Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Προηγ. Εκδηλώσεις arrow Διοικητικός απολογισμός έτους 2008

Διοικητικός απολογισμός έτους 2008

Τρίτη, 07 Απρίλιος 2009
tn_es_gen_syn_09_01-sm  
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ

ΤΗΣ 4ης Απριλίου 2009

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΎ ΕΡΓΟΥ

ΕΤΟΥΣ 2008

Παρουσίαση από κ. Ευάγγελο Τσίρκα, Πρόεδρο Ενώσεως Σμυρναίων


Η παρούσα Γενική Συνέλευση των μελών της Ενώσεως Σμυρναίων συγκαλείται κατόπιν των άρθρων 12 και 17 του Καταστικού της Ενώσεως με διττό σκοπό, τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό μας για το παρελθόν έτος 2008, την έγκριση του προυπολογισμού του έτους 2009, την απαλλαγή από τις ευθύνες του ΔΣ για τις περατωθείσες πράξεις του και την έγκριση τροποποιήσεων του Καταστατικού μας, προκειμένου να επικαιροποιηθεί και εκσυγχρονισθεί.

Το παρόν ΔΣ εξελέγει την 28η Μαρτίου 2008 και συγκροτήθηκε σε Σώμα την 4η Απριλίου 2008, με την σύνθεση την οποία γνωρίζετε. Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις μας, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον ομιλούντα και εγκρίθηκαν από το ΔΣ, άξονας δραστηριοτήτων για το παρελθόν και το τρέχον έτος τέθηκε:

“ To αγκάλιασμα των μελών μας και το ξαναζωντάνεμα των σχέσεων μεταξύ μας, η συνέχιση της συγγραφικής δραστηριότητός μας, η βελτίωση της ηλεκτρονικής μας παρουσίας για γρήγορη ενημέρωση και επικοινωνία, η εμβάθυνση στην ιστορία της αλησμόνητης Πατρίδας μας, την ωραίας και μαρτυρικής Σμύρνης, η αναζήτηση νέων ανθρώπων για πλαισίωση της Ενώσεως, η παρουσιάση και προβολή των σκοπών, επιδιώξεων και του έργου μας στο ευρύτερο κοινό, το πλησίασμα των νέων στους εκπαιδευτικούς χώρους και στις πολιτιστικές και επιστημονικές συγκεντρώσεις μας, η βράβευση και η έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής προς διαπρεπείς Σμυρναιικές προσωπικότητες, η αναγνώριση από το Κράτος της σημασίας του Συλλόγου μας ως οργάνου διατηρήσεως ζωντανής της ιστορίας και της εθνικής μας μνήμης. “.

Το Συμβούλιο εκτιμώ οτι ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις του αυτές και προώθησε ή ολοκλήρωσε το σύνολο των παραπάνω τεθέντων Αντικειμενικών μας Σκοπών, κατά την στρατιωτική ορολογία, όπως αναλυτικότερα θα αναφερθεί στη συνέχεια.

Σχέσεις μελών μας

Καταβλήθηκε προσπάθεια για πλησίασμα των μελών μας, με την διργάνωση πολλαπλών εκδηλώσεων στην βιβλιοθήκη μας, σε εκκλησίες με την αφορμή εορτασμών Αγίων, όπως ο Αγιος Πολύκαρπος ( Ν. Σμύρνη) και ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης ( Πειραιάς), κοπή της βασιλόπιτάς μας στο ξενοδοχείο Πάρκ, επισκέψεις στοα Γραφεία μας για πιό φιλκή συζήτηση με πολλά από τα μέλη μας. Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε την οργάνωση εκδρομής στη Σμύρνη, μεταξύ 10 – 15 Ιουνίου 2009 και ήδη έχουμε 28 δηλώσεις και περιμένουμε και άλλες και προχωρούμε στον καταρτισμό προγράμματος και επίλυση λεπτομερειών με τουριστικά γραφεία.

