Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Προηγ. Εκδηλώσεις arrow Από την ημερίδα των Ποντίων στην Κομοτηνή

Από την ημερίδα των Ποντίων στην Κομοτηνή

Τετάρτη, 15 Οκτώβριος 2008

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


΄Ανοιγμα στους Μικρασιάτες για τη Γενοκτονία

Υπέρ της συνεργασίας όλων των χριστιανικών λαών της Μ. Ασίας (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων) που γνώρισαν τη γενοκτόνο πολιτική της Τουρκίας τάχθηκε η διεθνής ημερίδα με τον γενικό τίτλο «Τρεις Γενοκτονίες, Μια Στρατηγική» οργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Αν. Μακεδονίας – Θράκης και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή τον περασμένο Μάϊο. Πρόκειται για μια τολμηρή απόφαση, η οποία συν τοις άλλοις αναγνωρίζει τους διωγμούς των Ελλήνων της Μ. Ασίας και δίνει νέα δυναμική στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα. Στη Γενοκτονία των Μικρασιατών αναφέρθηκε η Thea Halo. Μιλώντας από το βήμα της διεθνούς ημερίδας η ποντιακής καταγωγής συγγραφέας του βιβλίου «Ούτε το ΄Ονομά μου» είπε:«΄Οσο ασυνείδητη κι αν είναι η άρνηση της γενοκτονίας, ωστόσο επιτρέπει και μάλιστα πολλές φορές ενθαρρύνει το δημόσιο διάλογο. Η σιωπή προκαλεί την εντύπωση ότι τα θύματα δεν υπήρξαν ποτέ. Τα τέσσερα χρόνια της συμμετοχής μου σε διεθνή συνέδρια για την γενοκτονία, γνώρισα αρκετούς νέους μελετητές της γενοκτονίας των Αρμενίων, που όμως αγνοούσαν ότι ΄Ελληνες και Ασσύριοι ζούσαν επίσης στην Μικρά Ασία και σε άλλα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. ΄Ηταν σαν η τρισχιλιόχρονη παρουσία τους στην Μικρά Ασία και τον Πόντονα σβήστηκε μαζί με την εκτόπιση τους, που πραγματοποιήθηκε με μαζικές εκτελέσεις κι την αναγκαστική και βίαιη απομάκρυνσή τους υπό συνθήκες που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσαν τον θάνατό τους».
Παρουσιάζοντας το ψήφισμα της Διεθνούς ΄Ενωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών, η Thea Halo τόνισε:
«Σήμερα σε μια νίκη της ιστορικής ακρίβειας η Διεθνής ΄Ενωση των Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών, μία από τις πλέον ειδικές παγκόσμιες οργανώσεις για την γενοκτονία, διακήρυξε με συντριπτική πλειοψηφία ότι μεταξύ των ετών 1914 – 1923 οι χριστιανικοί πληθυσμοί Ασσύριοι, Πόντιοι και άλλοι ΄Ελληνες της Ανατολίας υπέστησαν μία γενοκτονία που ήταν ποιοτικά και ποσοτικά όμοια με την γενοκτονία που υπέστησαν οι Αρμένιοι. Αυτό είναι πραγματικά ένα σπουδαίο βήμα. Το ψήφισμα ανοίγει νέους δρόμους για μια συνολικότερη μελέτη της οθωμανικής και κεμαλικής περιόδου και των αντιχριστιανικών διώξεων που έλαβαν χώρα κατ’ αυτήν».
Η ίδια κάλεσε όλους τους πολίτες του κόσμου σε κινητοποίηση για να κατοχυρώσουμε ότι η ιστορία των προγόνων μας δεν θα ξεχαστεί. Είπε:
«Μόνοι είμαστε ο καθένας μία φωνή στον άνεμο. Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα, να κατοχυρώσουμε ότι η ιστορία των προγόνων μας δεν θα ξεχαστεί. Μαζί μπορούμε να το βεβαιώσουμε ότι θα ζουν για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μας και ότι η περιπέτειά θα γίνει γνωστή και αποδεκτή με θέρμη από όλον τον κόσμο. ΄Ισως με τη διατήρηση της δικής τους μνήμης, απευθύνουμε ένα μήνυμα κατά των σημερινών και μελλοντικών γενοκτονιών παγκοσμίως. Ανεξαρτήτως των ενεργειών που κάνουν ή δεν κάνουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες κινούνται από πολιτικές σκοπιμότητες, εμείς ως πολίτες του κόσμου μπορούμε τουλάχιστον να διασφαλίσουμε την ακριβή καταγραφή της ιστορίας».
Και κατέληξε: Αλλά η μνήμη δεν πρέπει να γίνει μέσο αναμόχλευσης μίσους για τον τουρκικό λαό. Το μίσος καταστρέφει ό,τι καλό και αγνό υπήρξε στο παρελθόν και υπάρχει στο παρόν. Κατά βάθος είμαστε όλοι αδέλφια. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης μας είναι απλά ένας τρόπος να αγκαλιάζουμε ό,τι είναι δικό μας. Θα έπρεπε επίσης να τιμούμε και τους Τούρκους που έθεσαν ε κίνδυνο την ζωή τους για να σώσουν ΄Ελληνες, Αρμενίους και Ασσυρίους από βέβαιο θάνατο. Σας καλώ όλους να σκεφθείτε καινούργιους δημιουργικούς τρόπους διατήρησης της ιστορίας του Πόντου, του ποντιακού λαού και όλων των Ελλήνων της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να εργαστούμε μαζί σ’ αυτήν την προσπάθεια».

«Χρειάζεταισυνεργασία»

Στην ανάγκη της συνεργασίας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του προς τους συνέδρους ο πρόεδρος της «Μηχανικής Α.Ε.» κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Ο καππαδοκικής καταγωγής επιχειρηματίας, ο μόνος μη Πόντιος, που πήρε μέρος στην ημερίδα, τόνισε: «Είπε εδώ ο πρόεδρος ότι εμείς ως Πόντιοι θα κάνουμε μόνοι μας τον αγώνα μας. Βέβαια τον αγώνα θα πρέπει να τον κάνουμε όλοι, όχι όμως μόνοι, αλλά σε συνεργασία. Γενικά, εμείς οι ΄Ελληνες δεν είμαστε καλοί στη συνεργασία και γι’ αυτό με μεγάλη ικανοποίηση άκουσα από πλευράς των Αρμενίων την πρόταση συνεργασίας για τον κοινό σκοπό. Χρειάζεται σίγουρα συνεργασία και κοινή προσπάθεια». Ο κ. Εμφιετζόγλου υπογράμμισε επίσης και την ευθύνη του ελληνικού κράτους και είπε: «Απαιτείται όμως επιτέλους κινητοποίηση και από το επίσημο ελληνικό κράτος. Δεν είναι δυνατόν το επίσημο κράτος, το οποίο εκπροσωπεί εμάς, εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, την ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό, να φοβάται τους Τούρκους και να προσπαθήσει να αποσιωπήσει αυτά τα γεγονότα, ΄Εχει ηθική υποχρέωση να απαιτήσει από την ΕΕ την αναγνώριση των γενοκτονιών και βέβαια να το απαιτήσει από τους Τούρκους και όχι να φοβάται τις αντιδράσεις σε εκδηλώσεις που γίνονται για τη μνήμη και την ιστορία μας».


Νίκος Βικέτος/ 15 Οκτωβρίου 2008

Τυχαία εικόνα

eisngnsn proedrou.jpg
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.