Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Η τελευταία εκκλησία της Σμύρνης στην υπηρεσία του τουρισμού

Η τελευταία εκκλησία της Σμύρνης στην υπηρεσία του τουρισμού

Παρασκευή, 02 Οκτώβριος 2009
H τελευταία εκκλησία της Σμύρνης στην υπηρεσία του Τουρισμού


Σε πολιτιστικό κέντρο μετατρέπεται ο ναός του ΄Αη – Βούκλα της Σμύρνης. Αυτό αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Referans (18.08.09), επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του συνεργάτη μας Αριστείδη Βικέτου στη «Μικρασιατική Ηχώ» τον περασμένο Μάρτιο. Με τίτλο «Ο Άγιος Βουκόλος ο οποίος διασώθηκε από το να αποτελεί ερείπια θα ανοίξει στον Τουρισμό» η Referans γράφει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης, η μόνη που διασώθηκε από την πυρκαγιά της Σμύρνης το 1922, μετά από εργασίες αναπαλαίωσης θα ανοίξει για τον Τουρισμό ως ένα κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο.Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης Κοτζάογλου ανέφερε ότι στις εργασίες αναπαλαίωσης της Εκκλησίας οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει άρχισαν σιγά – σιγά να αποκαλύπτονται και οι εικόνες που υπήρχαν εντός του Ναού. Στόχος της αναπαλαίωσης είναι η αναβίωση του ιστορικού ιστού της πόλης και η είσοδος του κτίσματος στις υπηρεσίες του Τουρισμού.
Η ίδια εφημερίδα με τίτλο «Ο Ατατούρκ τον μετέτρεψε σε Μουσείο» γράφει ότι ο Ναός του Αγίου Βουκόλου οικοδομήθηκε κατά το β’ ήμισυ του 19ου αιώνα από τη ρωμαίικη ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης και παρέμενε στις μνήμες ως η μοναδική ρωμαίικη Εκκλησία η οποία διασώθηκε από τις πυρκαγιές του 1922. Το εν λόγω κτίσμα με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ, στις 14 Φεβρουαρίου 1924, μετατράπηκε σε Μουσείο. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως αίθουσα εργασίας για όπερα. Στην περίοδο όμως αυτή συνεπεία πυρκαγιάς το οίκημα εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε μέχρι τις μέρες μας με τη μορφή ενός ερειπίου. Η ιδιοκτησία του οικοδομήματος η οποία αρχικά ανήκε στο Θησαυροφυλάκιο περιήλθε αργότερα στο Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης.

Από την Μικρασιατική Ηχώ, Ιουλ-Αυγ. 2009

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.