Μελετήσαμε την πραγματική κατάσταση των μελών μας με τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής, η οποία μετά από εργασία σχεδόν ενός έτους μας εισηγήθηκε την διαγραφή αριθμού μελών τα οποία δεν είχαν συμμετοχή στις δραστηριότητες της Ενώσεως και δεν κατέβαλλαν τη συνδρομή τους κατά την τελευταία 5ετία και προς τα πίσω (133 μέλη), τα οποία είχαν αποβιώσει και δεν είχαν διαγραφεί από τις καταστάσεις των ενεργών μας μελών (32 άτομα) ή τα οποία θέλησαν με δήλωσή τους να διαγραφούν από την Ενωση (21 μέλη).

Το ΔΣ για να λάβει ορθή απόφαση, απέστειλε επιστολή στα μέλη αυτά και τους εδωσε ικανοποιητικό χρόνο τριών περίπου μηνων, προκειμένου να εκφράσσουν την επιθυμία τους να είναι ή όχι μέλη της Ενώσεως και στη συνέχεια έλαβε απόφαση να διατηρήσει τα πραγματικά μέλη μας, τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 320, εκ των οποίων τα 46 είναι νέα μέλη ( σε συμμετοχή, αλλά και ηλικία) που μας επιτρέπει να ελπίζουμε στο καλύτερο για το μέλλον της Ενώσεως.

Συγγραφική δραστηριότητα.

Συνεχίστηκε η έκδοση της εφημερίδας μας Μικρασιατική Ηχώ, με καλά αποτελέσματα, ενώ βρίσκεται υπό έκδοση ο ΚΙΙΙ τόμος των Μικρασιατικών Χρονικών και ένα πόνημα με τα άρθρα κυρίως του μέλους του ΔΣ δημοσιογράφου κυρίας Ελένης Μπίστικα και άλλων αρθρογραφων μας, για διάσωση των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Συγχρόνως αναζητείται χορηγός για την επανέκδοση του βιβλίου Μηλίωρη για τον Βουρλά.
Συντάχθηκε και παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα μας και την εφημερίδα μας πολύ μεγάλος αριθμός άρθρων μελών μας με αντικείμενο μικρασιατικός ελληνισμός και διατήρηση εθνικής μνήμης των πατρίδων των προγόνων μας.

Ηλεκτρονική μας σελίδα

Έγινε πλήρης αναβάθμιση της ηλεκτρονικής μας σελίδας, και μάλιστα χωρίς κόστος με την προσφορά του κυρίου Πέτρου Μπουρνιά, όπου πλέον δημοσιεύονται τα νέα μας και οι λοιπές δραστηριότητές μας. Έτσι ενώ η προηγούμενη σελίδα ήταν “ νεκρή" από ειδήσεις, άρθρα, δραστηριότητες, έχουμε επιτύχει σε διάστημα λιγότερο των έξη μηνών, η επισκεψιμότητα τηςσελίδας μας να έχει φθάσει σε ζηλευτά επίπεδα ( περισσότεροι από 400 επισκέπτες την ημέρα και από τουλίχστον 25 χώρες παγκοσμίων). Σας προτρέπω, όσοι από εσάς έχετε πρόσβαση στο Ιντερνέτ να μπαίνετε στη σελίδα μας και να ενημερώνεσθε άμεσα και σε μηδενικό χρόνο για τις δραστηριότητες της Ενώσεως, συμπεριλαμβανομένης και της καταστάσεως και των βιβλίων της ήδη μηχανοργανωμένης βιβλιοθήκης μας με το πιό σύγχρονο σύστημα βιβλιοθηκονομιας ΕΒΕΤΚ 5.5 του Εθνικού κέντρου Τακμηριώσεως.

