Το Μεγάλο Φαγοπότι

Τρίτη, 02 Δεκέμβριος 2008

 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΑ
Βάφτισαν «προσφυγικό» ακόμα και σύλλογο του … ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟΕβδομήντα τρεις σύλλογοι μοιράστηκαν - σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. (Β΄ Αθηνών) κ. Κ. Αϊβαλιώτη, που έφερε στο φως η εφημερίδα «Φωνή της Μαγνησίας» - το 2004, το 2007 και το 2008 (το 2005 και το 2006 δεν επιχορηγήθηκαν προσφυγικοί σύλλογοι γιατί δεν εστάλησαν αιτήματα) διακόσιες σαράντα εφτά χιλιάδες πεντακόσια (247.500) ευρώ από τα υπόλοιπα της περιουσίας του αλήστου μνήμης ΤΑΠΑΠ. Μόνο που όλοι οι σύλλογοι δεν είναι προσφυγικοί.

 

Το Μεγάλο Φαγοπότι

Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΒΙΚΕΤΟΥ

Εβδομήντα τρεις προσφυγικοί σύλλογοι, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. (Β΄ Αθηνών) κ. Κ. Αϊβαλιώτη, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, μοιράστηκαν το 2004, το 2007 και το 2008 διακόσιες σαράντα εφτά χιλιάδες πεντακόσια (247.500) ευρώ. Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, το κείμενο της ερώτησης του κ. Αϊβαλιώτη και τους καταλόγους των σωματείων που επιχορηγήθηκαν έφερε στο φως η εφημερίδα «Φωνή της Μαγνησίας», δημοσιογραφικό όργανο του σωματείου των εκ Μαγνησίας Μ. Ασίας καταγομένων και τάραξε τον ύπνο πολλών.
Οι καταστάσεις πλην του μεγάλου αριθμού ποντιακών συλλόγων κυρίως από τη Θράκη και τη Μακεδονία, περιλαμβάνουν και αλλά σωματεία μορφωτικά, πολιτιστικά, χορευτικά, εθνικο-τοπικά, ακόμα και … αθλητικά. Από τα σωματεία της δεύτερης αυτής κατηγορίας ορισμένα βαφτίστηκαν «προσφυγικά», μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την επιχορήγηση. ΄Ηταν τέτοια η σπουδή τους να εξασφαλίσουν το «δικό τους» σύλλογο που σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν και ευτράπελα. Βάφτισαν, για παράδειγμα, ως προσφυγικό σύλλογο που καταγίνεται με την εκμάθηση παραδοσιακών χορών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε άλλη περίπτωση σύλλογο που ασχολείται με το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ.
Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Σωματεία με μακροχρόνια προσφορά και δράση στην Αθήνα και στην επαρχία παίρνουν τα ίδια ή μικρότερα ποσά με σωματεία – σφραγίδες, που λαμβάνουν γενναίες επιχορηγήσεις, επειδή τυχαίνει να ανήκουν στην εκλογική περιφέρεια κάποιου βουλευτή.
Η «Μ.Ηχ.» έχει αναδείξει το θέμα των επιχορηγήσεων εδώ και πολλά χρόνια. Είχαμε επισημάνει τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και των δικών μας εκπροσώπων στα αρμόδια όργανα και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ακούσαμε φραστικές καταγγελίες για κατασπατάληση της ανταλλάξιμης περιουσίας και βαρύγδουπες εξαγγελίες για την περιφρούρησή της, αλλά για μια ακόμα φορά μείναμε στα μεγάλα λόγια. Και τώρα τι κάνουμε;


Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.