Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Προηγ. Εκδηλώσεις arrow Δελτίο Τύπου για τις Πολυκατοικίες

Δελτίο Τύπου για τις Πολυκατοικίες

Κυριακή, 30 Νοέμβριος 2008

της Ενώσεως Σμυρναίων της 27ης Νοεμβρίου 2008

Η Ενωσις Σμυρναίων με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκε την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία λήφθηκε την 27η Νοεμβρίου 2008, με την οποία διατηρείται το σύνολο των προσφυγικών πολυκατοικιών στους Αμπελοκήπους, χαρακτηρισμένες ως διατηρητέο μνημείο.

Είναι μία ιστορική απόφαση, η οποία δικαιώνει τους αγώνες πολλών ετών και Φορέων, μεταξύ των οποίων και η Ένωσις Σμυρναίων, αλλά και πολιτών και δημοσιογράφων, όπως η δική μας Ελένη Μπίστικα, μέλος του διοικητικού μας συμβουλίου η οποία έκανε σημαία της πέννας της, τον αγώνα για τη διάσωση αυτών των ιστορικών κτηρίων, των γεμάτων αναμνήσεις προσφυγιάς, πόνου, αλλά και ελπίδας για το καλύτερο.

Στοιχειώδης υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε για αυτήν την απόφαση όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους διαπρεπείς επιστήμονες του Συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Θεόδωρο Δραβίλλα, γιατί γνωμοδότησε υπέρ της διατηρήσεως και των άλλων έξι πολυκατοικιών, με ψήφους 14 ΥΠΕΡ και μόνον 1 κατά, τονίζοντας ότι, με τις δύο πολυκατοικίες χαρακτηρισμένες ως διατηρητέες από πριν, το σύνολο των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών κηρύσσεται Μνημείο στην ολότητά του!

Οι ευχαριστίες μας περνούν επίσης θερμές στον Υπουργό του ΥΠΠΟ κύριο Μιχάλη Λιάπη ο οποίος από την αρχή της αναλήψεως των καθηκόντων του στο Υπουργείο διαδήλωσε την ευμενή στάση του στο αίτημα αυτό των προσφύγων. Ελπίζουμε ότι η τελική του απόφαση θα λύσει οριστικά το θέμα με την διατήρηση των κτισμάτων αυτών σαν συμβολή στην Εθνική Μνήμη.

Απομένει τώρα η Πολιτεία να προβεί στην αναπαλαίωση και κατάλληλη αξιοποίησή τους για να καλύψουν επιτυχώς τον σκοπό του χαρακτηρισμού τους ως Μνημείων.

Η πρότασή μας είναι να αξιοποιηθεί μέρος από τα κτήρια ως Μουσεία του Προσφυγικού Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, με την κατάλληλη διευθέτηση των χώρων και τοποθέτηση των ιστορικών κειμηλίων, τα οποία θα συμβάλουν να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη και ανάμνηση, ιδίως στις νέες γενιές, για την Κοιτίδα του Ελληνισμού, την Ιωνία, τον Πόντο, την Κωνσταντινουπόλη, την Μικρασία στην γενική της διάσταση, αλλά και την Ανατολική Θράκη.

Τυχαία εικόνα

img_1543_sm.jpg