Αρχική arrow Άρθρα - Εκδόσεις arrow Άρθρα Αρχείου arrow Carte Postale- Το ταξίδι της ποτέ δεν τελειώνει...

Carte Postale- Το ταξίδι της ποτέ δεν τελειώνει...

Κυριακή, 18 Δεκέμβριος 2011

Carte Postale – Το ταξίδι της ποτέ δεν τελειώνει...
Από το Ημερολόγιο 2012, έκδοση της Ενώσεως Σμυρναίων «για την πατρίδα που ζει όσο τη θυμόμαστε»...

Carte Postale.


Στο δημοσιογραφικό γραφείο της «Καθημερινής» στο Νέο Φάληρο η Ελένη Μπίστικα με το Ημερολόγιο 2012. Στη γραφομηχανή γράφτηκε «το ταξίδι της Carte postale».
Tης Eλενης Mπιστικα

Υπάρχουν θησαυροί που κανένα χρηματοκιβώτιο, όσο απόρθητο και αν είναι, δεν μπορεί να τους κλειδώσει μέσα. Είναι οι θησαυροί της καρδιάς και της μνήμης που κρατούν την εικόνα της Σμύρνης και των Σμυρναίων στα χρόνια της ακμής, λαμπερή και πολύτιμη σαν νεόκοπο χρυσό νόμισμα! Τέτοιοι θυσαυροί –και αδιάσειστες μαρτυρίες– είναι οι φωτογραφίες που διασώθηκαν από τη Φωτιά του 1922 και που δείχνουν τη Σμύρνη της χαράς και της προκοπής, και οι άλλες του διωγμού και της Καταστροφής που έκαναν, τότε, τον γύρο του κόσμου με τους Ελληνες –άντρες, γυναίκες και παιδιά της αγκαλιάς– στοιβαγμένους στο Και, στην περίφημη προκυμαία που ήταν η βιτρίνα της κοσμοπολίτικης Σμύρνης. Είχαν πια φθάσει οι πύρινες φλόγες του ανελέητου ξεριζωμού ανθρώπων, πολιτισμού, θρησκείας από τη γη της Ιωνίας όπου γεννήθηκαν, έκαναν οικογένειες, περιουσία και το κυριότερο, όνειρα για μια Μεγάλη Ελλάδα. Το ξεκλήρισμα των Ελλήνων της Σμύρνης, και των άλλων ελληνικών πόλεων, χαρακτηρίστηκε στα χρόνια μας «συνωστισμός», σε σχολικό μάλιστα βιβλίο, ώστε η ύβρις να διαιωνισθεί, σπόρος σε τρυφερό αγνό έδαφος. Θυμόσαστε τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει κι όπου το «Σημειωματάριο» είχε πάρει δυναμική θέση, ώσπου ήρθε η φωτισμένη απόφαση και το βιβλίο δεν δόθηκε, αν και κυκλοφόρησε για να μη σταματήσει ποτέ το κυνηγητό των Ελλήνων της μικρασιατικής ρίζας που και στον μονόδρομο της προσφυγιάς, μεγαλούργησαν!

Σήμερα όμως έχουμε καλά νέα! Η Ενωση Σμυρναίων –το επίσημο σωματείο περιφρούρησης της μνήμης, έτος ιδρύσεως 1936, Αργυρό Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, με μέλη του προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, ακαδημαϊκούς, καθηγητές, επιστήμονες, συγγραφείς, αλλά και αθλητές και εμπόρους, εφοπλιστές και επιχειρηματίες, με τον Αριστοτέλη Ωνάση, μαθητή της Ευαγγελικής Σχολής, σύμβολο επιχειρηματικής ιδιοφυΐας – ετοιμάζει «νέο ξεκίνημα, νέους αγώνες», στοχεύοντας νέες κατακτήσεις όπως ήταν το πρώτο Nobel της Ελλάδος του Γιώργου Σεφέρη, της διπλωματικής οικογένειας της Σμύρνης που παραθέριζε στην Κάτω Σκάλα στα Βουρλά... Μετά τη «Μάχη για τη σωτηρία των οκτώ Προσφυγικών Πολυκατοικιών» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που δόθηκε με επτάχρονη αρθρογραφία από τη στήλη αυτή και που δικαιώθηκε με ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και του κεντρικού συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ με την οποία κρίθηκε οριστικά «Μνημείο διατηρητέο» το συγκρότημα της προσφυγικής γειτονιάς στην Αλεξάνδρας. Επόμενη εξόρμηση, «το Μουσείο του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και Ανατολής», ήρθαν όμως οι δύσκολες ημέρες της οικονομικής κρίσης που, για την ώρα, δεν επιτρέπουν άμεση κινητοποίηση.