Οικονομικά- υποδομή

Τα οικονομικά της Ενώσεως είνα σχετικά καλά Αναλυτική αναφορά θα σας κάνει ο Ταμίας μας κύριος Ισηγόνης στη συνέχεια. Θεωρώ όμως σκόπιμο να τονίσω μερικά οικονομικά στοιχεία. Όταν αναλάβαμε λοιπόν την διοίκηση του Σωματείου μας, το αποθεματικό μας ανήρχετο στα 142.000 ευρω και σήμερα ανέρχεται στις 144.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους καλύψαμε το μηνιαίο κενό λειτουργικών δαπανών που ανήρχετο στα 1.000 ευρώ, δηαδή 12.000 σε ετήσια βάση, αλλάξαμε τα κλιματιστικά στην βιβλιοθήκη (3.500 ευρώ περίπου), καλύψαμε τις δαπάνες των εκδηλώσεών μας στη βιβλιοθήκη και για τη συνεργασία μας με την Ένωση Κωνσταντινοπολιτών ( περίπου 500 ευρώ η καθεμία, ήτοι περίπου 2.500 ευρώ σε ετήσια διάσταση), καλύψαμε δαπάνες σε ηλεκτρονική υποδομή, όπως και την αμοιβή της βιβλιοθηκονόμου για την μηχανοργάνωση της βιβλιοθήκης μας ( περίπου 4.500 ευρώ), δαπανήσαμε σε δωρεές στη μνήμη μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και ευεργέτου Σαμούρκα 1.200 ευρώ, ήτοι αθροιστικά περίπου 30.000 ευρώ. Παρά δε αυτά τα αυξημένα αναγκαία έξοδα, σήμερα έχουμε να παρουσιάσουμε και ένα μικρό οικονομικό πλεόνασμα.

Εκδηλώσεις

Πολλές οι εκδηλώσεις. Αναφέρω μερικές από αυτές, όπως αναγράφονται στο Πίνακα που παρατίθεται.

Εκδρομή στη Σμύρνη 10-15 Ιουν.2009
Παρουσίαση Μικρασιατικών Χρονικών/ τόμος ΚΙΙ 4η Μαίου 2009
Γενική Συνέλευση 28η Μαρ./ 4η Απρ.2009
Βιβλίο Κ. Χατζηκυριακίδη" Το Ελντοράντο της Ανατολής" 23η Φεβ 2009
Κοπή βασιλειόπιττας 18η Φεβ.2009
Βιβλίο Ελένης Τούντα 14 Μαίου 2008
Εσπερινός προς Τιμή Αγίου Πολυκάρπου 22 Μαίου 2008
Βιβλίο Λαζάρου Βλαδίμηρου 3 Ιουνίου 2008
Μνήμη Αγ. Χρυσοστόμου 7 Σεπ. 2008
Henry Morgenthau 26η- 27η Σεπ. 2008
Η Ελληνική Ιατρική στη Σμύρνη 5η Νοε. 2008
Η προσπάθεια θα συνεχισθεί και στο τρέχον έτος, με κύριο άξονα την προβολή νέων επιστημόνων- ερευνητών με θέματα από τον χώρο της Μικρασίας.
Ανασύντσξη Καταστατικού
Στη Γενική Συνέλευση του Μαρτίου 2008, δόθηκε εντολή στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενώσεως Σμυρναίων, να μελετήσει και εισηγηθεί τροποποίηση του Καταστατικού της Ενώσεως, ωστε αυτό να ανταποκρίνεται στις νεες, συγχρονες συνθήκες λειτουργίας του Σωματείου μας.Για την εκτέλεση αυτής της εντολής, το ΔΣ συγκρότησε τριμελή επιτροπή (κ.κ. Βικέτος, Σαλκιτζόγλου και κα Τσίγκα), η οποία συνεδριάσασα σε αριθμό συναντήσεών της, εισηγήθηκε συγκεκριμένες τροποποιήσεις του Καταστατικού.Το ΔΣ, σε δύο πολύωρες συνεδριάσεις του, τροποποίησε, συμπλήρωσε διέγραψε πρόνοιες της εισηγήσεως της Επιτροπής και τελικά ενέκρινε το πιό κάτω Καταστατικό, το οποίο και θέτει στην κρίση των τακτικών μελών της Ενώσεως, τα οποία καλεί να παρέξουν την έγκρισή τους.
Υπόψη ότι η τελευταία τροποποίηση του Καταστατικού της Ενώσεως Σμυρναίων χρονολογείται από το έτος 1972.Με την άδεια της κυρίας Προέδρου της Συνελεύσεως και για εξοικονόμηση χρόνου, σας ζητώ τώρα να εγκρίνετε ΟΜΟΦΩΝΩΣ τις τροποποιήσεις του Καταστατικού μας.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Ευχόμεθα Καλό Πάσχα και ο Αναστηθείς Κύριος να δίνει σε σας όλες του τις χαρές.

Τυχαία εικόνα

sartr_sm-3535.jpg
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.