Σπεράντζας Στέλιος

Σάββατο, 10 Ιανουάριος 2009

 

Στέλιος Σπεράντζας


Ο Στέλιος Σπεράντσας γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1888. Αποφοίτησε από την Ευαγγελική Σχολή και συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Νέα Σμύρνη και Αρμονία.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1915 και υπηρέτησε ως ακτινολόγος στο στρατό ως το 1922.
Το 1922 διορίστηκε διευθυντής στα ακτινολογικά εργαστήρια του αντιφυματικού εργαστηρίου στον Πειραιά και του νοσοκομείου Σωτηρία.
Το 1932 απέκτησε και δεύτερο πτυχίο από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έφυγε στο Παρίσι, όπου ειδικεύτηκε στην ορθοδοντική.
Το 1933 εξελέγη καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία και παρέμεινε μέχρι το 1952.  

Ασχολήθηκε επίσης και με την Παιδαγωγική και το 1908 ανέλαβε την οργάνωση της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων της επαρχίας της Ροδόπολης του Πόντου.

Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1901 με την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής «Ιάδες Αύραι», ενώ νωρίτερα μέσα στον ίδιο χρόνο είχε τιμηθεί με το Α΄ βραβείο για την συγγραφή του Ύμνου του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου με το ψευδώνυμο Απηλιώτης.  Τον ύμνο μελοποίησε αμέσως μετά ο Σμυρνιός μουσουργός Δήμος Μιλανάκης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα εκδίδει τη συλλογή «Συμφωνίες». Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει ποιητικές συλλογές, λογοτεχνικές και ιατρικές μελέτες, θεατρικά έργα και κυρίως ποιήματα και πεζά για παιδιά όπως «Μικρές φωνές», «Όμορφοι Κόσμοι».
Έγραψε επίσης λιμπρέτα για μελοδράματα όπως η «Κασιανή» του Γεωργίου Σκλάβου, «Η μαύρη Πεταλούδα» του Διονυσίου Λαβράγκα, καθώς και αναγνωστικά για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Ένα από τα πλέον γνωστά και χιλιοτραγουδημένα Χριστουγενιάτικα ποιήματά του είναι το «Χιόνια στο Καμπαναριό» .
Πέθανε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου του 1962.


 Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Στέλιου Σπεράντσα βλ. Σολωμονίδης Χρήστος Σ., «Σπεράντσας Στέλιος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 12. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. και Σοφρά Ελένη Α., Στέλιος Σπεράντσας, Ο ποιητής - Ο επιστήμονας - Ο άνθρωπος. Εστία Νέας Σμύρνης, χ.χ.

(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.)

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.