Αρχική arrow Μουσείο Ελληνισμού Μ.Ασίας arrow Ερώτηση στη Βουλή για το Μουσείο

Ερώτηση στη Βουλή για το Μουσείο

Δευτέρα, 13 Σεπτέμβριος 2010

Xarakopoulos

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κύριος Μάξιμος Χαρακόπουλος

Την ίδρυση Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής ζητάει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρει τα εξής:
«Η πρόσφατη δικαίωση των αγώνων των μικρασιατικών και προσφυγικών συλλόγων για τη διάσωση των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, συνδέεται με το πάγιο αίτημα των προσφυγικών φορέων για τη δημιουργία ενός Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής.
Ο χαρακτηρισμός, μάλιστα, των προσφυγικών πολυκατοικιών ως «μνημείων» από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της απόφασης για τη διατήρησή τους, αναδεικνύει περαιτέρω τον ιστορικό συμβολισμό αυτών των κτιρίων. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση, οι προσφυγικές πολυκατοικίες «αποτελούν κτίρια με ιδιαίτερη κοινωνική και ιστορική σημασία, άρρηκτα συνδεδεμένα με την αποκατάσταση και ένταξη των Μικρασιατών προσφύγων στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας».
Η δημιουργία Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής σε αυτόν το συμβολικό χώρο αποτελεί ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών πολλών μικρασιατικών και προσφυγικών συλλόγων. Ένα μουσείο που θα προβάλει το σύνολο της μακραίωνης ιστορίας και πολιτισμού των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, θα αναδεικνύει όλους τους τομείς πνευματικής και υλικής δράσης τους, τις σχέσεις με τους άλλους λαούς, αλλά και τη Γενοκτονία και τη σύγχρονη Οδύσσεια της εγκατάστασής τους στη νέα πατρίδα».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να αξιοποιήσει τις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας για τη δημιουργία Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής.

Η Ένωσις Σμυρναίων ευχαριστεί και συγχαίρει τον κύριο Χαρακόπουλο για την πρωτοβουλία του και προτρέπει τους βουλευτές όλων των πολιτικών παρατάξεων και ιδίως τους Μικρασιατικής καταγωγής να συντρέξουν και συμπαρασταθούν στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία του Μουσείο του Ελληνισμού ης Ανατολής.

Ευάγγελος Τσίρκας / πρόεδρος του ΔΣ / Ενώσεως Σμυρναίων,
Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.