Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Το κόσμημα και η επίδραση στην Μικρά Ασία

Το κόσμημα και η επίδραση στην Μικρά Ασία

Τρίτη, 25 Ιανουάριος 2011

«Το νεοελληνικό κόσμημα και οι μικρασιατικές επιδράσεις».

Korre 1

Η κυρία Κατερίνα Κορρέ αναπτύσσοντας το θέμα της.

Την 24η Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη της Ενώσεως Σμυρναίων η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη της ομοτίμου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Κατερίνας Κορρέ- Ζωγράφου για την επίδραση του ελληνικού κοσμήματος στην Μικρά Ασία.

Απόλυτα γνώστης του αντικειμένου, η ομιλήτρια κράτησε έντονο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου.

Προλογίζοντας, ο πρόεδρος της Ενώσεως Ευάγγελος Τσίρκας τόνισε, εν συνόψη, τα πιο κάτω:

1 Καλωσόρισμα.
2 Χρόνια πολλά για το δύσκολο 2011, που όμως πρέπει να δούμε με αισιοδοξία. Εχουμε περάσει και δυσκολότερες καταστάσεις. Υψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας. Δεν θα γονατίσουμε, όπως κάποιοι επιθυμούν.
3 Ξεκινάμε το σημαδιακό έτος αυτό, αφού συμπληρώνουμε 75 χρόνια ζωής, με ένα λαμπερό θέμα, το κόσμημα στην Μικρά Ασία.
4 Νοιάστηκα να βρω τί ενδιαφέρον μπορεί να έχει το θέμα για το ανδρικό πληθυσμό. Στην αρχή είπα καμία. Στη συνέχεια όμως είδα βασιλείς με κορώνες στο κεφάλι τους, ιερωμένους με χρυσά άμφια και μήτρες χρυσοστόλιστες , αλλά και στρατιωτικους να κυκλοφορούν “στολισμένοι- ένστολοι” / από τη στολή – κόσμημα και στολίδι που φορούν και είπα καλή επιλογή για έναρξη των επετειακών μας εκδηλώσεων για αυτά τα γόνιμα 75 χρόνια της Ενώσεως Συρναίων.
5 Προγραμματισμένα έχουμε πολλά δρώμενα. Αναφέρω τα κυριότερα μέχρι και τον Μάρτιο και σας παρακαλώ για τη μαζική σας συμμετοχή.
Την 12η Φεβ. Κόβουμε στη βασιλόπιτά μας στο Athens Plaza.
Την 14η Φεβρουαρίου μιλάμε για τους διωγμούς στη Θράκη /Τσακόγλου.
Την 27η Φεβρουαρίου τιμούμε τον προστάτη Άγιο της Σμύρνης Πολύκαρπου στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής.
Την 28η Φεβρουαρίου έχουμε την μουσική μας βραδιά στον Παρνασσό.
Την 12-19 Μαρτίου έχουμε ΓΣ
Την 28η Μαρτίου 2011 μιλάμε για τα οικονομικά της Σμύρνης/ Λαμψίδης.
Κρίνω σκόπιμο να αναφέρω από τώρα ότι στις αρχές Μαίου (10έως15 Μαίου) έχουμε προγραμματίσει προσκυνητικό/ τουριστικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, τις λεπτομέρειες του οποίου επεξεργαζόμαστε.
6. Για τη σημερινή μας εκδήλωση έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μία διακεκριμένη επιστήμονα, ειδική στο αντικείμενο το οποίο έχουμε προγραμματίσει, την ομότιμη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Κατερίνα Κορρέ.
Η κυρία ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΡΕ – ΖΩΓΡΑΦΟΥ, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Βόννης. Δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιστορική και Κοινωνική Λαογραφία με έμφαση στις μείζονες και ελάσσονες παραδοσιακές τέχνες και με διαχρονικές αναδρομές ιδιαίτερα στο χώρο των συμβολισμών, καθώς και συγκριτική έρευνα, που συμπεριλαμβάνει το γειτονικό βαλκανικό και μικρασιατικό υλικό.
΄Εχουν εκδοθεί αυτοτελώς πάνω από 25 μελέτες της και η ίδια έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα και καταλόγους εκθέσεων.
Προΐστατο ερευνητικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με στόχο τη σύνταξη Corpus της Λαογραφίας του Κρασιού στην Ελλάδα.
Η κ. Κορρέ έχει πάρει μέρος σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών."

Εκ του ΔΣ/ Ενώσεως Σμυρναίων/ 25 Ιανουαρίου 2011.

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.