Επειδή όμως οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς που ήρθαν με τα ρούχα που φορούσαν στη νέα πατρίδα Ελλάδα και με σκληρή δουλειά ορθοπόδησαν, αποτελούν πρώτης τάξεως παράδειγμα για να μη χάνουμε το ηθικό μας, ούτε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας, το διοικητικό συμβούλιο της Ενώσεως, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ευάγγελο Τσίρκα, αντιστράτηγο ε.α. αποφάσισε να δώσει ευχές και μια κάποια αισιοδοξία στα μέλη και τους φίλους της Ενωσης Σμυρναίων που είναι πολλοί και πολύτιμοι! Πρώτη ύλη η αγάπη και η συγκίνηση για ό,τι έχει σχέση με τη Σμύρνη και «θησαυρός ατίμητος» η Συλλογή από Κάρτες της Σμύρνης και των προαστίων που χάθηκαν στις φλόγες αλλά η εικόνα τους υπάρχει στα καλλιτεχνικά επιστολικά δελτάρια. Εκτός από τις καρτ-ποστάλ, καθρέφτες μιας εποχής που θαύμαζε όλος ο πολιτισμένος κόσμος σε Δύση και Ανατολή είναι και ο «όρκος πίστης» που δώσαμε για τη διαφύλαξη της μνήμης της γενέτειρας των δικών μας. Δίπλα στη μεγαλειώδη φωτογραφία του Και, της προκυμαίας, ο χαιρετισμός του προέδρου της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Ευάγγελου Τσίρκα «Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την αποφράδα ημέρα της καταστροφής της Μητέρας Πατρίδας της Σμύρνης» αρχίζει και δίνει το χρονικό της νέας εγκατάστασής τους «στον κορμό της Παλαιάς Ελλάδος που με την προκοπή τους οι πρόσφυγες έδωσαν μήνυμα ζωής στην κουρασμένη από τους συνεχείς πολέμους πάμπτωχη Ελλάδα». Για να καταλήξει «σε ανάμνηση της ωραίας Σμύρνης η Ενωσις Σμυρναίων αποφάσισε να εκδώσει τον παρόν Ημερολόγιο, με θέμα του εικόνες από την ιωνική πρωτοπολιτεία. Ευχόμαστε να προστεθούν και αυτές στα αποθέματα μνημοσύνης μας για τις ελληνικές πατρίδες της Μικράς Ασίας. Χρόνια Πολλά»... Ακολουθεί το μήνυμα του αντιπροέδρου κ. Φαίδωνος Γ. Παπαθεοδώρου «90 χρόνια μετά... η ιστορία μας είναι παρούσα και διδάσκει για το σήμερα και το αύριο ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες για τη χώρα μας. 90 χρόνια μετά, είμαστε παρόντες».

Στο κέντρο, το «σαλόνι» του Ημερολογίου είναι το χρονογράφημα της Ελένης Μπίστικα-Κατραμοπούλου, μέλους Ενώσεως Σμυρναίων με θέμα: «Carte postale –Το ταξίδι της ποτέ δεν τελειώνει». «Το δικό της ταξίδι δεν σταματά ποτέ. Πάντα βρίσκεται ένας καινούργιος παραλήπτης για τις ευχές που έστειλε, κλείνοντας μέσα την αγάπη του, ο αποστολέας, κοντεύει αιώνας πια. Ταξιδεύουν και μιλούν με τη δική τους θωριά, όμορφες και περήφανες, που δεν φοβούνται τον χρόνο, αποδείξεις μιας Σμύρνης που αγάπησε τα παιδιά της, που και αυτά δεν την ξεχνούν και περνούν στα δικά τους παιδιά την ίδια αγάπη της μνήμης». Και τελειώνει: «Αλλά η ευχή ταξιδεύει: “Με υγείαν και ευτυχία το 2012”». Και στο οπισθόφυλλο, το σκίτσο της Ελλης Σολομωνίδη-Μπαλάνου, μέλους Δ.Σ. για την Ανάσταση στην Αγία Φωτεινή, με πυροτεχνήματα που συνέθεταν την εικόνα του αναστημένου Χριστού!

Αυτό το Ημερολόγιο μπορούν να το προμηθευτούν όσοι επιθυμούν να έχουν στη νέα δύσκολη χρονιά την εικόνα μιας πανέμορφης Σμύρνης, ή και να το δωρίσουν σε φίλους τους και ιδίως σε Ελληνες της διασποράς. Διατίθεται καθημερινά στα γραφεία της Ενώσεως Σμυρναίων, τηλ. 210-36.33.618, στη Σκουφά 10 - 2 μ.μ., αντί της συμβολικής τιμής των 10 ευρώ, για τους σκοπούς της Ενωσης Σμυρναίων. Είναι μια έκδοση αγάπης που την προσέξαμε ιδιαίτερα, με επιμελητή έκδοσης αφιλοκερδώς τον κ. Χρήστο Φ. Μαργαρίτη, Lay out από την κ. Τάνια Δεμερτζή σε εκδοτική παραγωγή «Επτάλοφος ΑΒΕΕ». Αυτό που κάνει όμως το Ημερολόγιο μοναδικό είναι οι αυθεντικές καρτποστάλ από το Φωτογραφικό Αρχείο της Ενώσεως Σμυρναίων.

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011 από τις 11 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της Ενώσεως Σμυρναίων, Αίθουσα εκδηλώσεων - Βιβλιοθήκη, Καρύτση 3, Αθήνα, τηλ. 210-32.28.480, θα είναι εκεί ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων για να το παρουσιάσουν σε κύκλο μελών και φίλων της Ενωσης και να το υπογράψουν σε όσους το επιθυμούν. Η πρόσκληση είναι και για τους αναγνώστες της «Καθημερινής». «Η πατρίδα μας ζει όσο τη θυμόμαστε».
THΛEΦOΣ/ Ελένη Μπίστικα/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ 18η Δεκ. 2011

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.