Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Προηγ. Εκδηλώσεις arrow Αποπνέει ρατσισμό εις βάρος των Μικρασιατών

Αποπνέει ρατσισμό εις βάρος των Μικρασιατών

Δευτέρα, 02 Νοέμβριος 2009

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Αποπνέει ρατσισμό

εις βάρος των Μικρασιατών

 

ΟΓΔΟΝΤΑ εφτά χρόνια μετά τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων από τις προγονικές του εστίες εξακολουθούν να έχουν ισχύ στο ελληνικό κράτος έγγραφα τα οποία αποπνέουν ρατσισμό εις βάρος των προσφύγων του 1922.

Η «Μικρασιατική Ηχώ» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ένα τέτοιο έγγραφο. Πρόκειται για την προκήρυξη διαγωνισμού μεταξύ των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να τους χορηγηθεί, κατά το πανεπιστημιακό έτος 2008-2009, μία υποτροφία 300 ευρώ από τα έσοδα της Κληρονομίας Μαρίας Ράδου. Η προκήρυξη φέρει ημερομηνία 1 Απριλίου 2009 και υπογράφεται από τον πρύτανη του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κ. Χρήστο Κίττα. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης οι υποψήφιοι για την υποτροφία θα πρέπει να κατάγονται από το Δήμο Αθηναίων ή  από την ΄Ηπειρο και να κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Αθηναίων ή σε Δήμους και Κοινότητες της Ηπείρου, αποκλειομένων των καταγομένων από τη Μ. Ασία (η καταγωγή των υποψηφίων καθορίζεται από την καταγωγή του πατέρα).

Το έγγραφο του Πανεπιστημίου Αθηνών έφτασε στα γραφεία μας λίγες ώρες πριν η «Μ. Ηχ.» πάει στο τυπογραφείο. Το γεγονός αυτό δεν μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε μια πληρέστερη έρευνα γύρω από τη συστατική πράξη και τις όποιες τροποποιήσεις ενδεχομένως έχουν γίνει, δοθέντος ότι από τη διατύπωση της προκήρυξης προκύπτει πως το κληροδότημα δεν είναι πρόσφατο. Και έτσι όμως να έχει το πράγμα, δημιουργείται το κρίσιμο ερώτημα εάν το Πανεπιστήμιο έχει το δικαίωμα να αφήνει να «τρέχει» για χρόνια ένα έγγραφο που δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στους ΄Ελληνες. Τι λέει γι’ αυτό άραγε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών.  

Θα το ψάξουμε και θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες στο προσεχές φύλλο. 

 Από το ΔΣ/ Ενώσεως Σμυρναίων/ 2α Νοεμβρίου 2009 

Τυχαία εικόνα

parnassos 005_sm.jpg
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.