
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.